Gündem ABD'den Türkiye'ye F-16 mektubu

ABD'den Türkiye'ye F-16 mektubu

29.02.2024 - 11:58 | Son Güncellenme:

Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD ile süren F-16 görüşmelerine ilişkin son durumu açıkladı.

AYDIN HASAN - ANKARA / Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlığın haftalık basın bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığı'dan yapılan açıklama şöyle:

TERÖRLE MÜCADELE HAREKÂTI

Haberin Devamı

Artan bir etki ve yoğun bir baskıyla devam eden, tehditleri sınırlarımızın ötesinden başlamak üzere bertaraf etmeyi öngören terörle mücadelemiz, terörizmin tüm biçim ve tezahürlerine karşı kesintisiz sürmektedir.

Bu kapsamda, başarıyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil;

-  Son bir haftada 25 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

- Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 193’ü Irak’ın, 290’ı Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 483 olmuştur.

Hâlihazırda üs bölgelerinde ve hudutlarımızda zorlu iklim/arazi şartlarında kahramanlık ve fedakârlıkla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; terörle mücadelesine tek bir terörist kalmayıncaya kadar devam edecektir.

Haberin Devamı

Diğer yandan Bakanlığımız, FETÖ ile mücadelesini de yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürmektedir, sürdürecektir.

SURİYE

Suriye’de istikrarın bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir.

Hudutlarımızın güvenliğini sağlayan, yeni bir göçü önleyerek büyük bir insanlık dramının yaşanmasını engelleyen Bahar Kalkanı Harekâtı’nın 4’üncü yıl dönümünde aziz şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet; kahraman gazilerimize sağlıklı ve mutlu ömürler diliyoruz.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Cumhuriyet tarihimizin en yoğun tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 101 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslardan 4’ü terör örgütü mensubudur. 2.384 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

- Böylelikle, 01 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 1.448’e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 30.015 olmuştur.

  BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKILAR / İKİLİ İLİŞKİLER

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; terörle mücadele ve hudut güvenliği ile mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumanın yanı sıra;

- Millî meselemiz olan Kıbrıs,

Haberin Devamı

- “İki devlet, tek millet” anlayışı ile bir ve beraber olduğumuz Azerbaycan,

- Tarihî ve kültürel bağlarımız olan Balkanlar,

- Dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz bulunan Libya ve Somali başta olmak üzere birçok coğrafyada kardeş, dost ve müttefik ülkelerin haklı davalarına destek olmayı sürdürmektedir.

Bu vesileyle, 32 yıl önce Hocalı’da acımasızca katledilen soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, insanlık tarihine kara bir leke çalanları lanetliyor; kederde ve kıvançta Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

İsrail’in, Gazze’de uluslararası hukuku ihlal etmesi, 07 Ekim'den bu yana Gazze'yi benzeri görülmemiş şekilde bombalıyor olması, yoğun sivil ölümlerine yol açması, Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve toplu cezalandırma yolunu tercih etmesi çok ciddi bir endişe kaynağıdır.

İsrail saldırılarını sürdürdüğü müddetçe, bölgesel ve küresel barışa yönelik tehditler de artmaktadır. Hem bölgesel hem de uluslararası istikrar için,  Gazze’de koşulsuz ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi kaçınılmazdır.

Haberin Devamı

Sayın Bakanımız;  23 Şubat’ta Polonya’nın, 26 Şubat’ta da Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçilerini kabul etmiş, 27 Şubat’ta Birleşik Krallık, 28-29 Şubat’ta ise Bosna Hersek’e resmî ziyaretler gerçekleştirmiştir. Söz konusu ziyaretlerde mevkidaşları ile ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüşen Sayın Bakanımız çeşitli temas ve ziyaretlerde de bulunmuştur.

EĞİTİM-TATBİKAT FAALİYETLERİ / ULUSLARARASI GÖREVLER

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin harbe hazırlığının en üst seviyede tutulması maksadıyla ulusal ve uluslararası eğitim ve tatbikat faaliyetlerine de aralıksız devam edilmektedir.

NATO Kosova Gücü (KFOR) ihtiyat birliği rotasyon planlanması kapsamında, bir komando taburumuz 28 Şubat’ta Kosova’ya intikal etmiştir. İtalya’dan görevi devralacak birliğimiz 01 Mart-01 Haziran 2024 tarihleri arasında görev yapacaktır.

