Gündem Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

11.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batı Karadeniz ağırlıklı olmak üzere sağanak yağış, Sakarya’dan Samsun’a kadar birçok ilde sele neden oldu. Sel sularının çekildiği kentlerde afetten geriye, çamur, balçık ile sel sularının getirdiği odun ve moloz yığınları kaldı.

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

Meteoroloji’nin uyarılarının ardından Karadeniz’de hafta sonu başlayan yağışlar, alınan önlemlere rağmen felakete dönüştü. Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Ordu, Giresun ve Samsun’da yüzlerce heyelan oluşurken dereler taştı ve su baskınları yaşandı. Önceki gün Samsun’da bir kişi hayatını kaybederken, Ordu’da selde 1 kişi kayboldu. Bölgede mahsur kalan 23 kişi helikopterler ile, 570 vatandaş da bot ve iş makineleri ile kurtarıldı.

Haberin Devamı

2 bin 515 ihbar

AFAD, aşırı yağışlar sonucunda toplamda 2 bin 515 ihbar alınan bölgede toplam 4 bin 328 personel, iki helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirildiğini açıkladı. Afetin yaşandığı kentlerde oluşan manzaralar şöyle:

*SAKARYA: Karasu ilçesinde sağanak yağış sonrası Darıçayırı Deresi’nde su seviyesi yaklaşık 5 metre yükseldi. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar, traktör ve kamyonetler ile kurtarıldı. Mahalle muhtarı Necmi Işık, “Senede iki sefer bu olay yaşanıyor. Her yıl su basıyor. Ev ve dükkanlarda maddi zarar var. Tarlalardaki ekinler telef oldu” dedi.

Melen Çayı taştı

*DÜZCE: Düzce’de önceki gün sel nedeniyle Konuralp Mahallesi’nde Melen Çayı kenarında bulunan beton santralinde aralarında Konuralp Eski Belde Belediye Başkanı İbrahim Aykut’un da bulunduğu altı kişi mahsur kaldı. Aykut ve santralde çalışan beş işçi AFAD tarafından kurtarıldı. Akyazı köyünde ise bir kişi ahırında mahsur kalan ineğini kurtarmak için hayatını tehlikeye attı. İnsan boyuna ulaşan sel suyunun içine giren kişi, ineğini kurtarmayı başardı. Beyköy beldesinde ise Uğur Suyu Deresi kenarında bulunan tek katlı bir ev yıkılarak sel sularına kapıldı. Alınan tedbirler kapsamında tahliye edilen evde kimsenin olmadığı belirtildi. Yenitaşköprü köyündeki kolonya fabrikası da Melen Çayı’ndaki taşkında ağır hasar aldı. Fabrika yetkilisi Tuncay Yıldız, “3 milyon adete yakın kolonya zarar görmüş olabilir. Bu rakam 10 milyon sayısına da ulaşmış olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEM Otoyolu kapalı

*BOLU: Bolu Dağı Tüneli çıkışında önceki gün meydana gelen gelen heyelanla TEM Otoyolu, İstanbul yönünde kapandı. Dün yola inen toprağı temizlemek için yoğun çalışma başlatıldı. Bölgede toprağın ıslak olması nedeniyle zaman zaman yeni heyelanlar meydana geldi. Abant gişelerinden D-100 Karayolu’na yönlendirilen araçlar, İstanbul istikametinde yoğunluk oluşturdu. AFAD, Bolu’da 51 sel/su baskını, 30 mahsur kalma, altı heyelan, altı istinat duvarı çökmesi ve iki trafik kazasına müdahale edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

Taşlarla doldu

*ZONGULDAK: Selden en çok etkilenen illerden Zonguldak’ta da İstanbul Karayolu Elmacı mevkiinde heyelanla istinat duvarı yıkıldı, toprak ve kaya parçaları yola indi. Bir süre ulaşım sağlanamazken ekiplerin çalışmasıyla Zonguldak istikametine yol açılarak ulaşım tek şeritten sağlandı.

Kozlu ilçesinde derenin taşmasıyla su altında kalan Ilıksu Mahallesi’nde sel suları dün çekilirken geriye çamur, taş ve yerinden sökülen ağaçlar kaldı. Tarım alanları, iş yeri ve evlerin bir kısmı çamurla, bazı işletmelerin bahçeleri ise taşlarla doldu. Zonguldak’ta derelerden sürüklenen tonlarca çöp ve odun limanda toplandı.

İş yerlerini çamur bastı

Devrek ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde de sel sularının getirdiği odun ve moloz yığınları iş yerleri ve caddeleri doldurdu. Evlerde ve iş yerlerinde temizlik çalışmaları başlatıldı. Gökçebey-Yenice karayolunun 15. kilometresi de sel sebebiyle çöktü.

Karşıyaka Mahallesi’nde kuaför Filiz Boz, sel sularının aniden geldiğini, müşterilerini güvenli bölgeye aldıktan sonra iş yerinden eşi ve yakınlarının aracılığıyla kurtulduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Ordu’da 1 kayıp 

*ORDU: Sağanak, Altınordu ilçesinde sel ve heyelanlara neden oldu. Heyelanlarla Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı. Çalışmaların ardından yollar yeniden ulaşıma açıldı. Heyelan nedeniyle ilçenin içme suyu ihtiyacının karşılandığı ana isale hattı patladı. Kent genelinde selden 351 iş yeri, 32 konut ve 35 araç etkilendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Fatsa ilçesinde bir vatandaşın selde kaybolması üzerine arama çalışmaları için bir ambulans ve 2 UMKE ekibinin görevlendirildiğini açıkladı.

