Gündem Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor! Yol ulaşıma kapandı

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor! Yol ulaşıma kapandı

31.07.2021 - 04:28 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, Türkiye birbiri ardına çıkan orman yangınlarıyla sarsılıyor. Yangınlarda şu ana kadar 3 kişi yaşamını yitirirken, 138 kişi de yaralandı. Öte yandan Bakan Pakdemirli, THK uçaklarıyla ilgili çıkan tartışmalara ilişkin açıklama yaptı. Marmaris Datça yolu Yeşilbelde mevkiinde ise yangının şiddetini artırması üzerine yol ulaşıma kapandı. Muğla'nın Fethiye ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. İşte Türkiye'nin yüreğini yakan orman yangınlarıyla ilgili dakika dakika tüm gelişmeler...

07.00: Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

06.13: Hatay'da çıkan orman yangınına sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da müdahale başladı.

04.22: Muğla'nın Fethiye ilçesinde ormanlık alanda çıkan orman yangına kontrol altına alındı.

04.15: Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangınına müdahale devam ediyor.

03.55: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki yangın bölgesinde inceleme yaptı.

01.52: Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarının büyümesi nedeniyle bir mahalle daha tahliye edildi. İlçede Gebece Mahallesi'nde süren yangın, rüzgarın etkisiyle Ahmetler Mahallesi'ne doğru ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması nedeniyle mahallenin boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı. Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafından tahsis edilen araçlarla, daha güvenli bölgeye gitmeye başladı.

Haberin Devamı

01.29: Muğla'nın Fethiye ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor. Ölüdeniz Mahallesi Ocakköy mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangını kontrol altına almaya çalışan ekipler, karadan müdahale ediyor. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca yangının oteller ve yerleşim yerlerinden uzak olduğunu kaydetti. Belediyenin imkanlarını da söndürme çalışması için seferber ettiklerini ifade eden Karaca, "Tüm ekiplerimizle müdahale ettik. Kayaköy bölgesinde de bir yangın var. Biz sabotaj ihtimali üzerinde duruyoruz. Türkiye'nin birçok noktasında aynı anda yangın olması bu düşüncemizi kuvvetlendiriyor." diye konuştu.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

00.36: Bakan Pakdemirli, Adana Kozan'daki yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

00.18: Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçelerinde meydana gelen yangınlardan etkilenen 132 kişi, tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Silifke ve Aydıncık halkına, tüm ülkemize, sağlık çalışanlarımız adına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

23.08: Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, " Bizim ülkemizde de çok kuru bir hava var şu anda rüzgar da yoğun esiyor. Bugün rüzgar akşam itibarıyla bizim lehimize. İnşallah bu şekilde devam ederse, ekiplerimizle birlikte yangını boğacağız." dedi.

Haberin Devamı

22.10: Manavgat'ın farklı noktalarında 3 gündür devam eden yangın öğlen saatlerinde de İbradı yolu üzerindeki Sevinç Mahallesine ulaştı. Dağların arasında kalan mahallenin etrafındaki ormanlık alana sıçrayan alevler, mahallenin camisini ve birçok evi küle döndürdü. Yangını söndürebilmek için çok sayıda arazöz, itfaiye ve helikopter müdahale ederken, mahallede yaşayan birçok kişi ise evlerini terk ederek güvenli alanlara geçti. Bu sırada alevlerin arasında kalan mahalleden otomobiliyle süratle kaçan bir kişi yol kenarında yangını görüntüleyen DHA muhabirlerine 'Çabuk kaçın, yanarsınız' diye bağırdı.

21.50: Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada "Ormanın kahramanları havadan ve karadan büyük bir özveri ile yangınlara müdahale ediyorlar. Destekleriniz için minnettarız. 28-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında toplam 85 adet orman yangınının 74 tanesi kontrol altına alındı." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

21.49: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yangın bölgesinde kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaportunu kaybeden vatandaşların belgelerini ücretsiz yenileyebileceği duyuruldu.

21.20: Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları havanın kararmasıyla karadan devam ediliyor. Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda dün çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ile Orhaniye mahallelerinde etkili oldu. Yangına havadan 9 helikopter, 2 uçak, karadan ise çok sayıda arazöz, yangın söndürme işçisi, İstanbul, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Eskişehir'den gelen itfaiye ekipleriyle müdahale edildi.

VATANDAŞLAR ALEVLERDEN KAÇAN HAYVANLARI VETERİNERLERE YETİŞTİRİYOR

Söndürme çalışmalarında mücadele eden ekiplere, vatandaşlar da destek oldu. Bazı bölge sakinleri orman ekiplerinin su ve gıda ihtiyaçlarını karşılarken, bazıları da alevlerden kaçabilen hayvanlara ilk müdahalelerini yapıp veterinerlere yetiştiriyor.

