Gündem Sokağa çıkma yasağı hangi ülkelerde ilan edildi? Sokağa çıkma yasağı Türkiye'de çıkacak mı iddialarına yanıt

Sokağa çıkma yasağı hangi ülkelerde ilan edildi? Sokağa çıkma yasağı Türkiye'de çıkacak mı iddialarına yanıt

21.03.2020 - 15:14 | Son Güncellenme:

Corona virüsü tedbirleri kapsamında birçok ülkede sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçildi. Bu ülkelerin arasında İtalya, İspanya, Fransa, Belçika Sırbistan'ın yanı sıra Irak ve Tunus gibi ülkeler yer alıyor. Pazartesi gününden itibaren ise Almanya'da sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçilebileceği duyuruldu. Sosyal medyada Türkiye'de sokağa çıkma yasağı olacağına dair ortaya atılan iddialar üzerine İçişleri Bakanı Soylu'dan açıklama geldi. İşte Corona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkeler...

Sokağa çıkma yasağı hangi ülkelerde ilan edildi Sokağa çıkma yasağı Türkiyede çıkacak mı iddialarına yanıt

Sokağa çıkma yasağı birçok ülkede uygulanmaya devam ediyor. Corona virüsü tedbirleri kapsamında birçok ülkede uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ilan edileceği iddialarının ardından Bakanlar tarafından açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Corona virüsü tedbirleri kapsamında zorunda olmadıkça evden çıkılmaması uyarısında bulunulurken Bakan Soylu sokağa çıkma yasağı iddialarına yanıt verdi. Peki Hangi ülkelerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor?

Haberin Devamı

BAKAN SOYLU'DAN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İDDİALARINA YANIT

Bakan Soylu, bir gazetecinin "Sosyal medya üzerinden çeşitli paylaşımlar yapılıyor, sokağa çıkma yasağı da konuşuluyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Milletimize bir çağrım var; sosyal medya denilen mecra bizim çok fazla takibini yapmakta zorlandığımız bir mecradır. Sebebi de yurt içi ve yurt dışından da sosyal medya mecrasına girebilmek mümkündür." yanıtını verdi.

FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütü mensuplarının en ufak bir konuyu dezenforme etmek için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Soylu, "Biz yetiştirilirken anne babamız bize Müslümanlığın en önemli kurallarından bir tanesinin haberin nereden geldiğine bakmak olduğunu söylerdi. Bu haberi FETÖ'cüler ismi belli olmayan hesaplarla birlikte sürekli bir dezenformasyon ortaya koyuyor. Sokağa çıkma yasağı da diğer meseleler de böyle." diye konuştu.

Haberin Devamı

Soylu, vatandaşların sosyal medyayı bir kural, kaide olarak kabul edip istismar etmek isteyenlere alet olmamasını istedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLEN ÜLKELER?

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkeler arasın Fransa, İspanya, İtalya, Belçika ve Sırbistan'ın yanı sıra Irak ve Tunus'ta da uygulamalar başladı.

Tunus'ta kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını engellemek için ülke genelinde kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Devlet televizyonuna konuşan Said, bugünden başlamak üzere yerel saatle 18.00 ile 06.00 arasında tüm ülkede kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanacağını, askeri kuvvetler ile iç güvenlik birimlerinin de yasağın uygulanması için devriye gezeceğini kaydetti.

Hayatın en geç 2 hafta içinde normal seyrine döneceğini söyleyen Said, salgından korunmanın bilinçli olmaktan geçtiğini vurguladı.

Salgınla mücadele için vatandaşları maaşlarının yarısını ya da daha fazlasını bağışlamaya davet eden Said, kendisinin de bağışta bulunan ilk kişi olacağını bildirdi.

Tunus'ta son olarak 24 kişide Kovid-19 tespit edildiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Sırbistan koronavirüs tedbirlerini artırıyor

20.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi - 26 Nisan'daki yerel ve genel seçimler ertelendi - Sınırlarda, hastanelerde ve göçmen merkezlerinde silahlı asker bulundurulacak

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle daha önce olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen ülkede yarından itibaren saat 20.00'den 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Vucic, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesindeki vaka sayısının 7 artarak 72'ye ulaştığını aktardı.

Kovid-19 salgınının, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleşen en korkunç küresel problem olduğunun altını çizen Vucic, alınan tedbirler kapsamında, 60 yaş üzerindekilerin ise yarın saat 10.00'dan itibaren sokağa çıkmalarının yasaklandığını belirtti.

Sınırlarda silahlı askerlerin bulundurulacağını ve ülkedeki hastaneler ile göçmen merkezlerinin askerlerin kontrolü altında olacağını ifade eden Vucic, "Bu sorunu ancak ciddi tedbirlerle aşabiliriz. Kanseri aspirinle iyileştiremezsiniz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yurt dışından gelen Sırbistan vatandaşlarının büyük bir kısmının 14 günlük karantina kuralına uymadıklarını ifade eden Vucic, bunun büyük bir sorumsuzluk olduğunu kaydetti.

