Gündem Son dakika: Heybeliada'daki yangın kontrol altına alındı

Son dakika: Heybeliada'daki yangın kontrol altına alındı

21.08.2021 - 13:22 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, İstanbul Heybeliada'da orman yangını çıktı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Heybeliada'da çıkan orman yangınının saat 14.55 itibarıyla kontrol altına alındığını açıkladı.

Heybeliada, Eski Değirmenyeri bölgesindeki ormanda yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine ekipler sevk edildi. Yangına müdahale için söndürme helikopteri de yönlendirildi.

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Heybeliada'da çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını sosyal medya hesabından açıkladı. Yerlikaya'nın paylaşımında, "Heybeliada'daki yangın 14.55 itibarıyla kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları devam etmektedir. Heybeliada halkına ve yangın söndürme ekiplerimize teşekkür ediyorum. İstanbul'umuza geçmiş olsun." ifadeleri yer aldı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Balıkesir ve Bursa'dan sevk edilen 2 helikopter ile İzmir, Muğla ve Antalya'dan sevk edilen 4 yangın söndürme uçağı ve 2 adet itfaiye aracı adaya hareket halindedir. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır." denildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: 1 UÇAK VE 3 HELİKOPTER

Haberin Devamı

Heybeliada'da çıkan orman yangınıyla ilgili Orman Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, yangının saat 13.07'de başladığı ilk müdahalenin ise saat 13.10'da yapıldığı kaydedildi. Yangına 1 uçak, 3 helikopter ve 5 arazöz ile müdahalenin sürdüğü ifade edildi.

Son dakika: Heybeliadadaki yangın kontrol altına alındı

SEFERLERDE AKSAMA OLMAYACAK

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, "Bir helikopter var müdahale için. Zaten itfaiye araçlarımız var. Arazözlerimiz var. Gönüllü kuruluşlarımız da var. Müdahale ediyoruz. Bir süre sonra olağanüstü bir şey olmazsa belli bir dar alanda kalarak söndürmeye çalışacağız. Şu anki tespitimiz bu." dedi.

"Bölgede piknik yapan var mıydı?" sorusuna yanıt veren Gül, "Hafta sonu Heybeliada'da her zaman olur bu." açıklamasını yaptı.

Yangının Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi'ne sıçrama ihtimalinin şu aşamada olmadığını söyleyen Gül, "Rüzgar etkili oluyor. Biraz daha müdahale edelim o zaman olayın seyrini göreceğiz. Geçen sene de biz Heybeli'de büyük bir yangın geçirdik. O yüzden halk da duyarlı bu konuda. Zaten herkesin en büyük korkusudur yazları Adalar'da... Gönüllü kuruluş var ama tüm insanlar canla başla, ağlayarak, sessizce müdahale etmeye çalışıyor." dedi.

Feribot seferlerinde aksama olmayacağını söyleyen Gül, "Rüzgar var. Yangını belki sınırlayarak söndürmemiz gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Her türlü desteği beklediklerini belirten Gül, "İtfaiyemiz var. Uçak, helikopter gibi destekler istiyoruz. Yangını söndürmek için bütün kuruluşlar devrede." dedi. Gül, yaralı veya yangından etkilenen bir kişinin de olmadığını söyledi.

CANLI YAYINDA DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Yangın ekolojisi uzman Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, CNN TÜRK yayınında önemli bilgiler verdi. Neyişçi şu ifadeleri kullandı:

YANGININ ÇIKMA OLASILIĞI İNSAN KAYNAKLI MI?

"Çok büyük olasılıkla artırıyordur. Çünkü Heybeliada popüler bir yer. O nedenle cumartesi öğlen saatlerinde çıkıyor olması bu olasılığı güçlendiriyor.

BU YANGINLARA NASIL MÜDAHALE ETMEK GEREKİYOR?

Bunun gereğini yapıyor olmak lazım. Neden? Kınalıada'da evim vardır. Bilirim o koşulları. Orada binalarla orman birbirinin içine girmiş durumda. Bunların aralarında zaten belirli mesafede emniyet şeridi dediğimiz bitkilerden yani yanıcılardan arındırılmış alanların olması lazım. 

İnsanların gireceği yerlerde yani riski yüksek olduğu yerlerde özellikle orman altındaki kurumuş ibrelerin kolay ateş alabilen ince yanıcıların belirli yöntemlerle çıkartılmış olması gerekir. Alev alacak malzemenin olmadığı bir yerde orman yangınlarının çıkması söz konusu değildir. Ama ilk yapılması gereken şey galiba konutları da tehdit ediyor yangın. Benim izleyebildiğim kadarıyla... Bütün orman içindeki ve bitişiğindeki binaların orman yangınından korunması için gerekli genişlikte emniyet şeritlerinin mutlaka alınması lazım."

Haberin Devamı

VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLİYOR

KEGM-3 botu, bölgedeki vatandaşların tahliyesini gerçekleştirdi. NENE HATUN gemisi ve KEGM-5 ve KEGM-6 botları da bölgeye yönlendirildi.