Haberin Devamı

Ekiplere destek veren Serdar Duman da bölgede yanma tehlikesi geçiren 2 kaplumbağayı kurtardı. Duman, AA muhabirine, ilçede yaşadığını ve yardım için bölgeye geldiğini söyledi. Bölgede hortumların arasında iki tane ters yatmış kaplumbağa gördüğünü anlatan Duman, "Onları hemen düz çevirip, üzerine su döktüm, serinlettim. İlçeye gidince de veterinere götüreceğim." dedi.

20.38: Antalya Valiliği tarafından yayınlanan genelgeyle il genelinde ormanlık alana girişler yasaklandı.

20.28: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Manavgat'ta 3 gündür devam eden yangınla ilgili bilgi almak ve incelemelerde bulunmak için geldiği Manavgat Afet Yönetim Merkezi'nde Vali Ersin Yazıcı ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Vali Yazıcı'dan yangının durumu hakkında bilgi alan Bakan Soylu'ya yangının geldiği son durum sinevizyonla anlatıldı.

19.48: Adana'nın Aladağ ilçesinde söndürme çalışmaları devam eden orman yangını, şiddetli rüzgarın da etkisiyle İmamoğlu ve Karaisalı ilçelerine sıçradı.

19.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Orman yangınlarıyla mücadelemizi 45 helikopter, 6 uçak, binlerce araç ve personelimizle kararlı ve hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Yangından etkilenen hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

19.29: Adana'nın İmamoğlu ilçesi Otluk ve Cırıtlar mahallelerinde çıkan orman yangını 3'üncü gününde Camili 2 Mahallesi'ne de yaklaştı. Mahalle, tedbir amaçlı boşaltılırken, ilçeden geçen karayolu trafiğe kapatıldı. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmaları devam ediyor.

19.16: Kastamonu'nun Seydiler ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

18.29: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada," Manavgat’taki orman yangınında üç can kaybımız var. İkisi kırıklarından dolayı ameliyat edilen 16 kişinin tedavileri sürüyor. 292 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Kısmi tahliye gereği, Devlet Hastanemizdeki 10 yoğum bakım hastası diğer hastanelere nakledildi. Marmaris ve Bodrum’daki orman yangınlarında bir kişi hayatını kaybetti. Yangınlardan etkilenen, üçü yabancı uyruklu 64 kişiden 60’ı tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Tedavisi devam eden dört kişinin genel durumu iyi. Ekiplerimizle yangın bölgelerinde görevdeyiz." dedi.

18.26: Bakan Pakdemirli, "Devam eden yangınlara; 6 uçak 9 iha 1 insansız helikopter 1 yangın söndürme tankı 45 helikopter 1.080 arazöz 55 iş makinası 4.000’in üzerinde personel ile müdahale ediyoruz. Mücadelemiz aralıksız sürüyor." açıklamasında bulundu.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

18.09: Bakan Pakdemirli, "İzmir Ödemiş yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor." açıklamasında bulundu.

18.09: Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

18.07: Azerbaycanlı ekipler, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Türkiye'ye hareket etti.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

17.48: Mersin'in Silifke, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde çıkan orman yangını devam ediyor. Mersin-Antalya karayolu üzerinde, Silifke ilçesinin Yeşilovacık Mahallesi yakınlarındaki alan alevlere teslim oldu. Yangında bir iş makinesi de kullanılmaz hale geldi. Bölgede rüzgar şiddetini artırırken, ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

17.27: Bakan Pakdemirli, Bingöl Kiğı'deki yangının kontrol aldığını belirterek bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

17.24: Orman Genel Müdürlüğü de yangındaki son durumu açıkladı. Yapılan açıklamada, "Ülkemizde devam eden orman yangınlarında son durum: 79 orman yangınından 66’sını kontrol altına aldık. Devam eden 13 orman yangınını en kısa sürede söndürmek için dur durak bilmeden alevlerle savaşmaya devam ediyoruz." denildi.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

17.15: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 farklı noktada meydana gelen yangınlara 960 personel, 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 201 arazöz, 30 iş makinası ve 30 su ikmal aracı ile müdahale edildiğini bildirdi.

17.13 Marmaris Datça yolu Yeşilbelde mevkiinde yangının şiddetini artırması üzerine yol ulaşıma kapandı.

17.00: Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiye programından doktor öğretimi üyesi Saadet Alkış, kozalak ve ağaç kabukları nedeniyle yangınların büyüdüğünü işaret ederek, kozalakların yangında 200 metreye kadar fırlayabildiğini söyledi. Yangınla mücadele eden ekipler ise hem kozalakların etki alanlarını daraltmak hem de yangının genişlemesinin önüne geçmek için kepçe ve greyderlerle yanan alanların etrafını kazarak çemberi daraltıyor.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı



16.59: 
Ankara Polatlı'da 8'inci Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı sınırlarında otları tutuşturarak, yangın çıkaran Kemal Ünal Y., Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan itiraz üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi.

16.55: Hatay Valiliği'nce orman yangınları ile mücadele kapsamında ormanlık alanlara girişlerin yasakladığı duyuruldu. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada; resmi makamlarca belirlenen, mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire yerleri ile tabiat parkları dışında ormanlara giriş- çıkışların 31 Ekim'e kadar yasaklandığı kaydedildi. Ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda, orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmemesi yönünde de karar alınırken, uymayanlar hakkında adli ve idari işlem yapılacağı vurgulandı.

