Gündem Balyoz davasında istenen cezalar belli oldu

Balyoz davasında istenen cezalar belli oldu

13.05.2022 - 10:50 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcı, aralarında eski Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanığın "suç için anlaşma" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapsini istedi.

Balyoz davasında istenen cezalar belli oldu

Anayasa Mahkemesinin “hak ihlali” kararının ardından yeniden görülen “Balyoz Planı” davasında 236 sanık hakkında beraat kararı verilmişti. Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklar, Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararına itiraz etmişti. Yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay 16. Ceza Dairesi oy birliği ile aldığı kararla 7 sanık hakkındaki beraat kararını bozarak yeniden yargılanmasına karar vermişti.

Haberin Devamı

SAVCIDAN BOZMA KARARINA UYULSIN TALEBİ

Yeniden yapılan yargılamanın Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmasına 28 Şubat davası kapsamında tutuklu olan Çetin Doğan SEGBİS ile katıldı. Tutuksuz 4 sanık ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı duruşma savcısına Yargıtay’ın bozma ilamına ilişkin görüşü ile esasa ilişkin mütalaasını sordu. Yargıtay’ın bozma ilamında usule ve esasa karşı bir hukuka aykırılık olmadığını belirten duruşma savcısı bozma kararına uyulmasını talep etti.

“TEŞEBBÜSE ULAŞAMAYAN HAZIRLIK”

Ardından esasa ilişkin mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanıklardan emekli korgeneral Metin Yavuz Yalçın’ın vefat etmesi sebebiyle hakkındaki davanın düşürülmesini talep etti. Mütalaada sanıkların AK Parti hükümetini devirmek için seminer adı altında bir araya geldikleri anlatıldı. Bu çalışmanın deşifre olmasıyla bir kısım askeri personelin emekliliğini istediği, bir kısmının da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile emekli edildiği anlatılan mütalaada, “Ak Parti hükümetini ıskartaya yönelik amacın gerçekleşmesinin engellendiği, eylemin teşebbüs aşamasına ulaşamayan hazırlık hareketi kapsamında kaldığından” sanıkların, “suç için anlaşma” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.

Haberin Devamı

“İDDİALAR HAYAL ÜRÜNÜ”

Mütalaanın ardından savunması sorulan sanıklardan Erdal Akgezen, savunmasını hazırlamak için süre isteyerek, “Savcının mütalaayı okuduktan sonra yüzümüze bakıp gülümsemesini manidar bulduğumu da söylemek isterim” dedi. Sanık Emin Küçükkılıç ise, mütalaaya şaşırdığını söyleyerek, “Savcının iddiasında çizdiği manzara hayal ürünüdür. Şaşkınım” dedi. Sanık Çetin Doğan ise, seminerde mevcut hükumete yönelik bir konuşma yapılmadığını söyleyerek, “Mütalaada savcı yeni bir delil ortaya koymamıştır. Yargıtay ilamında verilen doneleri kullanmaya çalışmıştır” dedi. Alınan beyan ve taleplerin ardından sanık ve avukatlara son savunmalarını hazırlamak için süre veren duruşmayı erteledi.