Gündem İstanbul dahil 17 il için uyarı! Meteoroloji yeni haritayı paylaştı

İstanbul dahil 17 il için uyarı! Meteoroloji yeni haritayı paylaştı

06.01.2024 - 16:45 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinin soğuk hava etkisine girmesi beklenirken Meteoroloji Genel Müdürlüğü güncel haritayı paylaştı. 17 kente sarı kodlu alarmı veren Meteoroloji bu bölgelerde olumsuz durumlara karşı vatandaşları uyardı.

Salı günü kutuplardan gelen ve Balkanlar üzerinden Türkiye’ye girecek soğuk hava dalgasının etkisiyle kente kar yağacağı tahmin ediliyor. Pazartesi gününden itibaren Sibirya soğuklarının etkisini girecek olan İstanbul’da sıcaklık 5 ila 8 derece düşecek.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet işleri Daire Başkanlığı’na bağlı AKOM’un tahminine göre kentte lodosun getirdiği ılık hava, 8 Ocak Pazartesi’ye kadar etkili olacak.

AKOM, 9 ve 10 Ocak’ta kara dönüşmesini öngörüyor. 9 Ocak, Salı günü kentin yüksek kesimlerinde, 10 Ocak Çarşamba günü ise kent genelinde kar yağışının gerçekleşmesi bekleniyor.

Buna bağlı olarak öncelikle yurdun batı bölgelerinde sağanak ile güney ve batı kıyılarda yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde başlayacak yağışların, zamanla tüm yurtta etkili olması tahmin ediliyor.

10.01.2024 Çarşamba gününden itibaren hava sıcaklıklarındaki azalmayla birlikte, Ülkemizin güney ve batı kıyı kesimlerinde yağmur, iç ve batı kesimlerde (kıyı kesimler hariç) karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olması beklenen yağışların, güney ve batı kesimler ile zamanla Orta ve Doğu Karadeniz’de yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Halen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, 10.01.2024 (Çarşamba) günü kuzeybatı kesimlerden başlamak üzere hafta boyunca hızlı ve ani düşüşle mevsim normallerinin altına düşmesi bekleniyor.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN FIRTINA UYARISI

MGM'nin değerlendirmelerini paylaşan İstanbul Valiliği, 'Marmara Denizi’nde rüzgârın, 07 Ocak, Pazar günü öğle saatlerinden itibaren güney ve güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın Pazartesi günü ilk saatlerde etkisini kaybetmesi beklenmektedir.' ifadelerini kullandı.

VALİ GÜL: DİKKAT

İstanbul'da pazar günü etkili olması beklenen kuvvetli fırtına ile ilgili İstanbul Valisi Davut Gül paylaşım yaptı. Vali Gül, "Lütfen dikkat" uyarısında bulundu.

 

AKOM'UN İSTANBUL UYARISI

AKOM'dan yapılan uyarıda ise, 'İstanbul'da önümüzdeki hafta başından itibaren soğuk hava dalgasının etkili olması beklenmektedir. Bir süredir mevsim normallerinin 2-5 C° üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, 9-15 Ocak tarihleri arasında mevsim normallerine ve altına inerek sıcaklıkların kar değerlerine inmesi beklenmektedir.' denildi.

Haberin Devamı

SICAKLIK 10-12 DERECE BİRDEN DÜŞECEK

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de sosyal medya hesabından sıcaklıkların 12 derece birden düşeceğini ifade etti.

Bugün önemli bir meteorolojik hadisenin olmadığını belirten Şen salı gününü işaret ederek şunları söyledi;

Bugün önemli bir meteorolojik hadise yok. Kıyı Ege ve Çanakkale civarında akşam yağmurlu ve Güneydoğu yönden rüzgar kuvvetli esecek. Sıcaklık Batı'da normalin üzerinde Doğu'da ortalamada. İstanbul 16, İzmir yağmurlu 18, Antalya yağmurlu 20, Ankara 13 C°.

Pazar ve Pazartesi; Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Kardeniz'e yağmur geliyor. Sıcaklık ortalama üzerinde olacak.

9 Ocak Salı günü sıcaklık 10-12 derece birden düşecek ve Kıyı Ege, Akdeniz, Trakya haricinde ülkede KKY ve kar yağışı başlayacak. 10 Ocak çarşamba günü de devam edecek.

İstanbul dahil 17 il için uyarı Meteoroloji yeni haritayı paylaştı

İZMİR İÇİN YAPILAN UYARI

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, İzmir için fırtına uyarısında bulundu. Açıklamada, İzmir il genelinde rüzgarın güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat, yer yer 90 km/saat) şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması istendi. Fırtınanın bu gece saatlerinde başlayıp, aynı gün saat 23.59'dan itibaren etkisini kaybetmesinin beklendiği kaydedildi.

'TEDBİRLİ OLUNMALI'

Ayrıca gök gürültülü kuvvetli sağanağın da sabah saatlerinden itibaren İzmir genelinde etkisini göstereceği belirtildi. Açıklamada, "Yapılan son değerlendirmelere göre; 07.01.2024 sabah ilk saatlerden itibaren İzmir il genelinde kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Kocaeli Valiliğinden fırtına uyarısı

Kocaeli Valiliğinden yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara Denizi’nde rüzgarın yarın öğle saatlerinden itibaren güney ve güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde saatte 50-75 kilometre fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Pazartesi, günün ilk saatlerine kadar etkili olacağı değerlendirilen fırtına nedeniyle meydana gelebilecek ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Haberin Devamı

İPTAL EDİLEN SEFER SAYISI ARTTI

Çanakkale’de, etkili olması beklenen fırtına nedeniyle Çanakkale-Eceabat hattında iptal edilen feribot seferlerine yenileri eklendi. Buna göre; Çanakkale'den saat 01.00 ve 05.00 seferleri, Eceabat'tan ise saat 04.00 ve 06.00 seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

MOTOKURYE KARARI

Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, "Çanakkale İl genelinde beklenen olumsuz hava şartlarından dolayı 7 Ocak 2024 Pazar günü saat 03.00’de başlayarak 8 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 09.00’a kadar motosiklet, scooter, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkması tedbiren yasaklanmıştır” denildi.