16.52: Batman Valiliği, piknik ve mesire yerleri dışında ormanlara girişlerin ikinci emre kadar yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Batman ilinde oluşan meteoroloji şartları dikkate alınarak ormana giriş çıkışları kontrol altına alma ihtiyacı doğmuştur. Piknik ve mesire yerleri dışında ormana giriş çıkışlar ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır. Orman Genel Müdürlüğü programlı çalışmalarının aksatılmaması için ormanlık sahalarda çalışan iş sahipleri kontrollü şekilde giriş çıkış yapacaktır. İş sahipleri en yakın Orman İşletme Şefliğine bilgi verecektir. Bu karar il ve ilçelerde belediyelerce köylerde ise ilçe müftülüklerince halka duyurulacaktır. Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 Sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu gereği işlem yapılmasına karar verilmiştir" denildi.

16.49: Bursa Valiliği, kentte ormanlık alanlara giriş-çıkışların 1 ay süreyle yasaklandığını duyurdu. Açıklamada, mesire alanlarındaki piknik faaliyetlerinin de 19.00 ile 07.00 saatleri arasında yasaklandığı belirtildi.

16.46: Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangınına, havadan ve karadan müdahale ediliyor. Ekipler, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin de desteğiyle yangının Marmaris'in Armutalan mahallesine yaklaşmaması için emek harcıyor.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

16.45: Denizli'de olası yangınlara karşı il genelindeki ormanlık alanlara girişler 3 ay boyunca yasaklanarak önlem alındı.

16.30: İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yangına müdahale eden itfaiyecilere motosikletiyle su taşırken geçirdiği kaza sonucu alevler arasında kalıp hayatını kaybeden Şahin Akdemir (25) için "Seni unutmayacağız kardeşim" mesajı paylaştı. İletişim Başkanı Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Şahin Akdemir'in Marmaris’te çıkan yangın sırasında itfaiye ekiplerine gönüllü olarak motoruyla su ve ayran taşırken hayatını kaybettiğini bildirdi. Şahin Akdemir'in fotoğrafını paylaşan Altun, "Bu vatanın cesur evladı. Hepimizin yüreğini dağladı. Allah rahmet eylesin. Seni unutmayacağız kardeşim" ifadesini kullandı.

16.08: Mersin'in Toroslar ve Tarsus ilçelerinde, ormanlık ve makilik alanlarda çıkan yangınlar kısa sürede kontrol altına alındı.

15.54: Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Obrucak köyündeki ormanlık alanda yangın çıktığını görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve arazözler sevk edildi. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevlere ekiplerin yanı sıra köy sakinleri de müdahale ediyor. Yangının çıktığı alanın yakınında buğday tarlalarının bulunması dikkati çekti.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

15.57: Denizli'nin Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, ilçedeki kanyona giriş çıkışların yasakladığını bildirdi.

15.56: Niğde Valiliğince, çıkabilecek orman yangınlarıyla mücadelede kapsamında turizm bölgeleri ve izinli hayvan otlatılan alanlar hariç, orman bölgelerine girişler 15 Eylül'e kadar yasaklandı.

15.41: İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler, alevlerin söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlattı. Ödemiş'in Gölcük Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Bölgeye İzmir Orman Müdürlüğü'ne bağlı 1 helikopter ve 5 arazöz, orman işçileriyle sevk edildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

15.36: İzmir'in Kiraz ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle 1 saat içinde kontrol altına alındı. Yangında 2 dönüm alanın zarar gördüğü bildirilirken, ekiplerin bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

15.14: Adana'nın Yüreğir ilçesi Belören Mahallesi'ndeki makilik ve ormanlık alanda dün akşam henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye 15 arazöz, 5 su tankı ve çok sayıda iş makinesi ile 100 personel sevk edildi. Gece boyunca süren söndürme çalışmaları sonucu, yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Öte yandan, Adana'nın Feke ilçesi Karacauşağı Mahallesi'nde gece saatlerinde çıkan yangın ise itfaiye tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangında 1 dönüm alan zarar gördü. 

Bakan Pakdemirli de bölgeyle ilgili, "Adana Ceyhan yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor." dedi.

14.35: İzmir'in Kiraz ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor. Kiraz ilçesinde Mersinlidere ve Olgunlar mahalleleri arasında, ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında yangın çıktı. Bölgeye İzmir Orman Müdürlüğü'ne bağlı 1 helikopter, 4 arazöz ve orman işçisi sevk edildi. Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

14.50: Bakan Pekdemirli, Kahramanmaraş yangınının kontrol altına alındığını belirterek, bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

14.40: Bakan Soylu, saat 15.00 sıralarında Ankara'dan havayolu ile Antalya'nın Manavgat ilçesine gidecek. Soylu'nun, yangın koordinasyon merkezini ziyaret edip, bölgeyi inceleyeceği belirtildi. Soylu'nun, orman yangınlarına ilişkin devam eden çalışmalar hakkında bilgi alacağı öğrenildi.