Steadfast Defender 2024 kapsamındaki Brillant Jump, Dragon ve Cobra 2024 ile İtalya ev sahipliğinde Orta Akdeniz’de icra edilen DYNAMIC MANTA-2024 (Denizaltı Savunma Harekâtı), Yunanistan ev sahipliğinde Ege Denizi’nde gerçekleştirilen ARIADNE-2024 (Karşı Mayın Harekâtı) tatbikatlarına katılım sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Katar Özel Kuvvetleri ile Komando Birliklerimizin imkân ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi maksadıyla Katar’da Al Hares Al Mane 2024 (Yenilmez Muhafız) Tatbikatı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, TCG BURGAZADA korvetimizin sancak gemisi olduğu NATO Deniz Muhafızı Operasyonu Görev Grubu, Doğu Akdeniz'de üç hafta süren deniz güvenliği devriyesini 27 Şubat’ta başarıyla tamamlamıştır. TCG GELİBOLU ve TCG GÖKSU fırkateynlerimiz ise ABD Deniz Kuvvetlerine ait BATAAN Amfibi Görev Grubu ve Birleşik Krallık Deniz Kuvvetlerine ait ARFUS lojistik gemisi ile 26 Şubat’ta Doğu Akdeniz’de geçiş eğitimleri icra etmiştir.

Diğer yandan; TCG GEDİZ fırkateynimiz, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 görevi kapsamında 24 Şubat’ta Katanya/İtalya’ya liman ziyaretinde bulunmuştur.  Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait LISSUS gemisi tarafından 24 Şubat-01 Mart tarihleri arasında İzmir’e liman ziyareti yapılmakta; Fransa Deniz Kuvvetlerine ait PROVENCE gemisinin ise 02-05 Mart tarihleri arasında Aksaz’a liman ziyareti gerçekleştirmesi planlanmaktadır. NATO Güvence Tedbirleri çerçevesinde ise; Hava Kuvvetlerimizin tanker uçağı tarafından NATO’ya ait AWACS uçağına 23 Şubat’ta Romanya üzerinde yakıt ikmali yapılmış, 23 ve 26 Şubat’ta Havadan İhbar Kontrol uçağımız tarafından hava sahamız ve Romanya hava sahasında uçuş görevleri icra edilmiştir.

Yine, 23 Şubat’ta Romanya hava sahasında Romanya’ya ait 4 adet F-16 uçağı ile tanker uçağımız tarafından havada yakıt ikmali eğitimi yapılmıştır.NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği görevi kapsamında da Romanya'da konuşlu F-16 uçaklarımız, 27-28 Şubat’ta Fransız Hava Kuvvetlerine ait tanker uçağı ile ilk defa havada yakıt ikmali görevi gerçekleştirmiştir.Harita Genel Müdürlüğümüz tarafından, TÜBİTAK ile "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" konulu İş Birliği Protokolü imzalanmıştır.

SAVUNMA SANAYİ / ENVANTERE GİREN YENİ SİLAH SİSTEMLERİ

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle tam bağımsız savunma sanayi hedefi doğrultusunda geliştirilen yerli ve millî savunma sanayi ürünlerimizle Silahlı Kuvvetlerimiz her geçen gün daha da güçlenmekte ve caydırıcılığını artırmaktadır.

Bu kapsamda; Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda; 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatı içeren talebimize ilişkin ABD tarafından gönderilen “Taslak Teklif ve Kabul Mektupları” Bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır.

Ayrıca, TÜBİTAK kaynaklı başlatılan ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. ana yükleniciliğinde devam eden MALAMAN mayınının tam ölçekli patlatma provası geçtiğimiz hafta içerisinde başarıyla gerçekleştirilmiştir. “MALAMAN Deniz Mayını”nın Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girmesiyle bu konudaki dışa bağımlılık da sona erecektir.

Yine, Bakanlığımıza bağlı ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen Açık Deniz Karakol Gemileri Projesi’nin ilk gemisi "TCG AKHİSAR"ın denize inişi sonrası, önemli bir aşama olan havuzlama süreci 23 Şubat’ta tamamlanmıştır.

Diğer taraftan, Strong Bosses tarafından düzenlenen “İnovasyon ve Başarı Ödülleri” yarışmasında; başarılı ve inovatif yaklaşımlı projeleri ile ödüle layık görülen İstanbul Tersanesi Komutanlığımızı ve personelimizi bir kez daha kutluyoruz.

