Gündem Ses, yüz ve retina taraması yapılacak

Ses, yüz ve retina taraması yapılacak

08.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne de giren biyometrik imzanın detayları belli olmaya başladı. Biyometrik imza kapsamında yerli ve milli imkânlarla yeni bir yazılım geliştirildiği bildirildi.

Ses, yüz ve retina taraması yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs Perşembe günü açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne “Denetimli serbestlik hizmetlerindeki elektronik izleme kapasitesinin artırılması ve yükümlülerin takibinde biyometrik imza gibi yeni yöntemlerin oluşturulması sağlanacaktır” başlığıyla giren biyometrik imzanın detayları belli olmaya başladı.

Haberin Devamı

Biyometrik imza kapsamında yerli ve milli imkanlarla yazılım geliştirildi. Yazılımla denetimli serbestlik kapsamında cezasını çeken sanık ve hükümlülerin Elektronik İzleme Merkezi’nden ses tanıması ve doğrulaması, yüz, göz, retina taraması, parmak izi araştırması ile GPRS özelliği ile konum ve yer tespiti yapılacak. Kişinin cezasını çektiği yerde olup olmadığı kontrol edilecek. Başkanlık pilot uygulamayı başlatmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Üzerinde çalışılıyor

Yargının yol haritası olacak belgede “Cezaların infazı alanında genel infaz usullerinin uygulanmasında sakınca bulunanlara yönelik uygulamalar geliştirilecek ve güncel teknolojilerin sisteme entegrasyonu sağlanacak. Denetimli serbestlik hizmetlerindeki elektronik izleme kapasitesinin artırılması ve yükümlülerin takibinde biyometrik imza gibi yeni yöntemlerin oluşturulması sağlanacak” başlığıyla değinilen biyometrik imzanın detayları belli olmaya başladı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı, bu kapsamda “biyometrik imza” uygulaması üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Uygulama ile elektronik izleme kapsamındaki kişiler denetlenecek, kamu cezalarını yerine getirip getirmediği kontrol edilecek.

Tek merkezden kontrol

Alınan bilgiye göre biyometrik imzada güncel teknoloji etkin bir şekilde kullanılacak. Denetimli serbestlik kapsamında sanıklar ve hükümlüler için yazılım geliştirilecek. Yazılım, denetimli serbestlik kapsamında cezasını çekecek olan kişinin akıllı cep telefonlarına indirilecek. Teknolojik imkanlarla ev hapsi ve kamu hizmeti gibi cezasını yerine getirmesi istenilen sanık veya hükümlünün elektronik izleme ile bulunduğu yerde olup olmadığı kontrol edilecek. Biyometrik imza olarak adlandırılan yazılımla, kişinin parmak izi, göz, retina taraması ve ses ile yüz tanıması yapılacak, GPRS ile konumu ve yeri tespit edilecek.

Burak Ceyhan: Tecrübelerden yola çıkıldı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Burak Ceyhan uygulamayı Milliyet’e şöyle anlattı: “Denetimli serbestlik altında sanıklar ve hükümlüler için proje geliştirilecek. Akıllı cep telefonları vasıtasıyla uygulama indirilecek. Kişinin parmak izi, ses, yüz, retina ve göz tanıması yapılacak. GPRS, ile konumu alınarak bu kişinin orada olup olmadığı kontrol edilecek. Kamu hizmeti cezası denetimi bu kapsamda yapılabilecek. Cezanın çekildiği yere gidilmemiş olunacak. Uygulama için tecrübelerden yola çıkıldı.”