14.33: İstanbul Valiliği, İstanbul’da orman yangınlarıyla mücadele kapsamında artan sıcaklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmenin, orman çevresinde ve içinde mola vermenin, orman alanlarında piknik yapmanın yasaklandığını açıkladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, UÇAK TARTIŞMASINA NOKTAYI KOYDU

14.25: Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çıkan yangınlarla ilgili Erdoğan soruşturmanın devam ettiğini belirterek, 'İçişleri Bakanlığımızın, istihbarat örgütlerimizin yoğun çalışmaları var. Net ne olabilir bunu o zaman açıklamak durumunda olacak. Boşverip geçilecek bir iş değil. Değişik mekanda aynı anda bir yangın.' dedi. Uçak tartışmalarına da noktayı koyan Erdoğan, 'THK'nin elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok' açıklamasını yaptı.

13.58: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, orman yangınlarıyla ilgili, "Sanki bir provokasyon var gibi. Bir anda birkaç yerde başlayan orman yangınları da böyle bir şeyi işaret ediyor. Daha önce PKK'lıların 'ateşin çocukları' diye başlattıkları yangınların da var olduğunu biliyoruz. İnsan canına kıyan ağacın da kıyar, canlının da canına kıyar. Çünkü onlarda vicdan, merhamet yok" dedi.

13.30: Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde gece çıkan orman yangını, ekipler tarafından kısa sürede söndürüldü. Alevlerin sardığı 3 hektar alan zarar gördü. İlçede kırsal Rıfatiye Mahallesi'nin Canbaz mevkisindeki ormanlık alanda, gece saatlerinde, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Ormandan yükselen alevleri görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Andırın Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler, alevleri kısa sürede kontrol altına alıp, söndürdü. Yangında 3 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi. 

13.00: Bakan Pakdemirli yaptığı yeni açıklamada, "Devam eden yangınlara; 3 uçak, 9 iha, 1 insansız helikopter, 1 yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinası, 4000’in üzerinde personel ile müdahale ediyoruz. Mücadelemiz aralıksız sürüyor." dedi.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

UKRAYNA'DAN DESTEK

12.58: Ukrayna, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Türkiye’ye 2 AN-32 P tipi uçak ile özel destek ekibi gönderdi.

12.54: Çanakkale Valiliği'nce olası yangınlara karşı il genelinde ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Yarın başlayacak yasak, 30 Ağustos'a kadar sürecek.

12.48: Gaziantep Valisi Davut Gül, kent genelindeki ormanlara girişlerin 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Vali Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ormanların giriş ve çıkışlara kapatıldığını açıkladı. Herkesi kurallara uymaya davet eden Vali Gül, "Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyir etmesi ve diğer sebeplerden dolayı Gaziantep genelinde ormanlara giriş çıkışlar 15.08.2021 tarihine kadar valilik tarafından yasaklanmıştır. Lütfen kurallara uyarak şehrimizi ve ülkemizi koruyalım" dedi. 

AZERBAYCAN, TÜRKİYE'YE 500 KİŞİLİK EKİP GÖNDERİYOR

11.45: Azerbaycan, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Türkiye'ye 500 kişilik ekip, helikopterler, ekipman ve çeşitli malzemeler gönderiyor.

12.30: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangından etkilenen köylerde incelemelerde bulundu. AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, Atay Uslu ve Sena Nur Çelik ile AK Parti Antalya İl Başkan Yardımcısı Avukat Ahmet Onaran'ın eşlik ettiği Bakan Kurum, yangının kül ettiği Kalemler, Sarılar ve Evrenseki köylerini ziyaret etti. Vatandaşlarla ve yangın söndürmede görevli işçilerle konuşan Bakan Kurum, devletin yanlarında olduğunu, yaraların sarılacağını söyledi.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

12.20: Türkiye'nin farklı noktalarında son 3 günde çıkan 71 orman yangınıyla mücadelede kullanılan insansız hava aracı (İHA) sayısı 4'ten 7'ye yükseltildi.

12.11: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, orman yangınlarının etkili olduğu 6 ilde 101 uzman personelle 324 haneye ulaşarak, 1142 kişiye psikososyal destek verdiklerini bildirdi.

MİLAS VE BODRUM'DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

12.08: Bakan Pakdemirli yaptığı son dakika açıklamasında, "Muğla Milas yangını kontrol altına alındı. Muğla Bodrum Güvercinlik yangını kontrol altına alındı. Her iki bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor." dedi.

11.44: Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına devam ediliyor. Sabahın ilk ışıklarıyla hava araçları da bölgede çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen çok sayıda helikopter yangına havadan müdahale ediyor.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

12.30: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Marmaris'te yangın söndürme ekiplerine su taşırken hayatını kaybeden Şahin Akdemir'e, Allah'tan rahmet diledi. Çelik, Akdemir için Twitter hesabından bir taziye mesajı yayımladı. Akdemir'in fotoğrafını paylaşan Ömer Çelik, "Seni hiç unutmayacağız Şahin. Güzel yüreğin dünyadan büyüktü. Şahin Akdemir kardeşimiz Marmaris'te yangınla mücadele eden ekiplere motoruyla su ve ayran taşırken hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı.

