Gündem Son dakika! HDP 14 Mayıs seçimlerine ilişkin kararını açıkladı

Son dakika! HDP 14 Mayıs seçimlerine ilişkin kararını açıkladı

22.03.2023 - 11:49 | Son Güncellenme:

HDP'ninde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı aldı. Pervin Buldan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nı oluşturan HDP, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) temsilcileri Dünya Ticaret Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. İttifak adına ortak açıklamayı okuyan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçime 2 aydan az bir süre kaldığını hatırlattı. Ülkenin ve toplumun geleceğini belirleyecek tarihsel bir süreçten geçtiklerini, cumhuriyetin ikinci yüzyılının eşiğinde, ülkenin 13'üncü cumhurbaşkanının seçileceğini ve parlamentonun yeniden oluşturulacağına işaret eden Buldan, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Türkiye’nin demokratikleşmesinin yolu Meclis’te emek, adalet ve barışta ısrar edenlerin, demokratik değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek olanların, yani bizlerin önemli bir gücü elde etmesinden geçmektedir. Tek adam sistemi ve restorasyon arasında sıkıştırılmak istenen halkımızın gerçek alternatifi bizleriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan, büyük tahribatın sorumlularından hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız. Bu nedenlerle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile buradan deklare ediyoruz, bu kararı paylaşıyoruz."

Haberin Devamı

Son dakika HDP 14 Mayıs seçimlerine ilişkin kararını açıkladı

Buldan, "Halkın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, kamu yönetiminde adaletin sağlanmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, doğaya saygının, gençlere özgür yaşamın, barışçıl bir dış politikanın, tarafsız ve bağımsız bir yargının, özgürleşen kimliklerin ve en önemlisi de bütün bunları içeren demokratik bir anayasanın tesis edileceği bir siyasal iklimi inşa etmek acil hedefimiz ve mücadele sebebimizdir. Türkiye’nin çatışmaya değil aklı selim olanı uygulayarak barışmaya; toplumsal ve siyasal sorunlarımıza kalıcı, gerçekçi ve kapsayıcı çözümler üretmeye ihtiyacı var. Toplumu kutuplaştıran, gerginlik çıkaran, iç ve dış düşmanlar yaratarak huzursuzluğu büyüten, milyonlarca yurttaşın taleplerini ve özlemlerini görmezden gelen bir kişinin kazanma şansı olmayacaktır. Hep birlikte aydınlık bir geleceğe yürümenin, siyasal demokrasiyi inşa etmenin yolu birlikte mücadeleyi ve umudu büyütmekten, cesaretle yeni bir yaşam için adımlar atmaktan ve toplumun özlemlerini, ihtiyaçlarını karşılayacak politikaları kararlılıkla savunmaktan ve uygulamaktan geçiyor. İşte bunun için bu kararımızın önemli olduğunu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"ALANDA KILIÇDAROĞLU'NA AÇIK DESTEK İSTEYECEKLER"

HDP'nin kararıyla ilgili, CNN Türk yayınında konuşan Türk Medya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, "Çok açık bir şekilde bu Kılıçdaroğlu'na destek... Kaldı ki zaten Kemal Bey, HDP'yi ziyaret ettikten sonra, HDP Grup Başkanvekili, 'Bizim Emek ve Özgürlük cephesi olarak taleplerimizin bir çoğunu Millet İttifakı olarak gerçekleştiriyor.' dedi. Adayımız Kılıçdaroğlu demediler ama bir tek o ifadeyi kullanmadılar. Çok açık bir destek vermediler. Bileşenlerden bir tanesi İYİ Parti.. Orada bir huzursuzluk çıkmasını istemediler." dedi. 

Haberin Devamı

Yiğiel sözlerini şöyle sürdürdü:

Alanda çalışırken alanda Kılıçdaroğlu'na açık destek isteyecekler. Bunu Ekrem İmamoğlu'nu desteklediklerinde gördük. İlk kez İstanbul seçimlerinde aday çıkarmadılar. Sonuçta İmamoğlu'na sokakta oy istediler. Burada da aynı şeyi yapacaklar. Seçim kampanyasını bunun üzerine kuracaklar. Ahmet Türk de konuşmasında Kılıçdaroğlu'nun desteklenmesi konusunda 'Hiçbir Kürt Cumhur İttifakı'na oy veremez, buna hakkı yok' dedi. Yani kimi destekleyeceklerini ifade etti. Şu an sessiz bir destek ama kampanya sürecinde bu aleni hale gelecek.