Çanakkale Valiliği tarafından yapılan bir diğer açıklamada ise, "Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 7 Ocak 2024 Pazar günü saat 03.00’de başlayarak 8 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 09.00’a kadar devam edecek 'Çanakkale İl Genelinde Beklenen Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat' meteorolojik uyarısı yapılmıştır. Çanakkale İl genelinde kuvvetli yağış (21-50kg/m²) olması beklenmektedir. Yaşanabilecek ani sel, su baskını, taşkın, yıldırım, dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından gerekli tedbirler alınmakla beraber vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından dikkatli olmaları önemle rica olunur” ifadelerine yer verildi.

17 KENTTE SARI KODLU ALARM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yayınladığı haritayla pazar günü için İstanbul dahil 17 il için sarı kodlu uyarı verdi. İşte uyarı yapılan iller;

Afyonkarahisar

Antalya

Aydın

Balıkesir

Burdur

Bursa

Çanakkale

Denizli

Edirne

Isparta

İzmir

Kırklareli

Konya

Kütahya

Manisa

Muğla

Uşak

İstanbul dahil 17 il için uyarı Meteoroloji yeni haritayı paylaştı

İstanbul dahil 17 il için uyarı Meteoroloji yeni haritayı paylaştı

METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve az bulutlu, zamanla batı bölgelerin çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz'in batısı ve Eskişehir, Mersin çevreleri ile Ankara'nın kuzeybatısının sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli, Antalya, Isparta çevreleri ve Burdur’un doğusunda kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın batı kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: İç ve doğu kesimlerde mevsim normalleri üzerinde, diğer yerlerde altında seyredeceği tahmin bekleniyor.

RÜZGAR: Güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Ege ve Marmara'nın batasında kuvvetli (50-80 km/saat, Kıyı Ege’de yer yer 90 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI : Yağışların, 07.01.2024 Pazar günü sabah ilk saatlerden itibaren Ege’nin batısı (İzmir, Aydın, Muğla, Manisa) ve Marmara’nın batısı (Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli), zamanla Batı Akdeniz’de (Antalya, Isparta, Burdur’un doğusu) kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI : Rüzgarın, bu gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege’den başlayarak zamanla Ege, Batı Akdeniz ile Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne’nin güneyi, Konya’nın güney ve batı ilçelerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat, Kıyı Ege’de yer yer 90 km/saat) beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.olunmalıdır.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Çanakkale, Balıkesir, Edirne ve Kırklareli çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; bölgenin batısında yer yer kuvvetli (50-80 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

EDİRNE 12°C, 15°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geceçeği tahmin ediliyor.Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

İSTANBUL 10°C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde sağanak yağışlı

KOCAELİ 9°C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde sağanak yağışlı

TEKİRDAĞ 12°C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geceçeği tahmin ediliyor.Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

EGE

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların İzmir, Aydın, Muğla, Manisa çevrelerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; bölgenin batısında yer yer kuvvetli (50-80 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR 6°C, 13°C

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

DENİZLİ 8°C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

İZMİR 14°C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geceçeği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

MUĞLA 9°C, 11°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geceçeği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz ile Mersin çevrelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Antalya, Isparta çevreleri ile Burdur’un doğusunun yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; bölgenin iç kesimelerinde yer yer kuvvetli (50-80 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

ADANA 8°C, 20°C

Parçalı ve çok bulutlu

ANTALYA 15°C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geceçeği tahmin ediliyor.Yağışların zaman zaman kuvvetli olması bekleniyor.

ISPARTA 8°C, 12°C

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geceçeği tahmin ediliyor.Yağışların zaman zaman kuvvetli olması bekleniyor.

MERSİN 11°C, 20°C

Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Eskişehir ve Çankırı çevreleri ile Ankara'nın kuzeybatısının aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

ANKARA 0°C, 15°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren kuzeybatı kesimleri aralıklı sağanak yağışlı

ESKİŞEHİR 3°C, 14°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı

KAYSERİ -2°C, 13°C

Parçalı ve az bulutlu

KONYA 2°C, 15°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu ve Karabük çevrelerinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde bölgenin iç keimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

BOLU 3°C, 14°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı

KASTAMONU 0°C, 14°C

Parçalı bulutlu

SİNOP 11°C, 20°C

Parçalı bulutlu

ZONGULDAK 9°C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde iç kesimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

RİZE 7°C, 18°C

Parçalı ve çok bulutlu

SAMSUN 13°C, 20°C

Parçalı bulutlu

TOKAT 2°C, 14°C

Parçalı bulutlu

TRABZON 8°C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

AĞRI -9°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

ERZURUM -7°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

MALATYA 1°C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu

VAN -5°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Gec ve sabah saatlerinde kuzey ve doğu kesimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

DİYARBAKIR -2°C, 9°C

Az bulutlu

GAZİANTEP 4°C, 11°C

Az bulutlu

MARDİN 2°C, 10°C

Az bulutlu

ŞANLIURFA 5°C, 14°C

Az bulutlu