Gündem Son 100 yılda neler oldu?

Son 100 yılda neler oldu?

03.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnsanoğlu var olduğundan bu yana ihtiyaçlarına göre icat peşinde koştu. Ateşi, tekerleği, yazıyı, elektriği buldu. Sonunda da internetle birlikte bilimde çığır açtı. İşte son 100 yıla damgasını vuran icatlar

Son 100 yılda  neler oldu

NSANLIK tarihi boyunca teknoloji, sürekli gelişim ve değişim gösteriyor. Bugün kullandığımız ve vazgeçilmezlerimiz arasında yer alan birçok ürünün temeli ise ilk çağlarda bulunan icatlara kadar dayanıyor. Ateşin, tekerleğin, yazının, elektriğin ve paranın bulunması gibi dünya tarihine damga vuran gelişmeler, icatlar ve buluşlar yüzyıllarca devam etti. Son olarak çağımıza damgasını vuran bilgisayarla birlikte dünyayı ayağımıza getiren internet, akıllı telefonlardaki birbirinden ilginç ve bir o kadar da kullanışlı uygulamalar hayatımızın merkezine yerleşti.
Bilim ve teknolojide bugün bu noktaya nasıl gelindiğini anlayabilmek için bilim tarihini iyi bilmek gerekiyor. Bilimin ilk tohumları M.Ö 3000’li yıllarda Mezopotamya’da atıldı. Buradan Batı’ya geçti ve Batı’nın çeşitli yerlerine ulaştı. O dönemde İskenderiye Kütüphanesi bilimin merkeziydi. Orta Çağ’a girildikten sonra kütüphane yakıldı ve bilim geriledi. Daha sonra İslamiyet ile birlikte bilim yeniden canlandı ve İslamiyet’in kontrolünde 600 yıl boyunca gelişti. Daha sonra Avrupa ve Amerika’ya ulaştı. Son olarak da bugünkü halini alarak devam etti.
Kronolojik tarihi
M.Ö 3000-Bu dönemde insanlar çevresini inceleyerek hayatlarını kolaylaştıracak yöntemler aradı.
M.Ö 2500- Çarpım tablosu gibi basit matematiksel hesaplamalar yapılmaya başlandı.
M.Ö 2000- Babiller, karekök alma, 2. ve 3. dereceden denklemler vb. daha karışık olan matematiksel işlemleri yapmaya başladılar.
M.Ö 1000- Bilim Yunan medeniyetinde alevlendi ve gelişti. Özellikle Felsefe birinci sırayı aldı, birçok düşünce ve akım ortaya çıktı. Bunun yanında insanların, astronomi, hava bilimi ve doğa olaylarına ilgileri arttı. Rasyonalizm ve materyalizm gibi kavramlar ortaya çıktı. Bu şekilde M.S. 100’lü yıllara kadar bilim Yunan medeniyetinde gelişme gösterdi. Fakat kilisenin baskısından dolayı ilerleme durdu ve doğuya Pers ve Hint medeniyetine taşındı.
M.S.600-İslamiyet’in doğuşu gerçekleşti ve 600 yıl boyunca da bilim İslamiyet’in koruması altında yayıldı. Bu dönemde bilime en büyük katkıyı sağlayan Endülüs Emevileri oldu. Halife Harun-el-Reşid, birçok kitabı Arapçaya çevirtmiş ve dünyanın her yerinde çevirmeye değer kitapları aratmıştır.
Bilim bu dönemde çok yol kat etmiş ve modern fiziğin temelleri bu dönemde atılmıştır ya da temellerini atan bilim adamları bu dönemdeki bilgilerden esinlenmiştir. Günümüze döndüğümüzde son 100 yılda bulunanlar bu dönemde bulunanlardan çok daha fazladır.

Haberin Devamı

Bilime damga vuran gelişmeler

1837- Telgraf’ın İcadı.
1843- Faks’ın icadı.
1876- Telefon’un icadı.
1879- Ampul’ün İcadı.
1900- Taşınabilir fotoğraf makinesi.
1902- Radyo’nun icadı.
1903- Wright kardeşler ilk kez uçakla uçtular.
1907- İlk kan nakli yapıldı.
1917- Radyo icat edildi.
1926- Televizyonun icadı.
1936- İlk kişisel bilgisayar.
1950- İlk kredi kartı.
1957- Rusya ilk uydu Sputnik’i Dünya yörüngesine yerleştirdi.
1973- Cep telefonunun icadı.
1991- İnternetin kullanılması.