Sonuç olarak başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere Bakanlığımızın tüm birlik ve kurumları;  Cumhuriyetimizin ikinci asrında,Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve “Türkiye Yüzyılı” hedefleri doğrultusunda, terörle mücadeleden sınır güvenliğine, uluslararası misyonlardan insani yardım faaliyetlerine kadar çok geniş bir alanda, kendisine verilen tüm görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarıyla yerine getirmeye devam edecektir.

F-16 TEDARİKİ İLE İLGİLİ SON DURUM

Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, F-16 tedariki ve modernizasyonu konusunda son duruma ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

“Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda; 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatı içeren talebimize ilişkin ABD tarafından gönderilen “Taslak Teklif ve Kabul Mektupları” Bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır.

Daha önce de açıklandığı gibi her iki taraf incelemelerini tamamlamayı müteakip bir araya gelecektir. Bu görüşmede ortak inceleme ve değerlendirmeler yapılacaktır. Sonrasında da anlaşma nihayetlendirilecek ve takvim işlemeye başlayacaktır. Fiyatlandırma liste ve ürünler üzerinden yapılacaktır. Nihai anlaşma safhasına gelindiğinde bu anlaşmanın toplam maliyeti ortaya çıkacaktır. Üretim ve modernizasyon faaliyetlerinin Türkiye’de yapılmasına yönelik teklifimiz ABD makamlarına iletilmiştir.”

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER’İN İNGİLTERE ZİYARETİ VE EUROFİHGTER KONUSU

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in İngiltere ziyareti sırasında Eurofighter konusunun gündeme gelip gelmediğine dair sorular üzerine Bakanlık kaynakları şunları söyledi:

“Sn. Bakanımız resmi bir davet üzerine İngiltere’yi ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyarette ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bu ziyaretteki gündem başlıklarından biri de Eurofighter konusu olmuştur. Eurofighter konsorsiyumu ülkelerinden Almanya’nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. İngiltere ve üretici firma temsilcileri ile teknik görüşmelere devam edilmektedir.” 

İSTANBUL’DAKİ DİZAYN PROJE OFİSİ’NİN ÇALIŞMALARI

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun İstanbul’da Dizayn Proje Ofisi’ni ziyaretinde TF2000 ile uçak gemisi tasarımlarının yer aldığına dair bir soru üzerine Bakanlık kaynakları şunları kaydetti:

“Dizayn Proje Ofisi (DPO) Müdürlüğü, çalışmalarına Türkiye’nin ilk millî deniz harp platformu olan MİLGEM Projesini gerçekleştirmek amacıyla 1997 yılında Taşkızak Tersanesi Komutanlığı bünyesinde oluşturulan ekip ile başlamış ve 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrası taşınmasını müteakip, MİLGEM Proje Ofisi adı altında İstanbul Tersanesi Komutanlığı bünyesinde 12 Mart 2004 tarihinde kurulmuştur.

2010 yılında Dizayn Proje Ofisi (DPO) Müdürlüğü olarak yeniden isimlendirilmiş olup, Eylül 2015 tarihinden itibaren İstanbul Tersanesi Komutanlığı yerleşkesindeki yeni binasında faaliyetlerine devam etmektedir. 11 Ağustos 2017 tarihinde Deniz Teknik Komutanlığı bünyesine alınan DPO Müdürlüğü, muharip gemilerin tekne, makine ve elektrik sistemleri, savaş sistemleri ve sistem entegrasyon tasarımlarını yapmaktadır. Ayrıca bütünleşik lojistik destek ve inşa teknik desteğini gerçekleştiren ve gemi inşa standartlarını oluşturan Deniz Kuvvetleri Komutanlığının uzman kurumudur.

Tasarım ve entegrasyon faaliyetleri Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından icra edilen MİLGEM projesi kapsamındaki gemilerden TCG HEYBELİADA (F-511), TCG BÜYÜKADA (F-512), TCG BURGAZADA (F-513), ve TCG KINALIADA (F-514), sırasıyla 2011, 2013, 2018 ve 2019 yıllarında hizmete girmiştir. TCG DERYA Denizde İkmal ve Muhabere Destek Gemisi ve TCG İSTANBUL İstif Sınıfı Fırkateyn tasarımının yanı sıra TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi konsept/ön tasarım faaliyetleri devam etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Yerli ve Milli Uçak Gemisine sahip olunması yönünde verdiği direktif üzerine alınan kararla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarım faaliyetlerine başlanmış, Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından başlanan ve konsept tasarımı üzerinde önemli bir mesafe kat edilmiştir.”