Gündem SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

26.06.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:

SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan tüm vatandaşların sigortalılık bilgilerini yansıtan bir belgedir. Dokümanın üzerinde işe girişten çıkış tarifine, sigortanın aktif olup olmadığına kadar birçok bilgi yer alır. SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Üzerinde hangi bilgilere ve detaylara yer verilir?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

SGK hizmet dökümü; 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç başlık altında incelenebilir. Yani belgenin düzenlenmesi gerektiğinde sigortalının güvence statüsüne uygun hizmet döküm belgesinin düzenlenmesi gerekir. Bağ-Kura bağlı olanlar 4B, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olanlar 4A, Emekli Sandığına bağlı olanlar ise 4C hizmet döküm belgesi talebinde bulunurlar.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜM BELGESİ NASIL ALINIR?

SGK hizmet döküm belgesi almak için e-Devlet sitesine giriş yapmak gereklidir. Günümüzde artık hizmet dökümü gibi daha pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına ait belgeler devletin oluşturduğu bu platform üzerinden alınmaktadır. Ancak e-Devlete giriş için öncelikle bir şifreye ihtiyaç vardır. Şifre almak için herhangi bir PTT şubesine başvuru yapılır. Ancak sisteme sadece e-Devlet şifresiyle değil mobil imza, internet bankacılığı, TC kimlik kartı ve elektronik imza gibi farklı yöntemler aracılığıyla da giriş yapabilmek mümkündür.

Şifre temin edildikten sonra sistem üzerinden oluşturulacak yeni şifre ile değiştirilmelidir. Ardından ekrana gelen listeden arama yapılarak veya sayfanın sol üst kısmındaki e-Hizmetler kısmından Sosyal Güvenlik Kurumu seçilerek SGK hizmet dökümü belgesine ulaşılabilir. Ancak güvence statüsüne göre arama yapmak işi kolaylaştıracaktır. Örneğin: 4A SGK hizmet dökümü şeklinde arama yapılarak direkt olarak belgeye erişim sağlanabilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE BULUNAN BİLGİLER

Sigortalıya ait olan bilgiler,
Çalışılan firmaya ve şirkete ait bilgiler,
Sigortalı gün sayısı,
İşe giriş ve çıkış tarihi,
Primlerin hangi zamanlarda ödendiği,
Sigortalı olarak geçirilen dönemde yapılan hizmetler,
Sigortanın ödendiği ayların bilgisi yer alır.

BARKODLU SGK HİZMET DÖKÜM BELGESİ NEDİR?

E-Devlet üzerinden çıkartılan SGK hizmet döküm belgesi, barkodlu değildir. Ancak sistem üzerinden barkodlu belge alabilmek de mümkündür. Günümüzde pek çok vatandaş, bu belgenin barkodlu olduğu düşüncesi ile hareket eder. SGK hizmet dökümü, kamu kurum ve kuruşlarına ibraz edilecekse, mutlaka barkodlu belgenin çıkartılması şarttır. Bu belge, e-evlet üzerinden "barkodlu belge oluştur" butonuna tıklanarak oluşturulabilir.

SGK hizmet döküm belgesine, genellikle mahkemelere ibrazda, kıdem tazminatı hesaplamalarında, vize alma sürecinde ve ikramiye hesaplamalarında ihtiyaç duyulur. Ayrıca SGK borcu, emekli maaşı sorgulamada ve emeklilik hesaplamalarında da sıklıkla kullanılmaktadır.