11.15: Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınları araştırmak için özel ekipler kuruldu ve dün sabah itibariyle ekipler çalışmalarına başladı. Ekipler, terör ve istihbarat birimlerinin de desteği ile meydana gelen orman yangınlarının çıkış sebebini, terör ve sabotaj ihtimali olup olmadığını tüm yönleriyle araştıracak. Araştırmadan çıkan sonuçlar adli birimlerle paylaşacaklar.

MANAVGAT'TAKİ GERGİNLİK

10.50: Manavgat'ta dün akşam yaşanan gerginlikle ilgili Bakan Çavuşoğlu, 'Can ve mal kaybı var, evi, arazisi yandı vatandaşlar dün akşam biraz gergindi. Ufak tefek itiş kakışlar olmuş tabii. 3 şüpheliye emniyet güçlerimiz tarafından g işlem başladı. Büyük bir gerginlikti. Başka yere çekenler olmuş, Yangından dolayı protesto edildi diye.' ifadelerini kullandı.

THK UÇAKLARI TARTIŞMASI

10.45: Bakan Pakdemirli, yangınlardaki uçak tartışmalarıyla ilgili, "Burada devletin tüm kurumları, devletin 4 bakanı burada. Maalesef söyleyecek hiçbir şey bulamayanlar,a caba uçaklar üzerinden biz bir şey söyleyebilir miyiz... Orman teşkilatı dünyanın en donanımlı teşkilatlarından biri. Eksik müdahale yok. Coğrafyaya göre uçak değil helikopterlerin daha faydalı olacağı düşünülmüş, zamanla uçaklar filoya katılmış. THK ile sorunumuz yok, olmaz da. Bu uçak uçabilecek kapasitede değil, uçsa dahi performans verebilecek kapasitede yok. Biz son teknoloji diyoruz hala antikacı dükkanı gibi 60'lardan kalan uçakları kullanalım deniyor. Orman teşkişlatı istemediği için 2 senedir bunları kullanmıyoruz, 2 senedir daha verimli uçaklar kullandık. Bir tane bu işlerden anlayan insan şunu demeli, helikopter sayınız arttı, noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo. Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse kullanırız. Ağacın bedeli yoktur. Elbette hatasız kul olmaz. Bizim de hatalarımız olabilir." dedi.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

10.40: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da, "Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Ulaştırma ve haberleşme anlamında sıkıntı yok. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. İnşallah bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz." dedi.

10.37: 2 bin 300 yapının bu yangın sebebiyle etkilendiğini düşündüklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

10.30: Etkilenen 42 mahalleden 27'sinin tahliye edildiğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımıza yarından itibaren ödeme yapmaya başlayacağız. Elektrik kesilen yerler var. 18 binden fazla vatandaşımıza elektrik ulaşamıyordu. Bu dün daha fazlaydı. Kısa sürede daha da azalacak. Bununla ilgili hızlı biçimde çalışmaya elektrik kurumumuzla koordineli çalışarak sonuç alacağız" dedi.

10.20: Basın mensuplarına açıklama yapan Tarım ve Orman Pakdemirli Bekir Pakdemirli, "Şu anda aktif yangınlarda iyiye gidiş var. Marmaris'te yerleşim yerlerinde risk yok. 3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz. Birlik ve beraberliğimizi koruma günüdür. Marmaris'teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var. Kredi borçlarının ertelenmesini sağlayacağız. Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır. Turizmle ilgili tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim." dedi. 

Bakan Pakdemirli, 'Yangınların sevevi ile ilgili spekülasyonlar sosyal medyada dolaşıyor. Adli merciler ve kolluk kuvvetleri çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığımız veya ilgili kurumlar tarafından önemli buglular bulunduğu anda açıklamalar yapılacaktır. Ekim ayı gibi ağaçlandırma başlayacak.' ifadelerine yer verdi.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

10.00: Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Kahramanlarımız 28-30 Temmuz arasında çıkan 71 orman yangınından 57'sini kontrol altına aldı. Devam eden 14 orman yangınına durmadan, duraksamadan müdahalemizi sürdürüyoruz." denildi.

09.40: Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, gece ormanlık alanda 4 farklı noktada çıkan yangına gece boyunca kara ekipleri müdahale ederken, gün ağardığı andan itibaren de helikopterle söndürme çalışmaları başlatıldı. Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri ile Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın, 3 noktada kontrol altına alındı. Tek noktada devam eden yangının da kontrol altına alınmasına yönelik müdahalenin sürdüğü belirtildi.

09.37: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangın alanında inceleme yaptı. Söndürme çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Pakdemirli, karadan da bölgeyi gezerek, söndürme çalışmalarını sürdüren ekiple görüştü.