Vucic, Kovid-19 nedeniyle 26 Nisan'da yapılması planlanan genel ve yerel seçimlerin de ertelendiğini sözlerine ekledi.

 

Sri Lanka'da Kovid-19 nedeniyle 2,5 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sri Lanka hükümeti yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde 2,5 günlük sokağa çıkma yasağı ilan ederken, Filipinler yabancıların ülkele girişini geçici yasakladı, Kuzey Kore'de ise aralarında yabancıların da bulunduğu binlerce kişi karantinadan çıkarıldı.

Hükümet, virüsün yayılmasını engellemek için sokağa çıkma yasağının yerel saatle 18.00'den 23 Mart Pazartesi 06.00'ya kadar uygulanacağını bildirdi.
Sri Lanka'da şimdiye kadar toplam 59 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Filipinler'de yabancıların ülkeye girişine yasak

Haberin Devamı

Filipinler'de, birkaç gün önce halk sağlığı acil durumu ilan edilmesinin ardından Kovid-19 nedeniyle yabancıların ülkeye girişine süresi belirsiz yasak getirildi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin tüm yabancı temsilciliklerinde derhal yürürlüğe girecek şekilde vize işlemlerinin geçici askıya alındığı bildirildi.

Açıklamada, Filipinler vatandaşlarının yabancı eşleri ve çocuklarının yanı sıra yabancı hükümet ve uluslararası örgüt yetkilileriyle bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerin bu yasaktan muaf olduğu kaydedildi.

Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin, Twitter'dan kararın mecburi atılmış bir adım olduğunu belirterek, bunun "tüm ülkelerden gelen yabancı ziyaretçilerin tamamen yasaklanması" anlamına geldiğini kaydetti.

Locsin, “Giden yabancı ziyaretçilere ülkeden çıkmaları için her türlü yardım sağlanmalı." ifadesini kullandı.

Kuzey Kore'de binlerce kişi virüs karantinasından çıkarıldı

Yonhap ajansına göre, Kuzey Kore resmi ajansı KCNA'nın haberinde, yeni tip koronavirüsün yayılmasını engellemek için ülke genelinde karantinada tutulan ve aralarında yabancıların da bulunduğu binlerce kişinin karantinadan çıkarıldığı bildirildi. Haberde, "Yeterli tıbbi izlemeyle muayeneden ve hiçbir semptom taşımadığı teyit edildikten sonra 19 Mart itibarıyla 3'ü hariç tüm yabancılar karantinadan çıkarıldı." ifadesi yer aldı.

Ülke genelinde, aralarında 1500'ü Güney Pyongan, 1090'ı Kuzey Pyongan, yaklaşık 1430'u da Kangwon bölgesinden olmak üzere karantinada tutulan kişilerin karantinadan çıkarıldığı aktarıldı.

Resmi yayın organında daha önce paylaşılan rakamlar da göz önünde alındığında, Kuzey Kore genelinde şimdiye kadar toplamda en az 8 bin 360 kişinin karantinadan çıkarıldığı sanılırken, karantinadaki kişi sayısının bundan daha fazla olabileceği ifade ediliyor.

Daha önce 380 yabancının Kovid-19 nedeniyle karantinada tutulduğu bilgisi paylaşılan ülkede şimdiye kadar kayıtlara geçen hiçbir Kovid-19 vakası olmasa da binlerce kişinin virüsün bulaşmış olma ihtimaline karşı tıbbi gözetim altında bulunduğu ifade edilmişti.

İnternetten yayım yapan Daily NK gazetesinde ay başında yer alan habere göre, bazı kaynaklar, Kovid-19'la bağlantılı olduğu iddia edilen semptomlar gösteren ve hayatını kaybeden ya da karantinaya alınan kişiler hakkında istatistik tutulduğunu ancak bilgilerin gizlendiğini ileri sürmüştü.

Ekvador'da karantinaya uymayanlara gözaltı

Ekvador basınına göre büyük bölümünde sokağa çıkma yasağı uygulanan ülkede Ekonomik ve Sosyal Katılım Bakanlığı 245 bin eve gıda paketi dağıttı. Ekvador'un batısındaki liman kenti Guayaquil'de ise sokağa çıkma yasağını ihlal eden 148 kişi gözaltına alındı.

Venezuela ile Peru'nun da katı bir şekilde karantina uygulamasına devam ettiği bölgedeki diğer ülke Kolombiya'nın da birçok bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Ülkenin, nüfusu 7 milyon 400 bini aşan başkenti Bogota ise 23 Mart Pazartesi sona erecek 4 günlük tam karantina provasına hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesinin, en kötü senaryoya hazırlık kapsamında yapacağı prova boyunca kent sakinleri dışarı çıkamayacak ve ihtiyaçları belediye tarafından karşılanmaya çalışılacak.

Bogota'da tam karantina provası dışındaki Kovid-19 önlemleri de devam ediyor. Sokaklar ve toplu taşıma araçlarındaki tenhalığın dikkati çektiği kentte, otobüsler ve teleferik kabinleri rutin bir şekilde dezenfekte ediliyor.