GündemSıcak çarpması, mineral kaybı, öfke... Sıcak çarpması, mineral kaybı, öfke...

Sıcak çarpması, mineral kaybı, öfke... Sıcak çarpması, mineral kaybı, öfke...

05.07.2025 - 06:56 | Son Güncellenme:

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde özellikle sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Sıcak çarpması, mineral kaybı, öfke... Sıcak çarpması, mineral kaybı, öfke...

DİDEM SEYMEN/HABER MERKEZİ- Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde özellikle sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Medicana Sağlık Grubu Acil Servis Uzmanı Dr. Ümit Kaldırım, sıcak çarpması ve güneş çarpmasına karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırarak iki durum arasındaki farkı şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

“Sıcak çarpması, sadece güneş altında değil; sıcak, nemli ve kapalı ortamlarda da meydana gelir. Vücudun ısı dengesi bozulduğunda ortaya çıkar ve hayati tehlike yaratır. Güneş çarpması ise doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz kalmanın sonucudur.” Sıcak çarpmasında vücut ısısının hızla yükseldiğini belirten Kaldırım, “Baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, kas krampları, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler dikkate alınmalı. Terleme azalırsa, vücut kurursa durum daha da ciddileşebilir” dedi.

Güneş çarpmasında baş ağrısı, sersemlik, bayılma hissi görülebildiğini ifade eden Kaldırım, “Sıcak veya güneş çarpması şüphesi olduğunda kişiyi serin bir ortama alın, sıkı giysilerini gevşetin, soğuk suyla vücudu serinletin. Durumu kötüleşiyorsa Acil Servis’i arayın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Basit önlemler

Kaldırım, alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Bol su için, serinlemek için fırsatlar yaratın. Şapka ve açık renkli, hafif kıyafetler tercih edin. 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Araç içinde çocukları, yaşlıları ve hayvanları asla bırakmayın. Güneş koruyucu ürünler kullanın.”

Beynimizi etkiliyor

Aşırı sıcakların ruh sağlığımızı da etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Cem Ataklı şunları kaydetti: “Ruh sağlığını asıl etkileyen vücudun dengesinin bozulmasıdır. O sebeple öncelikle vücudumuzu serin ve sağlıklı tutmalıyız. Kendinle yarışma, her şeye ‘ben yaparım’ deme, yaparsın ama sıcakta beynin şişiyor. Öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayın, alkol almayın. Terle mineralleri çok fazla kaybediyoruz, yanınızda maden suyu olsun. Uzun yol araç sürmek durumunda olanlar, terlemeden ve dikkatin dağılmasından dolayı mutlaka bol sıvı su tüketecek. İki saatte bir mola verip vücudu esnetmek gerekiyor.”

Öfke artar

Klinik Psikolog Zozan Başçı Tuncay da “Sıcak havalarda vücut ve zihin üzerindeki fiziksel stres artar. Yüksek sıcaklık, terleme, susuzluk, sıcaklığın getirdiği uykusuzluk bedeni yorar. Bu da tahammül eşiğini düşürür ve öfke açığa çıkar. Aşırı sıcaklık vücudu ‘tehdit’ gibi algılatabilir. Bu da kortizol (stres hormonu) ve adrenalin seviyelerinin artmasına neden olur.  Bununla baş etmek için; soğuk veya ılık bir duş almak... Bu sadece ferahlatmaz, aynı zamanda sinir sistemini sakinleştirir” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklar için uyarı

Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Aysel Taktak, çocukların 30-50 güneş koruma faktörü içeren kremleri dışarıya çıkmadan 15 dakika önce kullanması gerektiğini söyledi. Taktak “Sıvı ihtiyacımızı sadece suyla almalıyız. Aileler yeterli sıvı alıp almadıklarını çocuğun idrar renginden takip edebilir” dedi.

Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Ramazanoğlu da “Güneş ve sıcak çarpması çocuklarda daha hızlı ve ağır seyredebileceği için, uzun süre güneş altında kalmalarından kaçınılmalı. Terleme mekanizmaları tam gelişmediğinden vücut ısılarının hızla yükselebileceği unutulmamalı. Bu tür durumlarda çocuk gölge ya da serin bir ortama alınmalı, bol sıvı verilmeli, kıyafetleri gevşetilmeli, serinletici yöntemler (soğuk havlu ya da duş gibi) uygulanmalı” bilgilerini paylaştı.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler