Gündem Siyaseti dalgalandıracak kitap

Siyaseti dalgalandıracak kitap

26.09.2013 - 00:01 | Son Güncellenme:

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye'nin tanınan gazetecilerinden biri

Siyaseti dalgalandıracak kitap

Sol siyasi çizgiye yakın siyasi görüşleri ile tanınan Abakay, bir başka yönüyle de her zaman sempatik ve cana yakın kişiliği ile her kesimden bir dost çevresi geliştirmesini bilen ender biri oldu. Merkez sağ siyasetin iktidarda olduğu dönemde bile siyasi kimliğini ve saygınlığını koruyarak bakan danışmanlığı yaptı. 1950 doğumlu olan Abakay'ın hayat serüveninde yer alan isimler, Türk siyasetinin yakın tarihinde şimdiden simgesel olarak yerlerini aldı bile. Terör örgütü PKK'nın tutuklu lideri Abdullah Öcalan ile eski eşi Kesire, Abakay'ın arkadaşı. Ama aynı zamanda Demokrat Parti eski lideri Mehmet Ağar da Abakay'ın Mülkiye'den okul arkadaşı. Abakay, hatıralarını, bugün Büyülüdağ Yayınları'ndan piyasaya çıacak kitabında dile getirdi. Abakay, kitabında kendisi için şok olarak niletendirebilecek annesiyle ilgili bir anısını da yer verdi. Abakay, 1919 doğumlu olan annesinin ölümünden hemen önce kendisine bir itirafta bulunduğunu kitabında anlattı.

Annenin şok eden son sözleri
Bugün raflarda yerini alacak "Hoşana’nın Son Sözü" kitabının önsözünde, yer alan ifadeler şöyle:
"Bu kitap, Annem Hoşana’nın 82 yıl boyunca içinde sakladığı sırrı ile ilgili.
Bebekliğinden beri Alevi kültürü ile yetişmiş bir insan, bir kadın, Ermeni kökenli olduğunu, 82 yıl boyunca ailesinden, çocuklarından, torunlarından, yaşadığı çevreden saklayabilir mi?
Bir köy, 82 yıl ve devamında bugün, susar mı?
Hoşana bu sırrı 82 yıl içinde sakladı. Nasıl olduysa o gün en küçük oğluna, bana, bu gerçeği geniş şekilde anlattı.Ertesi gün bir kaza sonucu bilincini kaybetti ve ardından öldü.
Hoşana’nın bu sırrını, yaşamından bazı kesitleri bu kâğıda dökerken, kendi çocukluğuma, gençlik yıllarıma uzanma gereği duydum.
Bu anıları yazarken, insanı ,hangi sosyal ve siyasal koşullar sağcı ya da solcu yapara da yanıt aradım.
Yaklaşık 50 yılın benim yaşamıma yansıyan politik anılarının bazı önemli kesitlerini bu kitapta sergiledim. Bu anılar aynı zamanda Türkiye’nin siyasal yaşamının da yansımalarıydı.

Öcalan ve Ağar'ın arkadaşı oldum
Bu kitabın yazarı Erzincan Lisesinde Hüseyin Cevahir’in yakın arkadaşı oldu.
Üniversite’de Abdullah Öcalan, karısı Kesire, halen PKK üst yöneticisi ve kurucularından Ali Haydar Kaytan’ın , Haki Karer’in yakın arkadaşı oldu.
Yine Derin Devletin simgesi Mehmet Ağar ile Mülkiye’den okul arkadaşlığı oldu.
Aradan geçen bunca yıl sonra farklı siyasal görüşlerde ve hareketlerde olsak bile, üniversite arkadaşlarımın kimi derin devlette, kimi dağda, Kandil’de, İmralı’da, kimi öldürüldü.
Ancak bu kitabın yazarının gerçek politik arkadaşları, yoldaşları Behice Boran, Nihat Sargın, Sadun Aren, Aziz Nesin gibi insanlar oldu.
Bu kitapta, Hoşana’dan yola çıkılarak, söz konusu dönemlere ve kişilere ilişkin anılara minik kesitler halinde yer verildi."

Ecevit ve Fatoş Güney...
Hoşana’nın Son Sözü’nde, yazarın üniversiteden yakın arkadaşlıkları olan PKK kurucularından ve halen Kandil’de üst yönetici olan Ali Haydar Kaytan ile devrimci hareketin simge isimlerinden, öldürülen Haki Karer’in SBF bahçesinde 40 yıl once Abakay ile birlikte çekilmiş fotoğrafları da bulunuyor.
Yazarın gazeteciliğe nasıl başladığı, Bülent Ecevit, Ünsal Oskay, Fatoş Güney, Mümtaz Soysal, A.Taner Kışlalı,Türkan Saylan, TBKP liderleri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın ile ilgili anıları da kitapta yer alıyor.
12 eylül 1980 darbesinin ardından, bu darbeye ve uygulanan baskılara karşı Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen protesto amaçlı konferanslara konuşmacı olarak katılan yazarın bu toplantılara ilişkin ilginç notları da kitapta anlatılıyor.