Çinliler neden yemeğini BAMBUYLA yer?

Bu sorunun cevabı tam olarak bilinmese de birkaç olasılık üzerinde duruluyor. Geçmişe baktığımızda çoğu zaman çatalın yemek masasında ne kadar da gerekli bir araç olduğunu unutmuşuz. Bizanslılar ilk çatallarını 10. yy’da kullanmışlar. Fransa kraliçesi Catherine de Medici bir davette Fransızlara çatalın aslında ne kadar kullanışlı bir araç olduğunu anlattığında 1500’un başlarıymış. Amerika’da çatal kullanmak 18. yy’da insanların aklına gelmiş.
Çinlilerin kullandığı yemek çubukları ise M.Ö. 200 M.S. 200 yılları arasında Han hanedanlığı döneminde keşfedilmiş. Yani Çinlilerin çubukları, çatala göre çok daha derin ve köklü bir tarihe sahip. Örneğin, Çinlilerin ayaklanma çıkarmamaları ve ellerinde bulunan metal eşyaları ayaklanma sırasında kullanmamaları için tüm metal malzemelerin ellerinden alındığı ve halkın da bu nedenle bambulardan yapılan çubuklarla yemek yediği söyleniyor.
Akla daha yatkın gelen diğer bir görüşe göre ise çubukla yemek âdeti Çinlilerin yiyeceklerini küçük parçalara bölüp yeme alışkanlıklarından ve buna bağlı olarak zaman içinde çok önemli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Yemek çubukları milattan bir yüzyıl önce doğmuş. Yemeği içindeki yağa atıp karıştırarak pişirmeye yarayan tava benzeri kaplar kullanılmadan önce yiyecekler odun ateşi üzerinde pişiriliyormuş. Nüfus çoğaldıkça artan yiyecek ihtiyacından dolayı ormanlar kesilip tarlalar açıldıkça yakacak sıkıntısı başlamış.Zamanla etleri ve sebzeleri küçük parçalara bölüp, yağda karıştırarak kızartmanın hem süratli pişmeyi hem de odundan tasarrufu sağladığını görmüşler.
Ülkelere göre değişiyor
Yemek çubukları, (Çince adı Kuaizi) Çin’de keşfedilmiş. Ancak Asya’da yaşayan her millet aynı türde yemek çubuklarını kullanmıyor. Her milletin kendi alışkanlık ve yemek kültürleri sonucunda ortaya çıkmış yemek çubuğu stili var. Örneğin;
- Çin çubukları genelde yaş ağaç ve bambudan.
- Japon çubukları normalde cilalanarak kaplanmış odun ve bambudan.
- Kore çubukları çelikten.
- Geleneksel Kore çubukları ise pirinç ve gümüşten.
- Vietnam geleneksel çubukları ise ağaçtan yapılıyordu ancak bugün plastik de oldukça fazla tercih ediliyor.

Haberin Devamı

YOGA doğru duruş ve nefesin adı

Haberin Devamı

Kökeni Hindistan’a dayanan, köklü bir felsefe ve yaşam biçimi olan Yoga, ruhsal ve bedensel yönden bireylerin huzur bulmasına yardımcı bir aktivite. Dini bir inanç olmayan Yoga, bireysel olarak kişinin kendini tanıması ve evrenin uyumunu yakalaması esasına dayanıyor. Temel hedefi ruh-zihin-beden dengesini sağlamak olan yoga, çeşitleriyle kişisel ve fiziksel gelişimi sağlarken farklı yollar kullanıyor. Örneğin “Hatha yoga” daha çok bedene odaklanırken, “Bhakti yoga” ilahi sevgiye yoğunlaşıyor. Ashtanga, Antigravity, Hatha, Karma, Bhakti, Jnana, Raja, Kundalini ve Tantra en çok tercih edilen yoga türleri arasında yer alıyor.
Nasıl yapılır?
Doğru duruş ve doğru nefes tekniklerini bilmeden Yoga yapmak mümkün değil. Nefes hiçbir zaman tutulmamalı ve burundan alınmalı. Yüz kasları, gözler ve kulaklar gerilmemeli. Vücudun bedensel şekli düzgün olmalı. Yanlış oturuşlar nefes alış verişi engeller. Her duruş sonrasında kişi sırt üstü uzanıp 10 -15 dakikalık aralıklarla gevşeme hareketleri yapılmalı. Hareketler sırasında zihin pasif olmalı.
Yoga ne işe yarar?
- Kişinin doğru nefes tekniklerini öğrenmesini sağlar ve hayat kalitesini yükseltir.
- Kalp atışlarını düzenler. Kalp krizine karşı önlem niteliğinde.
- Birey, sinir sistemi üzerindeki gerginliklerden kurtulduğu için gevşer. Bu da depresyon, panik atak vb. rahatsızlıkların daha çabuk atlatılmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

