Gündem Son dakika... AFAD ve Meteoroloji uyardı! 13 il için kuvvetli yağış uyarısı verildi

Son dakika... AFAD ve Meteoroloji uyardı! 13 il için kuvvetli yağış uyarısı verildi

15.06.2023 - 09:28 | Son Güncellenme:

Meteoroloji, 13 il için vatandaşları uyardı. Sarı ve turuncu kodlu alarmın ardından kentlerde teyakkuza geçilirken batı kesimlerde ise sıcaklıklar artacak. Öte yandan Fol Deresi'nin taşması sonucu bölgede anonslu uyarılar yapıldı.

Son dakika... AFAD ve Meteoroloji uyardı 13 il için kuvvetli yağış uyarısı verildi

Türkiye’yi de etkileyen aşırı hava olayları son 40 yılda Avrupa’da 195 bin can aldı. Uzmanlar, İç Anadolu ve Orta Karadeniz’de etkili aşırı yağışları küresel ısınmaya bağlarken, Orta Karadeniz’e dikkat çeken AFAD, Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon’a yağış uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

FOL DERESİ YÜKSELDİ, ANONSLU UYARI GELDİ

Trabzon’da etkili olan sağanak nedeniyle Vakfıkebir ilçesinin yüksek rakımlı mahallelerinde taşkın ve heyelan meydana geldi. Taşkın sonucu tali yollarda su birikintileri oluştu.

Vakfıkebir-Tonya kara yolu üzerinde yer alan kum-çakıl deposunu da sel bastı. Depo çalışanları, göle dönen depodaki suyu tahliye etmeye çalıştı. Sürmene’nin ardından yağışın etkili olduğu Vakfıkebir ilçesinden geçen Fol Deresi’nde de su seviyesi yükseldi; suyun rengi yeşilden, kahverengiye döndü. Belediye hoparlöründen, belirli aralıklarda anonslar yapıldı. Vatandaşların, ani sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olması uyarısında bulunuldu. Yağışın sürdüğü ilçede köprü çevrelerinde önlem alan polis ekipleri ise araç sürücüleri ve yayalara sözlü uyarılarda bulunuyor.

Haberin Devamı
1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

TRABZON- GÜMÜŞHANE KARA YOLUNDA HEYELAN

Doğu Karadeniz’de etkili olan sağanak nedeniyle Trabzon’un Maçka ilçesinden geçen Trabzon-Gümüşhane kara yolu, meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Yamaçtan kopup yola akan toprak, ağaç ve irili ufaklı taş kütlelerinin temizlenmesi için kara yolları ve belediye ekipleri, iş makineleriyle çalışma başlattı. Yaklaşık 1 saatlik çalışmayla yol, yeniden ulaşıma açıldı.

Son dakika... AFAD ve Meteoroloji uyardı 13 il için kuvvetli yağış uyarısı verildi

BATI ISINIYOR, DOĞU'DA YAĞIŞ VAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Sinop çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların: Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI

Batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle kuzey, Akdeniz kıyıları ile doğu kesimlerde güney yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında kısa süreli kuvvetli olarak esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların: Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yerel olmak üzere kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, yerel su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

AFAD'DAN VATANDAŞLARA: DİKKATLİ OLMASINI ÖNEMLE HATIRLATIYORUZ

Öte yandan 13 kent için Meteoroloji Genel Müdürlüğü sarı ve turuncu kodlu uyarı yayınladı. Uyarıda iller şu şekilde sıralandı;

Meteoroloji’den alınan son bilgilere göre; 15 Haziran Perşembe günü;

* Ordu, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Erzurum ve Erzincan çevrelerinde yerel kuvvetli;

* Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli; Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli yer yer şiddetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

- Turuncu yağış uyarısı verilen illerimizdeki vatandaşlarımıza #AFAD tarafından SMS ile bilgilendirme yapılmıştır.

Vatandaşlarımızın ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.

Haberin Devamı

32 YILIN REKORU

Günlerdir etkili olan sağanak yağışlar sonrası uzmanlar, küresel iklim değişliğinin Türkiye’de de etkili olduğunu vurguladı. Küresel ısınmanın yağış rejimini değiştirdiğini, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan sel ve heyelanı beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar, olası ani ve lokal yağışların yanı sıra meteorolojik uyarıların dikkate alınmasını önerdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dün yayımladığı Mayıs 2023 raporuna göre, son yıllarda kuraklık sinyalleri veren Türkiye’de mayıs ayında yağışlarda rekor düzeye ulaştı. Güneydoğu haricindeki 6 bölgede, 1991-2020 normali ve geçen yıla göre en yüksek yağış seviyelerine ulaşıldı. Mayısta Türkiye genelinde metrekareye ortalama 66.8 kilogram yağış düştü. Yağışlar normaline göre yüzde 27, geçen yıl mayıs ayına göre yüzde 51 artış gösterdi. İl geneli yağışlarda en fazla yağış 150,8 kilogram ile Uşak’ta yaşanırken, en az yağış alan il ise 14.5 kilogram ile Mardin oldu.

Haberin Devamı

DÖRT KENT, DİKKAT

AFAD, Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon için yağış uyarısı yapan AFAD açıklamasında “Perşembe (bugün) akşam saatlerine kadar beklenen gök gürültülü sağanak yağışların Gümüşhane çevrelerinde yerel kuvvetli metrekareye 21-50 kilogram, Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli metrekareye 40-75 kilogram Rize ve Artvin çevrelerinde yer yer şiddetli metrekareye 51-100 kilogram olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgâr, kısa süreli fırtına, heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmalıdır” dendi.

Son dakika... AFAD ve Meteoroloji uyardı 13 il için kuvvetli yağış uyarısı verildi