Gündem Son dakika! Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

Son dakika! Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

14.04.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:

Gelen bir son dakika haberine göre; Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 86 yaşında hayatını kaybetti.

Eski başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşama veda etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesbaından taziye mesajı yayınladı. Erdoğan mesajında, "Eski Başbakan ve TBMM Başkanımız, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, değerli devlet adamı Yıldırım Akbulut'un vefatı bizleri derinden üzdü. Merhum Yıldırım Bey'e Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun." dedi.

HASTANEDEN AÇIKLAMA GELDİ

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bugün Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde hayatını kaybeden eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un aterosklerotik kalp hastalığı, kalp yetersizliği ve kalp pili tanılarıyla yıllardır takibinin yapıldığını, 10 Nisan'dan itibaren tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Rektör Ünüvar, eski Başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut'un vefatı üzerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Akbulut'a Allah'tan rahmet dileyen Ünüvar, "Sayın Akbulut, uzun yıllardır bizim hastamızdı, Ankara Üniversitesi olarak. Aterosklerotik kalp hastalığı, kalp yetersizliği ve kalp pili tanılarıyla yıllardır takibimizdeydi. 28 Şubat'tan itibaren de önce Kalp Merkezi'mizde, 10 Nisan'dan itibaren de yoğun bakımda takibi yapılıyordu." bilgilerini verdi.

Akbulut'un bugün saat 14.00 dolayında hayatını kaybettiğini belirten Ünüvar, şunları kaydetti:

"Allah'tan rahmet diliyoruz. Yoğun bakım ünitesinde doktorlarımız, hemşirelerimiz, çalışanlarımız insan üstü bir gayret sarf etti ama maalesef kaderin tecellisi. Bugün saat 14.00'te Sayın Başbakanımız Yıldırım Akbulut Beyefendi'yi kaybettik. Türkiye büyük bir devlet adamını, bizler de uzun yıllardır takip ettiğimiz bir hastamızı kaybettik. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun."

Son dakika Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

SİYASİLERDEN MESAJLAR

Öte yandan eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un vefat haberi siyaset dünyasını da yasa boğdu. İşte siyasilerin Yıldırım Akbulut için taziye mesajları...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:  47'nci Hükümetin Başbakanı, TBMM eski başkanlarından, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yıldırım Akbulut'un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Siyaset hayatımıza uzun yıllar TBMM Başkanı, Başbakan, bakan, milletvekili olarak hizmet etmiş mütevazı kişiliği ile sevilmiş değerli siyasetçi Yıldırım Akbulut'un vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Cenab-ı Hak'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: 47. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı, TBMM eski başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi sayın Yıldırım Akbulut’un vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eski Başbakanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve İçişleri Bakanlığı da yapan, Yıldırım Akbulut Beyefendi'nin vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Sayın Başbakanımıza Allah'tan rahmet; ailesi, yakınları ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun...

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Eski Meclis Başkanımız ve Başbakanlarımızdan Yıldırım Akbulut’un vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesi ve tüm yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Önceki Başbakanlarımızdan ve TBMM Başkanlarımızdan Yıldırım Akbulut’a Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Eski Başbakanlarımızdan, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi devlet ve siyaset adamı Yıldırım Akbulut'a Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar dilerim.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Eski Başbakanlarımızdan Yıldırım Akbulut Beyefendi’yi kaybettik. İyi bir insan ve milletimizin hizmetinde bir devlet adamıydı. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: TBMM Eski Başkanı, Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yıldırım Akbulut’un hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim ailesine ve sevenlerine sabır ihsan eylesin. Milletimizin başı sağ olsun.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Eski Başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Yıldırım Akbulut beyi kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağolsun.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, sosyal medya paylaşımında, "Türkiye siyasetinin zor günlerine şahitlik etmiş, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı vazifelerinde bulunmuş, Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Sayın Yıldırım Akbulut beyefendiye Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun." ifadesine yer verdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da "Milletimizin başı sağ olsun. Ülkemize ve milletimize değerli hizmetler yapmış olan önceki dönem TBMM Başkanımız ve Başbakanımız Yıldırım Akbulut vefat etmiştir. Üzüntümüz büyük. Merhuma Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun." paylaşımında bulundu.

MHP Lideri Devlet Bahçeli: Türk devlet ve siyaset hayatımızın mümtaz isimlerinden birisi olan, yakın siyasi tarihimizde Anavatan Partisi Genel Başkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı görevlerini üstlenen, dürüst ve dengeli mizacı ile bilinen Sayın Yıldırım Akbulut’un vefatından büyük üzüntü duydum. Ebediyete irtihalinden evvel Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini de yürüten merhum Yıldırım Akbulut’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; muhterem ailesine, siyaset camiasına, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

Siyasi parti liderlerinden taziye

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski Başbakan ve TBMM başkanlarımızdan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Sayın Yıldırım Akbulut'a Allah'tan rahmet, kederli ailesi başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun." ifadesini kullandı.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Akbulut'un vefatını üzülerek öğrendiklerini belirterek Akbulut'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diledi.

Son dakika Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

BAKAN SOYLU'DAN ZİYARET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un yaşamını yitirdiği Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ziyarette bulundu. Soylu, Akbulut'un ailesine başsağlığı diledi, doktorları ile görüştü. Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Soylu, Yıldırım Akbulut'un devlete ve millete çok farklı görevlerde hizmetler yaptığını belirterek, "Kişiliği, tavrı, devlet adamlığı, aynı zamanda ben bir dönemde de yakın çalıştım. Aile kavramına ve kendi ailesine bakışı hakikatten, saydıklarımın her birinde örnek teşkil eden bir yapısı vardı. Anadolu insanının vakarı ve aynı zamanda kucaklayıcılığı kendisindeydi. Bir devlet adamının halini ortaya koyabilecek tüm özelliklere sahipti. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. İnşallah yaptığı hizmetlerle bu topraklarda çok anılacaktır. Duamız kendisiyle. Ailesine, milletimize, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandı.

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Erzincan'da 15 Kasım 1935'te dünyaya gelen Akbulut, babasının PTT memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzincan'da okudu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlık yapan Akbulut, Adalet Partisi Erzincan İl Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer alan ve 1983'teki genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye giren Akbulut, 26 Ekim 1984 - 6 Eylül 1987 arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı.

1987'deki genel seçimde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'a kadar sürdürdü.

Turgut Özal'ın 1989'da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut'un Başbakanlığında 47. Hükümet kuruldu.

17 Kasım 1989'daki ANAP 1. Olağanüstü Kongresi'nde Özal'dan boşalan Genel Başkanlık koltuğuna Akbulut oturdu.

Son dakika Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

2002'DE TBMM'YE VEDA ETTİ

Akbulut, 15 Haziran 1991'de gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde Mesut Yılmaz'a yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

Bu süreçten sonra siyasi çalışmalarına devam eden Akbulut, 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'e kadar sürdürdü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan ancak adaylığını 2. turun ardından geri çeken Akbulut, 2002'de ANAP'tan istifa ederek Doğru Yol Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu. Akbulut, DYP'nin barajı geçememesi nedeniyle TBMM'ye veda etti.

Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Akbulut 3 kız çocuğu babasıydı.

 

Yazarlar