Gündem 14 Şubat öncesi dijital aşk! ‘Sevgili’ tuzağı

14 Şubat öncesi dijital aşk! ‘Sevgili’ tuzağı

13.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, “14 Şubat Sevgililer Günü” öncesi dijital aşk tuzakları konusunda uyardı. Dolandırıcılar internette sahte profil kullanarak sevgili arayanları kandırıyor.

14 Şubat öncesi dijital aşk ‘Sevgili’ tuzağı

Gülden Çoktan - İnternette aşk ararken dolandırıcı kurbanı olabilirsiniz. Uzmanlar bu nedenle 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi uyardı. Partner uygulamalarını kullanan dolandırıcılar, kimlik avı saldırıları ve kötü amaçlı yazılımlarla birçok kişiyi tuzağa düşürüyor. Sahte profillerle, duygusal mesajlarla umutlu bekarları ‘tık’lamaları için kandırıyorlar. Bir kez tıklandığında da kurbanın cihazına kötü amaçlı yazılım yükleniyor. Yüklendikten sonra cihazdaki kişisel bilgiler çalınıyor ve kart dolandırıcılığı riski doğuyor.

Haberin Devamı

‘Yalan dolanla para istiyorlar’

Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık: “Dolandırıcılar kendilerini asker ve polis olarak da tanıtabiliyor. Aşk dolandırıcıları, internette tanıştıkları kadınlarla romantik ilişki kurarak güven kazanır. Sonra hikâye uydurarak para ve değerli eşyalar isterler.”

‘Üç yöntem kullanılıyor’

Etik hacker Tamer Şahin: “Dolandırıcılar üç yöntem kullanıyor. Kurbanı belirledikten sonra iletişim kurup, duygusal yakınlık sağladıktan sonra görüntülü konuşmak istiyorlar. Görüntülü görüşmede cinsel sohbetler tasarlanıyor. Bu sırada görüntüler kaydediliyor. Ardından mağdur para göndermezse görüntülerin paylaşılacağı şantajı yapılıyor. İkincisinde duygusal yakınlık kuruluyor. ‘Türkiye’ye geleceğim param yok’ gibi bahanelerle mağdurdan para alınıyor. Üçüncüsü ise cinsel içerikli fotoğraf ve video gönderilmesi. Mağdur bunlara tıkladığında telefonuna, bilgisayarına zararlı yazılım yüklenerek bilgiler ele geçiriliyor. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları açmayın. Sohbet aşka ve cinselliği yöneliyorsa şüphelenin. Para istenmesi ise direkt kırmızı alarm.”