24.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara - Türkiye’deki 25 havzaya yönelik 2023’e kadar tamamlanması öngörülen “Taşkın Yönetim Planı” hazırlandığı ve şu an Marmara ile Meriç-Ergene havzalarının çalışmalarına hız verildiği aktarılan raporda, altı aylık periyotlarla planlarda belirlenen tedbirlerin uygulanma takibinin olduğu kaydedildi.
Raporda, bin 130 riskli yerde taşkın tehlike ve risk haritaları oluşturulduğu, kurumların sorumluluğu başta olmak üzere alınacak tedbirlerin geliştirildiği ifade edildi. Taşkın yönetim planlarıyla özellikle taşkın riski altında kalabilecek alanların değerlendirildiği, değişik tekerrür debilerine bağlı olarak taşkının yayılacağı alanların “tehlike haritalarının” oluşturulduğu belirtilen raporda, bu haritalar doğrultusunda risk sınıflandırması yapıldığı anlatıldı.
Bertaraf edilecek
Raporda, taşkın risk ön değerlendirmesi kapsamında; yerleşim yerlerine öncelik verilerek yerleşimlerin risk değerlendirmesi, etkilenecek nüfus yoğunluğu, tahliyeye ilişkin yollar ve konaklama noktaları, ekonomik zarar, çevresel zarar haritaları, ekonomik aktiviteler, alüvyon alanları, tarihi taşkın bilgilerinin incelenmesi, taşkın kontrol tesisleri ve arazi çalışmaları yapıldığı ifade edildi. Raporda taşkın yönetim planlarıyla; taşkın riski konusunda bir farkındalığın artırılarak can ve mal kayıplarının azaltılmasının hedeflendiği, risk oluşturan yapıların belirlenerek bertaraf edilmesi, imar planlarına, bütünleşik risk haritaları ve sigorta şirketlerine alt yapı oluşturulmasının sağlandığı kaydedildi.
Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı sistemiyle de alınan yağış tahminleri üzerinden modellemeler yapıldığı, 7/24 izleme ile taşkın olma ihtimali olan bölgelere bilgilendirme yapılarak taşkının vereceği zararın minimuma indirilmesinin sağlandığına işaret edilen raporda, 170 uyarıda yüzde 75 doğruluk oranının yakalandığı belirtildi. Raporda, küçük alanlara bölünen havzalarda 6 saat öncesi düşecek yağışın tahmin edildiği, milli yazılımla 20 milimetrenin üzerinde düşecek yağışların belirlenerek, taşkın olmadan iki saat önce WhatsApp mesajlarıyla, mail adresleriyle mülki amirlere iletildiği anlatıldı.
Taşkın simülasyonu
Raporda, İzmir Kocadere’ye ilişkin taşkın simülasyonuna da yer verildi. Bu çerçevede yoğun yağış ve taşkın gelmesi durumunda burada 28 bin 648 nüfusun etkileneceği, ekonomik zararın da yaklaşık 318 milyon TL civarında olacağı tahmini yapıldı.