KOCAELİ'DE ORMANLIK ALANLARA GİRİŞLER YASAKLANDI

09.29: Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, hava sıcaklarının artması ve yangın riski nedeniyle il genelinde ormanlık alanlara girilmesinin yasaklandığını bildirdi. Vali Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, olası orman yangınlarına karşı önlem alındığını belirtti. Hava sıcaklarının artması ve yangın riski nedeniyle il genelinde ormanlık alanlara girilmesinin, ateş yakılmasının ve havai fişek atılmasının ikinci bir emre kadar yasaklandığını aktaran Yavuz, "Lütfen kurallara uyalım. Ormanlarımıza sahip çıkalım." ifadelerini kullandı.

09.24: Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Kazmacalı, Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangının hızı, 3'üncü günde kesildi. Etrafı büyük oranda çevrilen yangın, kontrol altına alınmaya çalışılırken, rüzgar hala risk olarak değerlendiriliyor.

08.45: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaklaşık 4 bin personel, yüzlerce araç ve ekipmanla 21 ilde çıkan orman yangınlarına karşı havadan ve karadan müdahale edildiğini bildirdi. "İlgili kurum ve kuruluşlar yaklaşık 4 bin personel, yüzlerce araç ve ekipmanla 21 ilimizde çıkan orman yangınlarına karşı havadan ve karadan müdahale ediyor." ifadelerini kullanan Altun, iki gün içerisinde çıkan 63 yangının 43'ünün kontrol altına alındığını ve söndürme çalışmalarının titizlikle sürdüğünü kaydetti.

08.41: Adana'nın Kozan ilçesinde 2 gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

08.22: Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

08.07: 
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda 4 farklı noktada yangın çıktı. Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangında bazı evler tahliye edildi. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Son Dakika Haberi: Türkiye yangın kabusu yaşıyor Yol ulaşıma kapandı

Antalya Manavgat’ta önceki gün 4 noktadan başlayan orman yangınları devam ediyor. Üç vatandaşın hayatını kaybettiği yangınlar Manavgat’ta ilk çıkış noktasından yaklaşık 40 kilometreye kadar ulaşarak geniş bir havzayı etkiledi. Yangında alevlerin ulaştığı mahalleler tahliye edildi. Manavgat’ta önceki gün öğle saatlerinde Yeniköy, Sarılar, Baraj ve Gebeci bölgelerinde başlayan yangın, hızla ilerledi. Gece şiddetli poyrazın etkisiyle kilometrelerce yol kat etti. Alevler Ulukapı Sülek Mahallesi’ne ulaştı. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze dört kilometre uzaklıktaki mahallede alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşları jandarma ekipleri sirenle uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler, hayvanlarını önüne alarak mahalleden ayrıldı. Alevlerin gökyüzünü kızıla boyadığı kentte ise otomobilleriyle yangından kaçan vatandaşlar, mahalle girişinde ve Manavgat merkeze yakın bir noktada bekletildi. Mahalle sakinleri yanan evlerini gözyaşlarıyla uzaktan izledi.

Akseki’ye bağlı Kepezbelen Mahallesi’nde de gece 00.30 sıralarında orman yangını çıktı. Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, yangının kısa sürede mahalleyi sardığını belirterek “Kepezbelen yolu kapandı, 13 kişi mahsur kaldı. Ekiplerimizin müdahalesiyle 12 kişi kurtarıldı. 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel maalesef yaşamını yitirdi. Evlerin yüzde 80’i de yanmış durumda” dedi. Mahallenin eski muhtarlarından Yüksel’in, hortumla alevlere müdahale etmeye çalıştığı sırada yaşamını yitirdiği öğrenildi. 50 kişinin yaşadığı Kepezbelen Mahallesi’nde yangın akşam saatlerinde kısmen kontrol altına alındı. Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkiinde  ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş da hayatını kaybetti. AFAD da 1’i ağır 138 vatandaşın yangından etkilendiğini, 58’inin tedavilerinin sürdüğünü açıkladı. 

DİĞER MAHALLELERE SIÇRADI

Yangın Manavgat’taki Oymapınar Barajı çevresinde bulunan mahallelere de sıçradı. Kepez Mahallesi ile Manavgat’ın Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi mahallelerindeki evler boşaltıldı. Bucakşeyhler Mahallesi’nde de birçok ev zarar gördü. Oymapınar Mahallesi’nin kuzey kısımlarında yaşayanlar da tahliye edildi, mahsur kalan 10 kişi de kurtarıldı.

