Gündem Sokak köpeği sorunu nasıl çözülecek?

Sokak köpeği sorunu nasıl çözülecek?

24.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

AK Parti hükümeti başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenleme başlatırken, ‘30 gün içerisinde sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin iğne ile uyutulması’ önerisi tartışma yarattı.

Sokak köpeği sorunu nasıl çözülecek

MELTEM GÜNEŞ - AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Toplumda zıt talepler var. Çalışma henüz tamamlanmadı. Taslak önümüzdeki ya da sonraki hafta Meclis’e gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Hayvan hakları savunucuları teklife tepki göstererek Change.org’da “Katliama Hayır” başlığıyla 100 binin üzerinde imza toplarken düzenlemeye ilişkin tarafların görüşleri özetle şöyle: 

MAĞDUR AİLELERDEN DESTEK

Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar’ın, kızı Mahra Melin Pınar 2 yıl önce Antalya’da sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyon çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Kızını kaybettikten sonra derneği kuran Pınar, şunları söyledi: “Köpekler sokakta özgürce gezecek diye çocuklarımız parçalanmasına razı değiliz. Tek çözüm sokakta sıfır başıboş köpek politikası. Devletimiz alıp bakmak isterse biz de destek oluruz baksınlar, itlaf etmek istiyorlarsa itlaf edebilirler.” Ankara’da geçen yıl sahipsiz köpeklerin saldırısında ağır yaralanan Tunahan Yılmaz’ın babası Halil Yılmaz da “Uyutulma yöntemine gidilmezse sorun çözülecek gibi değil. Çocuklarımız parçalanıyor. Tunahan’ın psikolojisi iyi değil. Çok stresli ve korkusu devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

'YAŞATMA YEMİNİMİZ VAR'

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise şunları söyledi: “Bizim meslek yeminimiz var, yaşatmak üzerine bir eğitim alıyoruz. Bir veteriner hekimin ‘sağlıklı bir hayvanı uyutabilirim’ diyeceğini düşünmüyorum. Topyekûn aynı anda her yerde eş zamanlı olarak kısırlaştırma projesine başlanmalı. 3-5 yılda kontrol edilebilir, hem insanların hem de hayvanların zarar görmeyeceği bir noktaya geliriz.” 

HERKESİN KABUL EDECEĞİ YOL ARANIYOR

Sahipsiz hayvanlara yönelik yasal düzenleme çalışmaları hakkında bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, “Bu konuda Tarım, İçişleri, Sağlık ve Çevre Bakanlıkları detaylı bir çalışma yürütüyor. Bütün paydaşlardan aldığım bilgileri raporlaştıracağım. Nihai olarak bir metin oluşturulduğunda Meclis’e sunacağız” dedi. Yenişehirlioğlu, “Amacımız; ortak noktaya ulaşmak ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaştırmak” diye konuştu. Yenişehirlioğlu, İngiltere modelinin kesinleşmediğini de ifade etti. CHP lideri Özgür Özel de ‘uyutulma’ önerisine tepki göstererek Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporundaki “Hayvan Hakları Fonu”na işaret etti. Özel “Bizim yaklaşımımız Meclis’in kendi raporuna sahip çıkması ve bu fonun mutlaka kurulması yönündedir” dedi.

Haberin Devamı

BAZI ÜLKELERDE UYGULANAN POLİTİKALAR

Hollanda: Dünyada sokak köpeğinin olmadığı ilk ülke. Hollanda başıboş köpek sorununu hükümet tarafından finanse edilen bir kısırlaştırma programı olan CNVR programı (Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Geri Gönder) aracılığıyla başardı. Mağazadan satın alınan köpeklere yönelik vergiler artırıldı bu da evsiz köpeklerin sahiplenilmesini teşvik etti. Hayvanlara karşı işlenen suçları izlemek ve başı dertte olan hayvanları kurtarmak için bir hayvan polis gücü de kuruldu.

İspanya: Hayvanını sokağa atana 200 bin Euro’ya kadar ceza kesiyor. Barınak yapma zorunluluğu olan belediyeler sokak hayvanlarını topluyor. Barınaklarda hayvanların bakımı için gönüllülerin desteğiyle profesyonel maaşlı personel çalışıyor. Kısırlaştırılan hayvanlar barınakta tutulurken, sağlık sebebi dışında uyutularak hayvanların öldürülmesi yasak. 

Haberin Devamı

Almanya: Sahipsiz veya kaybolan evcil hayvanlar, sahibi bulunamazsa 6 ay boyunca mikroçipleri ve barınakları kontrol eden yetkililere bildiriliyor. Alman Hayvan Refahı Yasası, ağır hastalık haricinde ötenaziyi yasaklıyor. 

İngiltere: Sokak köpekleri barınak veya diğer kuruluşlara teslim ediliyor ve bir hafta içerisinde sahiplerine kavuşturulması için çaba gösteriliyor. 30 gün içinde sahibi bulunamazsa veya sahiplendirmek mümkün değilse ötenazi uygulanıyor. Birleşik Krallık’ta günde ortalama 21 köpeğe ötenazi yapılıyor. 

Romanya: Ciddi bir sokak köpeği sorunu olan ülkede 2013’te Romanya Anayasa Mahkemesi tüm sokak köpeklerinin öldürülmesine karar verdi. 

Yunanistan: Belediyeler, başıboş hayvanları toplamak, tedavi etmek, onları aşılamak ve kısırlaştırmakla görevli. Barınaklarındaki hayvanlar, 3 ay içinde sahiplenilmezse tekrar sokaklara salınıyor. 

ABD: Sokak hayvanlarına yönelik politika eyalete göre farklılık gösterebiliyor. Mahkemeler, kamu güvenliğini tehlikeli başıboş köpeklerden korumayı amaçlayan tedbirlerin lehine karar verebiliyor. Bu, ötenazi emrini veya tehdit oluşturduğu düşünülen başıboş bir köpeğin uzaklaştırılmasını içerebiliyor.  

Haberin Devamı

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova ve Ukrayna’da sokak köpekleri öldürülerek popülasyonları kontrol altına alınmak istendi. Uygulamanın yapıldığı tüm ülkelerde köpeklerinin sayısı ya arttı ya da sabit kaldı. (Pelin Aykın)

'İNSAN HAYATINDAN DAHA KIYMETLİSİ YOK'

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank da konuya ilişkin şunları söyledi: “Çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız, başıboş sokak köpeklerinden ötürü ciddi sıkıntı içinde. Ölümle sonuçlanan sayısız vaka, travma yaşayan onca yavrumuz, hayatları sönen nice insanımız var. İnsan hayatından daha kıymetlisi yoktur. Annelerimizin çocuklarını okula göndermeye, yaşlılarımızın sokakta yürümeye endişe ettiği bir düzende sorumluluk tüm siyasetçilere aittir. Bu sorunun çözümü için Meclis’e gelecek olan uyutma dahil tüm teklifleri sonuna kadar destekleyeceğim.”