Gündem HDP’nin İstanbul, Bingöl ve Edirne il başkanlarına gözaltı kararı

HDP’nin İstanbul, Bingöl ve Edirne il başkanlarına gözaltı kararı

03.06.2022 - 08:20 | Son Güncellenme:

Tekirdağ merkezli 10 ilde Yapılan PKK/KCK soruşturması kapsamında çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı çıktı. Gözaltı kararı verilen isimler arasında HDP’nin İstanbul, Bingöl ve Edirne başkanları da yer almakta.

HDP’nin İstanbul, Bingöl ve Edirne il başkanlarına gözaltı kararı

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri sabahın erken saatlerinde Tekirdağ merkezli olarak 10 ilde PKK/KCK soruşturması kapsamında bir şafak operasyonu düzenledi.

Haberin Devamı

Operasyon İstanbul Beyoğlu’nda bulunan HDK binasına da bir operasyon gerçekleştirildi. Gerçekleşen operasyonla birlikte aralarında HDP Genel Merkez Yürütme Kurulu Üyesi, HDP İl Başkanlarının da aralarında bulunduğu 41 şüpheli hakkında düzenlenen operasyonda 36 kişi gözaltına alındı. Operasyonda binada bulunan belgelere ve dijital materyaller incelenmek üzere emniyete götürüldü. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

PKK'YA FON SAĞLAMAKLA SUÇLANAN ŞÜPHELİLERE 5 İLDE OPERASYON

Uluslararası kuruluşlardan sağlanan fonları, terör örgütü PKK'nın etkinliklerinde kullandıkları iddiasıyla, Göç izleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanı Kamile Kandal'ın da aralarında olduğu 24 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Derneğin Avrupa Birliği (AB) hibe programlarıyla çıkardığı kitap ve raporlardan 338 bin dolar gelir elde ettiği, paranın örgüt üyeleri ve ailelerine, yardım adı altında aktarıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında, AB ve Birleşmiş Millletler gibi uluslararası kuruluşlardan, sosyal göç hareketleri konusunda araştırma yapmak, proje geliştirmek amacıyla sağlanan fonları, terör örgütü PKK'nın propagandasına dönüşen yayınlar hazırlamak, seminer düzenlemek için kullandıkları iddiasıyla 28 şüpheli hakkında soruşturma başlattı.

İstanbul'da 25, Ankara, Malatya, Muğla ve Kocaeli'de 4 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonda, Şirinevler'de bulunan GÖÇİZDER binasında da arama yapıldı. Çok sayıda örgütsel döküman ve yasaklı yayın ele geçirildiği belirtildi. Operasyonda Dernek Eşbaşkanı Kamile Kandal'ın da aralarında olduğu 24 şüpheli gözaltına alındı.

AB FONLARIYLA ÖRGÜT PROPAGANDASI İDDİASI

Edinilen bilgilere göre, 2016 yılında kurulan İstanbul'da kurulan GÖÇİZDER, AB tarafından desteklenen hibe programlarıyla, 2018-2020 yıllarında, '1990'li Yıllarda Yerinden Edilen Kürtlerin Göç Hikayeleri, 1990'lı Yıllarda Yerinden Edilen Gayrimüslimlerin Göç Hikayeleri, 2015-2016 Sokağa Çıkma Yasakları Sürecinde Kadınların Göç Hikayeleri' isimli kitaplar ile '2015-2020 Dönemi Sokağa Çıkma Yasakları Veri Derleme Medya İzleme Raporu' yayınladı.

Haberin Devamı

Soruşturmada, terör örgütü PKK propagandası yapılan söz konusu yayınlardan, yaklaşık 338 bin dolar gelir elde edildiği tespit edilirken, paranın örgüt üyeleri ve ailelerine, yardım adı altında aktarıldığı belirlendi. Dernek üyelerinin hesaplarından aktarılan paraların, MASAK raporlarıyla tespit edildiği belirtildi.

Yayınlarla ilgili İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından basım, dağıtım, satış yasağı ile el konulması ve toplatılması kararı verildiği de öğrenildi. Mahkeme karar gerekçesinde, yayınlarda 'Terör örgütü PKK'nın kırsal alanında faaliyet yürüten örgüt mensuplarından bahsedildiği, Halkı Kin ve Düşmanlığı Tahrik veya Aşağılama suçu kapsamında ifadelere yer verildiğini' bildirdi.

Yapılan aramalar neticesinde çok sayıda örgütsel dökümün ve yasaklı yayın ele geçirilmiştir.