Gündem ‘Sarısülük sanığı’ polis yargılanacak

‘Sarısülük sanığı’ polis yargılanacak

20.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kızılay’daki Gezi Parkı protestoları sırasında Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Ş.’nin idari görevli olduğu ve valilik izni olmadan soruşturulamayacağını belirterek yargılamayı durduran mahkemenin kararı üst mahkemeden döndü

‘Sarısülük sanığı’ polis yargılanacak

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, emsal niteliğinde bir yoruma imza atarak, Ethem Sarısülük davasında işkence ve öldürme suçlarının görev suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğine, bu nedenle soruşturmanın izin alınmadan yürütülmesi gerektiğine karar verdi.
Sarısülük’ü vurduğu kamera görüntüleri ve Adli Tıp raporuyla açığa çıkmasına rağmen tutuksuz yargılanmasına karar verilen ve “meşru müdafa sınırlarını kasıt olmadan aştığı” gerekçesiyle sadece 5 yılla yargılanacak olan polis memuru Ahmet Ş. hakkındaki dava, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce durdurulmuştu. Mahkeme, idari görevli olan polisin görev suçu işlediğini ve bu nedenle soruşturma izni verilmeden yargılanamayacağını karar altına almıştı. Sarısülük ailesinin avukatlarının bu karara yaptığı itiraz dün sonuçlandı. 7. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı kabul etti.

İşkence örneği
Kararda, Memurların Yargılanması Hakkında Kanun’a göre, işkence suçunun görev suçlarından sayılmadığı anımsatılarak, bu hükmün gerekçesinde, “Soruşturma açılanların, memurlar ile diğer kamu görevlilerinin yararlandıkları koruma araçlarından yararlanmadan muamele görmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Ülkemiz aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yapılan işkence iddialarının büyük bir bölümünü teşkil eden, hakkında işkence ve kötü muamele iddiaları bulunan kamu görevlilerinin, idari izin prosedürü nedeniyle yargılanamadığına ilişkin iddiaların engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, tüm kamu görevlilerinin işkence ve kötü muamele iddialarında idari izin kapsamı dışında tutularak, yargılanmalarına imkan sağlayacak bir düzenleme getirilmektedir” ifadesinin yer aldığına dikkat çekildi.

Yargılama ‘ağır’da
Öldürme suçunun görev suçu sayılamayacağına atıf yapılan kararda, olayın ağır cezayı gerektiren ve izin sisteminin geçerli olmadığı suçüstü hali niteliğinde olduğu da savunuldu. Kesin nitelikteki karara göre, Ahmet Ş.’nin yargılanmasına 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma istemiyle kararı Yargıtay’a taşıma olasılığı bulunuyor. Bakanlığın bu yolu kullanıp kullanmayacağı ise henüz bilinmiyor.