29.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
CİHAT ASLAN / İstanbul
Evlerde sıfır atığa erişmek için 5 altın kuralın olduğunu belirten Johnson, “Öncelikle ihtiyacımız olmayan hiçbir şeyi kabul etmemek. Özellikle tek kullanımlık plastik ürünlere hayır demek. İkincisi azaltabilmek. İhtiyacımız olmayan bir şeyi almamak. Üçüncüsü yeniden kullanmak. Yani evimizin içinde kâğıt peçete yerine, kumaş peçete. Kağıt havlu yerine, kumaş havlu. Üzerimde gördüğünüz aksesuarlar hep ikinci el. Dördüncüsü geri dönüşüm. Eğer bir şeyi reddedemiyor, azaltamıyor ve yeniden kullanamıyorsak alacağımız bir şeyi geri dönüşümle tekrar kullanmamız gerek. En sonda da bir atık ortaya çıkıyorsa onu çürütmek” dedi.
‘Yüzde 40 kardayız’
Johnson, Sıfır Atık yaşama nasıl başladıklarını şöyle anlattı:
“Biz eşimle bu işe girişirken okuduğumuz kitap ve belgeselleri izleyince kendimizi kötü hissettik. Çevremizin bu kadar kirlendiğini görünce çok üzüldük. Zaman içerisinde Sıfır Atık kavramı aklımızda belirdi. Önceki harcamalarımız ile şu anki harcamalarımız arasında yüzde 40 kardayız. Evde de çocuklarımızı bu şekilde büyüttük. Çocuklarım artık kağıt mendil ve havlu kullanmıyorlar. Senede iki defa alışverişe çıkıyorum.”
‘Mucize yaratın’
Sıfır Atık konusunda sosyal sorumluluk anlamında en güçlü ülkelerin Fransızca konuşan ülkeler olduğunu belirten Johnson, “Sıfır Atık yaşam şekli, hem çevre için hem sağlık için daha faydalı, Ekonomik açıdan da iyi. Türk halkı da lütfen buna bir baksın. Kendisine uygun geleceğini görecektir. Biz kendi hayatımız için bir mucize yarattık. Belki Türk halkı da kendi hayatı için bir mucize yaratır” diye konuştu.
Bea Johnson’a teşekkür eden TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran ise “Çocukluğumuz böyle sade yaşam üzerineydi. Teknolojinin gelişmesiyle malesef çok savurgan olundu” dedi. Johnson, “Esasında bizim yapmak istediğimiz bizden bir nesil öncesinin yaşadığı hayatı geri getirmek” karşılığını verdi.