Gündem Sokak hayvanları için kutuplaşma!

Sokak hayvanları için kutuplaşma!

29.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

Sokak hayvanları için kutuplaşma

Son bir yılda hayvan besleyenlerin oranı %30 oldu

Haberin Devamı

Türkiye, aslında turistler nezdinde sokak hayvanları ile de ünlü bir ülke. Özellikle sokak kedilerinin özgürce yaşaması bir çok yabancı hayvansever tarafından olumlu karşılanır.

Ancak son yıllarda bilhassa sokak köpekleri üzerinden bir tartışma söz konusu. Sokak hayvanlarına dair de bir kutuplaşma gözlemliyoruz. Bir yandan da hayvan sahiplenme eğiliminin giderek güçlendiğini tespit ediyoruz, gelinen noktada her üç kişiden biri evcil hayvan besliyor.

İlk bakışta çok yüksek bir oran gibi görünmeyebilir ancak salgın döneminde bu anlamda büyük bir ivmelenme oldu, o sıralarda evde kalırken yalnız olmak istemedik sanırım. Evcil hayvan besleyen on kişiden yedisi son 3 yıl içinde evcil hayvan sahibi olmuş. Son bir yılda evcil hayvan beslemeye başlayanların oranı ise %30, yani her geçen yıl artış hızlanıyor.

Haberin Devamı

Evcil hayvanların edinirken petshopları tercih edenlerin oranı %25, yüksek bir oran değil ancak düşük de sayılmaz.

Evcil hayvan sahiplerinin önemli bir kısmı bu dostlarını kendi çevrelerinden, arkadaşlarından ediniyorlar. Sokaktan veya barınaktan alınan hayvanların oranı ise dörtte bir, yani petshoplar ile aynı. Sokak hayvanları ile ilgili tartışmaların azalarak yok olması için bilinçlenmenin yanısıra hem sokaktan-barınaktan sahiplenme hem de kısırlaş-tırma önemli. Yeri gelmişken Ezine çöplüğünde doğup ailemize katılan tatlı kızımız Nova’ya sevgilerimi iletiyorum.

Türkiye’de her 3 kişiden 1’i evcil hayvan besliyor. Bu kişilerin %69’u son 3 senede evcil hayvan sahiplendi

Evcil hayvan besleme oranı %35. Ve evcil hayvan besleyen kişilerin %30’u son bir sene içinde evcil hayvan beslemeye başlamış. Son 2-3 yıldır besleyenlerin oranı ise %39.

Sokak hayvanları için kutuplaşma

Kedi en fazla bakılan / beslenen evcil hayvan

Evcil hayvan besleyen kişilerin yarısı kedi beslediğimi belirtirken, köpek sahipliği %22. Her 3 kişiden 1’i de evinde kuş besliyor.

Sokak hayvanları için kutuplaşma

%42 besledikleri evcil hayvanları arkadaşlarından almış

Beslediğiniz evcil hayvanınızı nereden aldınız?

Evcil hayvan sahiplenmesinde arkadaşlardan almak en öne çıkan davranış biçimi. Her 10 kişiden 4’ü besledikleri hayvanlara bu şekilde sahip olduğunu söylüyor. Her 4 kişiden 1’i se pet shoplardan satın almış. Sokakta bulup sahiplenme oranı %19 iken barınaktan sahiplenme oranı ise sadece %8.)

Haberin Devamı

Sokak hayvanları için kutuplaşma

Evcil hayvan besleyenlerin %75’i bu hayvanları evin içinde besliyor

Evcil hayvan besleyen bu kişilerin %75’i bu hayvanları evlerinin içinde besliyor. Evinin bahçesinde, terasında besleyenlerin oranı ise %28.

Sokak hayvanları için kutuplaşma

Hayvanların beslenmesinde en fazla paketli/hazır mamalar tercih ediliyor

Evcil hayvanlarınızı nasıl besliyorsunuz?

Evcil hayvan besleyen kişilerin %65’i bu hayvanların beslenmesinde hazır paketli mama tercih ediyor. Evde kendisi mama hazırlayanların oranı %21. %18’i ise evde ev halkı için pişen yemeklerle beslemekte.

Sokak hayvanları için kutuplaşma