Gündem Sanat tarihi 101

Sanat tarihi 101

07.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi ağustos sayısında sanatseverlere rehber olabilecek bir dosyaya yer veriyor ve Youtube’da sanat tarihi anlatan kanalların en iyi içerik sunanlarını bir araya getiriyor.

Sanat tarihi 101

İçinde bulunduğumuz, teknolojiyi merkezine alan bilgi çağı için ne tamamen olumlu ne de tamamen olumsuz konuşmak mümkün. Hızlı bir değişimin içinde herkes yolunu arıyor. Öyle bir çağ ki internet üzerinden ulaşılamayan bilgi, yok denilecek kadar az. Bu çağla beraber insanlığın devasa bir içerik yığınının içinde kaldığını ve tüketmek için doğru içerikler seçilmediğinde gelinen noktanın “fazlasıyla maruziyet” olduğu da açıkça görülüyor. Bu bilgi yığınının ve erişim kolaylığının güzel yanı ise akla gelebilecek her alanda kendini geliştirmek isteyenler için platformların mevcut olması. Ancak işte tam da bu noktada, sosyal medyada var olan milyarlarca dijital içerik arasında kendimize en uygun olanını seçmek son derece önemli hale geliyor. Neyse ki bugün neredeyse her disiplinde olduğu gibi kültür-sanat alanında da kendini geliştirmek isteyenlerin bu konuda lisans derecesi yapması gerekli değil. Kültür-sanat öğreniminde doğru kaynakları seçmenin zorluğunu da göz önünde bulundurarak sanat tarihi alanında YouTube’da yayın yapan kanallar arasından en beğendiklerimizi seçtik. Bu kanallar İngilizce yayın yapsa da hepsi için altyazı seçeneği mevcut.

Haberin Devamı

‘Crashcourse’

Crashcourse da hem kendi web sitesi üzerinden hem de Youtube üzerinden video yayını yapan bir kültür-sanat öğrenim platformu. Crashcourse, The Art Assignment ve Smarthistory’den farklı olarak, sanat tarihinin yanı sıra birçok farklı disiplinde öğretici yayınlar içeriyor. Odaklandığı branşlar dolayısıyla sanat tarihi eğitimi konusunda diğer iki kanaldan geride kalsa da sosyoloji, psikoloji, medya, bilim tarihi, astronomi ve edebiyat gibi hayatın içinden branşlarla ilgili hazırladığı videolar ile izleyicilerin kültür-sanat birikimine büyük katkı sağlayabiliyor. Crashcourse, aynı zamanda 9.5 milyon abonesi ile Youtube’un en kalabalık kültür- sanat kanallarından biri olmasıyla da öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Sanat tarihi 101

‘The Art Assignment’

The Art Assignment, çağdaş sanata odaklanan, çağdaş sanatın farklı dalları hakkında videolar içeren, hem kendi web siteleri hem de Youtube üzerinden yayın yapan bir kanal. Kanalın kendi içinde oynatma listeleri mevcut. Böylece, ziyaretçiler sanatın hangi dönemi, akımı veya tartışma alanlarıyla ilgili video izlemek istediklerine karar verebiliyorlar. Örneğin, kanalın içindeki “Art Trip”, yani “Sanat Gezisi” listesi üzerinden izleyi-ciler, dünyanın farklı şehir ve bölgelerindeki önemli sanat etkinliklerinde 10-15 dakikalık hızlı bir tura çıkabiliyorlar. Bu bölgeler arasında Londra, New York ve Washington gibi kültür-sanat açısından oldukça yoğun şehirler var.

Sanat tarihi 101

‘Proko’

Youtube, sanat öğrenimini aynı zamanda pratiğe dökmek isteyenler için de zengin kaynaklara sahip. Proko, hem web sitesinden hem de Youtube üzerinden plastik sanatlar tarihi ve uygulama tekniklerine ilişkin yayınlar yapan bir kanal. Web sitesindeki kullanışsız arayüz nedeniyle, Youtube’dan daha rahat takip edilebiliyor. Daha çok karakalem üzerine dersler yayınlasa da plastik sanatlar uygulamalarının ilk adımı olan karakalem çizimini Proko üzerinden öğrenmek
oldukça mümkün.

Sanat tarihi 101

‘Smarthistory’

Kâr amacı dijital eğitim platformu Khan Academy’den çıkan Smarthistory, hem Youtube üzerinden hem de Khan Academy’nin kendi web sitesi üzerinden sanat tarihi videolarının yayınlandığı bir kanal. Burası, The Art Assignment’tan farklı olarak çağdaş sanata değil, geçmişten günümüze farklı sanat akımlarının tarihsel gelişimini ve bu çağlar sırasında üretilen sanat eserlerini inceliyor. İlkel çağ, Ortaçağ, 15-16. YY. Rönesans, 17-18. YY. Barok ve 18-19. YY. Aydınlanma Çağı, Smarthistory’nin detaylı bir şekilde sanatsal içeriğini inceleyip tartıştığı dönemlerden öne çıkan birkaç örnek.

Haberin Devamı

Sanat tarihi 101

Dosyanın tamamını Milliyet Sanat’ın ağustos sayısında okuyabilirsiniz.