Alevler, Oymapınar Barajı yakınındaki elektrik santraline kadar ulaştı. Oymapınar ve Manavgat barajlarında elektrik üretimi durduruldu. Dikmen Mahallesi’ndeki ormanlık alanda süren yangın da rüzgârın etkisiyle birçok eve sıçradı. Poliüretan üretim malzemesi ve kimyasalların bulunduğu iki dönüm arazi üzerinde kurulu depo tamamen yandı. Sarılar Mahallesi’ne doğru ilerleyen yangında evler, sera ve tarım alanları zarar gördü. Vatandaşlar tahliye edildi. Alanya ilçesinde de ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısmen kontrol altına alınırken 4 hektar alan zarar gördü. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat’taki yangında şu ana kadar 34 mahallenin zarar gördüğünü söyledi. Böcek, “18 mahalle boşaltıldı. Şu ana kadar 34 mahallemiz zarar gördü. Manavgat’ın 106 mahallesinden 37’sine şu ana kadar su verildi. 69 mahalleye de su verme çalışmaları sürüyor” dedi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de “Çok büyük yangın. Kuzeyli güneyli 30 kilometre, doğulu batılı 40 kilometrenin üzerinde bir havzayı aldı ve tamamen yayıldı. En azından 7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

'ALLAH'IM YARDIM ET'

Manavgat Şişeler Mahallesi’nde bir üretici, tarladaki büyükbaş hayvanlarını alevlerden kaçırmaya çalıştı. İnekleri yakalamaya çalışan üretici, o anları cep telefonu kamerasıyla kaydederek, “Allahım yardım et, ölürsek bunu izleyin” diye ağladı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte Manavgat Yangın Komuta Merkezi’nde, Manavgat ve Türkiye’deki diğer yangınlarla ilgili son bilgileri paylaştı. 28- 29 Temmuz tarihlerinde 21 ilde çıkan 63 orman yangınından 42’sinin kontrol altına alındığını belirten Bakan Pakdemirli, devam eden yangınları şöyle sıraladı: “Şu an için devam eden yangınlar Adana Karaisalı, Pozantı, Kozan, Sarıçam, Ceyhan ve Feke bölgelerinde, Osmaniye Kadirli, Antalya Manavgat, Akseki, Konyaaltı ve Alanya, Kayseri’de Yahyalı, Mersin’de Aydıncık yangınında 202 hane boşaltıldı, Silifke’de iki ayrı belde toplamda 600 hane ihtiyaten boşaltıldı. Kütahya Emet’te bir yangın devam ediyor. Muğla Marmaris, Didim ve Güvercinlik’te üç yangın devam ediyor. Güvercinlik’te bir otelin boşaltılması söz konusu oldu ve tahliye başladı.”

77 BAĞIMSIZ BÖLÜM

Tüm bu yangınlarla 3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve toplamda tüm kurumlardan katılan 4 bin personelle mücadele edildiğini belirten Pakdemirli, 150 büyükbaş, 1000 küçükbaş hayvan ile 6 bin dekar tarım arazisi ve ağırlıklı muz serası olmak üzere 500 dekar serada zarar tespit edildiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da “Manavgat’ın Evrenseki, Kalemler, Yavrudoğan, Çolaklı ve Yeniköy mahallelerinde 76 yapı, 155 bağımsız bölüm incelendi. 77 bağımsız bölümün yanarak acil ağır hasarlı veya yıkık olduğu tespiti yapıldı” dedi. 

AKDENİZ'İN ATEŞİ EGE'YE DE SIÇRADI

Akdeniz kıyı şeridini etkisi altına alan yangınlar Ege’ye sıçradı. Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Milas ve Datça ilçeleri ile Aydın’ın Didim ilçesinde dün yangınlar çıktı. 1 kişinin can verdiği Marmaris’te lüks oteller tahliye edildi.

Akdeniz kıyı şeridini saran orman yangınları Adana’nın Kozan, Aladağ ve İmamoğlu ilçelerinde dün de sürerken Mersin’de Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinin ardından dün sabah Silifke’deki ormanlık alandan da dumanlar yükseldi. Mersin-Antalya kara yolu bir süre ulaşıma kapatılırken Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çıkan ve kontrol altına alınan yangın dün yeniden başladı.  Yangınlar Ege kıyılarına da sıçrarken Aydın’ın Didim, Muğla’nın Marmaris, Milas, Bodrum Güvercinlik, Köyceğiz, Datça ve Menteşe ilçelerinden de alevler yükseldi. Kütahya, Kocaeli, Karaman, Kilis ve Elazığ’da yükselen alevlere müdahale edildi.

Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi, Siteler mevkiinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda dün 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, kuru otlar ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Müdahale için bir uçak, beş helikopter ve 30 arazöz ile iş makinesi takviyesi yapıldı. Yangının 40 metre kadar yaklaştığı bazı ev ve oteller binaları hortumla ıslatarak alevlerden korumaya çalıştı. Alevlerin yaklaşması nedeniyle tedbir amacıyla 3 yıldızlı iki otel ile yedi villa boşaltıldı. Bazı tatilciler bavullarını alıp ayrıldı. Yanan çam kozalaklarının patlaması sonucu alevlerin sıçradığı üç apartmanın çatı katı yandı. 

Bölgeden motosikletiyle ayrılmaya çalışırken kaza yapan 25 yaşındaki Şahin Akdemir, alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti. İlçenin üzerini kaplayan yoğun dumandan 11 kişi etkilendi. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, yangına biri 8 diğeri 10 yaşındaki iki çocuğun neden olduğu ileri sürüldü. Üç görgü tanığının ifadeleri üzerinden oyun oynarken yangını çıkardıkları iddia edilen iki çocuk İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Marmaris’in ardından Milas, Datça, Menteşe ve Köyceğiz’de de alevler yükseldi. 

