Gündem SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

08.07.2018 - 11:13 | Son Güncellenme:

SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan tüm vatandaşların rahatlıkla alabileceği önemli belgelerden bir tanesidir. Belgeye daha çok, önemli kurum ve kuruluşlara başvuru esnasında ihtiyaç duyulur. İçerisinde sigortalıya ait sigorta ve prim bilgileri yer alır. SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Belgede hangi bilgilere yer verilir?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

SGK hizmet dökümü, sigortalı vatandaşların sigorta bilgilerini gösteren önemli evrakların başında gelir. Belge sayesinde sigortalının sigorta bilgilerine rahatlıkla ulaşılabilir. Sigortaya giriş ve çıkış bilgilerinden şirket bilgilerine kadar tüm detaylara yer verilir. Hizmet dökümü belgesine e-devlet üzerinden erişilebilir. Hizmet döküm belgesi, sigortalının güvence statüsüne göre değişmektedir. Sosyal Sigortalar Kurumu 4A, Bağ-kur 4B, Emekli Sandığı ise 4C kapsamı dahilindedir. SGK'nın ana sayfasında kategorize edilen bu belgeler, güvence türüne göre sigortalılara sunulmaktadır.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü belgesine e-Devlet üzerinden kolayca ulaşılabilir. E-Devlet sistemine e-şifre, internet bankacılığı, TC kimlik kartı ve e-imza gibi farklı yöntemlerle giriş sağlanabilir. En çok kullanılan yöntem e-şifredir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında temin edilebilir. Şube yetkilisi tarafından kapalı bir zarf içerisinde sunulan şifre sisteme giriş yaptıktan sonra değiştirilebilir. Unutulması halinde sisteme kayıtlı iletişim bilgileri üzerinden şifre sıfırlama işlemi yapılabilir veya tekrar PTT şubesine giderek yeni bir şifre alınabilir. E-şifre ile giriş yapıldıktan sonra arama butonundan veya e-Hizmetler kısmından SGK şeklinde arama yapılarak SGK Hizmet Dökümü belgesine ulaşılır.

Haberin Devamı

E-Devlet üzerinden yazdırılan hizmet döküm belgesi genellikle barkodsuzdur. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarına ibraz durumu söz konusu olduğunda barkodlu belge istenmektedir. E-Devlet üzerinden barkodlu belge temin edebilmek de mümkündür. SGK Hizmet ve Tescil Dökümü sayfasından erişim sağlanarak barkodlu belge çıkartılabilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE YER ALAN BİLGİLER NELERDİR?

Sigortalının ad- soyad ve TC kimlik no gibi kişisel bilgileri,
Sigortalının işe giriş ve çıkış tarihleri
Ne kadar çalıştığı
Hangi aylarda ne kadar prim yatırıldığı
Çalışılan şirkete ait bilgiler

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HANGİ AMAÇLARLA KULLANILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumunun tüm vatandaşlar için sunduğu hizmet döküm belgesi; borç sorgulama, emekli maaşı sorgulama ve emeklilik günü hesaplama gibi ihtiyaçlar için çıkartılmaktadır. Ayrıca kıdem hesaplamaları, vize alma işlemleri, ikramiye hesaplamaları ve mahkemelere ibraz durumları söz konusu olduğunda da yine hizmet döküm belgesine ihtiyaç duyulur.

SGK BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra borç sorgulama işlemi de yapılabilir. SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı gibi kurum durumuna göre seçim yaptıktan sonra borç sorgulama işleminde bulunulabilir. Ancak önce "Kimliğimi Şimdi Doğrula" butonuna tıklayarak kimlik doğrulama işlemi yapılmalıdır.

Yazarlar