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

*GİRESUN: Piraziz ilçesinde yağışlar sonucu su baskınları ile toprak kaymaları yaşandı. Mahsur kalan 39 vatandaş kurtarıldı.

Hastaneleri su bastı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Zonguldak’ta Gökçebey Devlet Hastanesi ve Devrek Devlet Hastanesi’nde su baskını meydana geldiğini duyurdu. Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Selden etkilenen Bartın’da 18 ambulans, 2 UMKE aracı ve 56 personelle sahada sel felaketi ile ilgili acil sağlık ihtiyaçları karşılanmış, ayrıca 112 birimleri ve UMKE ekipleri ile hastanelere 68 vaka nakil olmuştur. Hastanelere ulaşan 4 yaralıdan 2’sinin tedavisi devam ediyor, 2 kişi taburcu edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

Bartın’da metrekareye toplam 139 kilogram yağış düşerken AFAD’ın açıklamasına göre 26 köy yolu ulaşıma kapandı. 800 komando çamur ve balçıkla kaplanan yol, cadde ve sokakların temizliğinde ekiplere ve esnafa destek oldu.

Komandolar destek verdi

*BARTIN: Bartın merkeze de toplam 139 kilogram yağış düşerken AFAD’ın açıklamasına göre 26 köy yolu ulaşıma kapandı. 3 bin 333 personel çalışmalarda görev alırken bin 900 jandarma da destek için bölgeye sevk edildi. Kemer Köprü ve Yalı Caddesi’nde temizlik çalışması başlatıldı. 800 komando da çamur ve balçıkla kaplanan yol, cadde ve sokakların temizliğinde ekiplere ve esnafa destek oldu.

*KASTAMONU: Cide ilçesinde önceki gece yaşanan kuvvetli sağanak sonrasında dere ve çayların taşması sebebiyle ev ve iş yerlerini su bastı. Cide-Bartın Karayolu tedbir amacı ile ulaşıma kapatıldı. Yol, ekiplerin çalışmasının ardından sel sularından temizlenerek yeniden ulaşıma açıldı. Kastamonu Valisi Avni Çakır “İrili ufaklı 100 civarında etkilenen binamız var” dedi.

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

 

BAKANLAR AFET BÖLGESİNDE

Doğu Karadeniz’i uyardı

Gece sel bölgesine giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da incelemelerde bulundu. Bölgede çamurların temizlenmesi ile ilgili ciddi bir çalışma yürütüldüğünü belirten Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız anbean, devamlı burayı takip ediyor. Gerek talimatlarını alıyoruz, gerek Sayın Bakanı’mızla beraber buradaki tespitlerimizi arz ediyoruz” dedi.

Yerlikaya, Doğu Karadeniz’deki Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin için uyarıda bulunarak, “Hazırlıklarımızı yaptık. Ama temennimiz; her vatandaşımız kendi tedbirlerini kendisi alması yönünde” diye konuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise maddi hasarların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bartın’da 137 vatandaşımız helikopterler, botlar ve iş makineleri ile kurtarıldı. 260 köyümüzün 155’inde hasar var. Menfezler, köprüler hasar gördü. Bunların hepsinin inşası, önümüzdeki süreçte yapılacak” dedi.

‘Radikal önlem almalıyız’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da Ordu’da ilgili kurumlar ile toplantı yaptı. Uraloğlu “Bunların tekerrür etmemesi noktasında neler yapmamız gerektiğini tekrar masaya yatıracağız. Mutlaka bazı radikal önlemler almamız gerektiğinin de tespitini yaptık” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Düzce’de incelemelerde bulundu. Yumaklı, “Ülkenin gündeminden sel ve taşkın konusunu çıkarmamız gerekir” dedi.

CHP’den Karadeniz’e heyet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, sel ve heyelanın yaşandığı Karadeniz’e heyet gönderildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, afetten etkilenen yerleşim yerleri için belediyelerin seferber edildiğini bildirdi. -ANKARA Milliyet

Selden geriye çamur ve moloz yığını kaldı

‘Dünya’ sele teslim oldu

Dünyanın pek çok yerinde aşırı yağış nedeniyle felaketler yaşanırken, Hindistan’da sel nedeniyle 22 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Başkent Yeni Delhi’ye Pazar günü 153 milimetre yağmur yağdığı ve bunun 1982’den bu yana şehrin en yağışlı Temmuz günü olduğu bildirildi. Himaçel Pradeş, Uttarakhand, Uttar Pradeş, Jammu ve Keşmir ve Pencap’ta meydana gelen sel ve toprak kaymalarında en az 22 kişinin öldüğü belirtildi. Japonya’nın güneybatı eyaletlerinde, aşırı yağışlar sonrası on binlerce kişiye tahliye çağrısı yapılırken, Fukuoka’da meydana gelen toprak kaymasında bir kişi hayatını kaybetti. 6 kişinin ise kaybolduğu belirtildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, Fukuoka ve Oita vilayetleri için bölgede “şimdiye kadar yaşanan en şiddetli yağmur” uyarısında bulundu. ABD’de New York eyaletinde Hudson Vadisi’nde meydana gelen sel nedeniyle en az bir kişi hayatını kaybetti. 2 ilçede olağanüstü hal ilan edilirken, onlarca kişinin kaybolduğu düşünülüyor.