GündemSınavda yeni puan türleri

Sınavda yeni puan türleri

16.01.2010 - 00:23 | Son Güncellenme:

Üniversiteye giriş sınavında YGS’de toplam 6, Lisans Yerleş-tirme Sınavları’nda (LYS) ise toplam 12 ayrı alt puan türü var...LYS’deki MF grubu eski sistemde “Sayısal”, TM grubu “Eşit Ağırlıklı”, TS grubu “Sözel” puan türlerine karşılık geliyor

Sınavda yeni puan türleri

Üniversiteye girişte bu yıldan itibaren uygulanacak sınavda, puan türleri yükseköğretim programlarının özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Başvuruları 18 Ocak-12 Şubat arasında yapılacak birinci aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kılavuzunda, hangi bölümler için hangi puan türlerinin esas alınacağı duyuruldu. Yeni sistemde YGS’de toplam 6, Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) ise toplam 12 ayrı alt puan türü var. Toplam 18 ayrı puan türü bulunuyor.
YGS puan türleri eski sistemle karşılaştırıldığında, YGS-1 ve YGS-2 “Sayısal”, YGS-3 ve YGS-4 “Sözel”, YGS-5 ve YGS-6 “Eşit Ağırlıklı” puan türlerine tekabül ediyor.
LYS’deki MF grubu eski sistemde “Sayısal”, TM grubu “Eşit Ağırlıklı”, TS grubu “Sözel” puan türlerine karşılık geliyor.

MF, TM, TS türü
LYS’de MF puan türlerinde, matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji sorularının ağırlığı çeşitli oranlarda değişiyor. TM ile ilgili puan türlerinde matematik, geometri, Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testleri; TS ile ilgili puan türlerinde Türk dili ve edebiyatı, coğrafya-1, tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu testleri yer alıyor. Dil puan türünde, LYS’de dil sorularının ağırlığı alt puan türlerine göre değişiyor. LYS puan türleri ve puan türlerine göre girilebilecek bölümler şöyle:
İşte bölümler
MF-1: İlköğretim Matematik ile Matematik Öğretmenliği, Matematik, Bilgisayar Bilimleri, Astronomi ve Uzay Bilimleri.
MF-2: Biyoloji, Biyoloji ile Fen Bilgisi Öğretmenliği, Fizik, Kimya.
MF-3: Tıp, Eczacılık, Veteriner, Ebelik (Fakülte), Hemşirelik (Fakülte), Beslenme ve Diyetetik (Fakülte), Biyokimya, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Fakülte), Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik.
MF-4: Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Biyomedikal Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Deri Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Orman Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Uzay Mühendisliği.
TM-1: Ekonomi, İktisat, Maliye, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Bankacılık ve Finansman (Fakülte), Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi (Fakülte).
TM-2: Hukuk, Sınıf Öğretmenliği, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği İlişkileri.
TM-3: Arkeoloji, Antropoloji, Çocuk Gelişimi (Fakülte), Felsefe Grubu Öğretmenliği, Psikoloji, Sosyoloji.
TS-1: Coğrafya ile Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Medya ve İletişim; Radyo, Sinema ve Televizyon.
TS-2: Tarih, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Sanat Yönetimi.

Haberin Devamı

Dilde üç puan türü
DİL-1’de ikinci aşama sınavındaki dil sorularının ağırlığı yüzde 65, DİL-2’de yüzde 50, DİL-3’te yüzde 20 olacak. Sınavın birinci aşaması olan YGS, DİL puanlarını, DİL-1 alt puanında yüzde 35, DİL-2 alt puanında yüzde 50, DİL-3 alt puanında ise yüzde 80 oranında etkileyecek. Dil puan türlerinde, genellikle İngilizce, Almanca ve Fransızca ile ilgili bölümler DİL-1, Batı dilleri ile ilgili bölümler DİL-2, Doğu dilleri ile ilgili bölümler de DİL-3 puan türüyle öğrenci alıyor.

Sınavda yeni puan türleri
KEŞFETYENİ
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali

Cadde | 01.05.2025 - 09:28

Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can Aslantuğ babasının boyunu geçti. Son halini görenler babasının gençliği diyor..

Yazarlar