Oyun zamanı

Haberin Devamı

Teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla, TV ve PC’de oynanan oyunlar tarihe karışıyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan ve trafikle mücadele edenlerin tercih ettiği yeni oyunlar piyasaya çıkıyor. Android ve iOS işletim sistemlerine uygun tasarlanan ve milyonların tercih ettiği oyunlar neler? 7’den 70’e herkesin eğlenerek oynadığı oyunları sizler için derledik.
- Clash Of Clans: Çıktığı ilk günden itibaren sürekli güncellenen bu oyun Android ve iOS platformunda mevcut. Oyunun çok tercih edilmesinin nedenleri arasında online, grafiklerinin kaliteli ve strateji oyunu olması yer alıyor.
- Online Kafa Topu: Bir Türk yapımı olan bu oyun arkadaşlarınızla veya diğer oyuncularla online kafa topu oynamanızı sağlıyor. Yapımını İzmo Bilişim’in gerçekleştirdiği oyun son günlerde gelen güncellemeyle beğenileri topladı.
- aa: Gençler arasında kısa sürede yayılan oyunun amacı size verilen topları ortada bulunan dairenin etrafında toplamak. Android ve iOS platformunda bulunan oyun, mücadeleyi seven ve pes etmeyenlerin yeni favorisi…
- Candy Crush Saga: Çıktığı günden beri yaşlısından gencine herkesin oynadığı, popülerliğini sürekli artıran oyunlardan biri. Oyunun amacı ekranda bulunan şekerlerin aynı renk olan üç tanesini sıralı olarak dizmek.
- Çatlak Yumurta: Başarılı bir Türk yapımı olan oyun, Android ve iOS platformunda mevcut. Oyunun yapımını üstlenen firma Gripati Digital Entertainment. Bu firmayı Dolmuş Driver uygulamasından yakından tanıyoruz. Oyunun en güzel özellikleri online ve Türkçe seslendirmelerin olması.

MEKTEBİM’DEN HABERLER

Eğitimde insan hakları tartışılacak

Mektebim Koleji, Lise Sosyal Bilimler Bölümü tarafından yarın saat 13.30’da Eğitimde İnsan Hakları Konferansı düzenlenecek. Konferans, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi İyi ve Araş. Gör. Bergen Coşkun’un katılımıyla Beylikdüzü Kampüsü’nde gerçekleştirilecek.

Yurtdışında eğitime ilk adım

Yaz okulu, sertifika, dil okulu, lise, üniversite ve master programlarına katılmak isteyen tüm yaş gruplarının yurtdışında eğitimle ilgili akıllarındaki sorulara cevap bulabildiği Edufairs Yurtdışı Eğitim Günleri, 21-22 Mart’ta The Marmara Otel’de düzenlendi. ABD ve Avrupa’dan prestijli birçok okulun katıldığı Eğitim Günleri’nde Mektebim Koleji öğrencileri ve akademik kadrosu da yer aldı. M-CSM öğretmenleri ve lise öğrencilerinin katıldığı etkinlikte katılımcılara Mektebim Koleji’nin eğitim modelleri, yurtdışı olanakları, yabancı dil ve teknoloji eğitimiyle ilgili bilgiler verildi. Yurtdışından katılım gösteren okulların stantlarını ziyaret ederek bilgi alan öğrenciler, üniversite eğitimi ve master programlarına yoğun ilgi gösterdi.

Yazarlar