Bodrum’a yakın Meşelik Mahallesi’nde çam ağaçları ile kaplı ormanlık alanda 14.30 sıralarında yangın çıktı. 1 saatte söndürülen Datça’daki yangında 1 hektar, Menteşe’de ise 30 zeytin ağacı küle döndü. Milas Meşelik Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan yangın, yaklaşık 3 saat süren müdahale ile evlere sıçramadan kısmen kontrol altına alındı.
Öte yandan Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Efeler Mahallesi Tekağaç mevkiindeki yerleşim yeri yakınında bulunan makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alınırken, 15 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

ADANA'DA 12 KİŞİ KURTARILDI

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Akdam Mahallesi’nde önceki akşam 19.45’te ormanlık alanda çıkan yangının söndürme çalışmaları sürerken gece yarısı Aladağ ilçesi Topallı Mahallesi’nde de orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle yangın İmamoğlu ilçesindeki Otluk Mahallesi’ne de sıçradı. Bölgeye çok sayıda helikopter, arazöz ve Orman Genel Müdürlüğü’ne ait insansız hava aracı (İHA) sevk edildi.

Salmanlı Mahallesi’ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne- kız ile Aladağ ilçesi Boztahta Mahallesi’nde mahsur kalan 10 kişi AFAD tarafından kurtarıldı. Yedi köyün boşaltıldığı Kozan’da 20 ev zarar gördü, hayvanlar öldü. Vali Süleyman Elban, önceki gün 22 ayrı noktada çıkan orman yangınında 20’sinin söndürüldüğünü belirterek, “En az 300-400 hektarlık alanın etkilendiğini söyleyebiliriz” dedi. Mersin’in Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi’ndeki kızılçam ormanı ile Bozyazı ilçesindeki Kötekler Mahallesi’nde önceki gün çıkan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale dün de sürdü. Bozyazı ilçesindeki yangın 16.30 sıralarında kontrol altına alındı. Aydıncık ilçe merkezi sınırlarına kadar yayılan yangın nedeniyle beş köy boşaltıldı. Silifke’nin İmamuşağı Mahallesi’ndeki Boğsak Koyu’nda ormanlık alan da dün 07.00 sıralarında alev aldı. Yangın kısa sürede yayılınca sahil yakınlarındaki çadır kamplar ve evler tahliye edildi, Mersin-Antalya kara yolu bir süre çift yönlü ulaşıma kapatıldı.

21 SAAT SONRA YENİDEN BAŞLADI

Osmaniye Kadirli’ye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasında dün öğle saatlerinde başlayan ve 21 saatin ardından kontrol altına alınan yangın, dün yeniden başladı. Çok sayıda ev boşaltıldı. Kilis Musabeyli ilçesi Demirciler Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan yangın 7 saat sonra kontrol altına alındı.Kütahya Emet’e bağlı Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında çıkan yangına müdahaleler sürüyor.  Kayseri Yahyalı’da Aladağlar Milli Parkı’nda önceki gün başlayan ve Ulupınar Mahallesi’nde kısmen kontrol altına alınan yangında 45 hektar zarar görürken, yangına sigara izmaritinin neden olduğu üzerinde duruluyor. Kocaeli Derince’de çıkan ve 1 saatte kontrol altına alınan orman yangınında yaklaşık 20 dönümlük alan zarar gördü.  Yangına sebep olan bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Elazığ’ın Ağın ilçesinde Apuşma Mahallesi’nde önceki gün çıkan yangın 10 saatte söndürülürken, bir ev ile 10 dönüm makilik alan yandı. Karaman’a bağlı Değirmenbaşı köyünde ormanlık alandaki yangında 5 hektar zarar gördü.

ERDOĞAN: DEVLET TÜM İMKANLARIYLA SEFERBER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangını yaşanan bölgede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda sürekli görüşerek, yangınların kontrol altına alınmasına ilişkin yürütülen çalışmalar ve gelişmeler hakkında anlık şekilde bilgi alıyor. Yangınlar sırasında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerdeki halka geçmiş olsun temennilerini iletti. Erdoğan, yangınların kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirterek, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangınlardan etkilenen bölgelerdeki belediye başkanlarından bilgi aldı. CHP’den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun yaşanan orman yangınları nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı telefonla aradığı belirtildi. Orman yangınlarının seyri ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu’nun, bölge halkına geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi.

'KAPSAMLI SORUŞTURMA BAŞLATILDI'

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, son günlerde çıkan orman yangınlarıyla ilgili kapsamlı soruşturmalar başlatıldığını duyurdu. Altun, “Yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar başlatılmıştır. Sorumlular en kısa zamanda doğamıza ve ormanımıza karşı giriştikleri bu saldırının hesabını verecektir” dedi.