Gündem Malatya'da 5.2 büyüklüğünde deprem! AFAD'dan ilk açıklama

Malatya'da 5.2 büyüklüğünde deprem! AFAD'dan ilk açıklama

25.01.2024 - 16:11 | Son Güncellenme:

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 16.04 sıralarında yaşanan sarsıntının ardından AFAD verileri paylaştı.

Malatya'da saat 16.04'te bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen depremin merkez üssü ise Battalgazi olarak açıklandı.

Haberin Devamı

5.2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD tarafından veriler paylaşıldı.

Depremin derinliği ise 13.93 km olarak duyuruldu.

BAKAN YERLİKAYA: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da depremin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Malatya Battalgazi’de 5️,2 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur.

Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.

BAKAN KOCA: 2 UMKE TİMİ GÖREV BAŞINDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, '16.04’te Malatya Battalgazi’de 5.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Ekiplerimiz depremin hissedildiği fakat olumsuz çağrı alınmadığını bildirdiler. Bölgeyi taramak üzere 2 UMKE timi görev başında. Geçmiş olsun Malatya.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

6 ŞUBAT DEPREMİNİ ANLATIRKEN YENİDEN DEPREME YAKALANDI

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremde vatandaşlar panikle kendilerini sokağa attı. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinin yol dönümünün yaklaştığı bugünlerde o süreçte depremzedeler için yaptıkları çalışmaları İHA’ya anlatan Yetimler Kervanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İhsan Çolak ve çalışanlar da 5,2’lik depreme röportaj esnasında yakalandılar. Yaşanan panik kameralara yansırken, sonrasında başkan ve çalışanlar bina dışına çıktı.

ARTÇI MI, ÖNCÜ MÜ?

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında Büşra Arslantaş'a 5.2'lik depremi değerlendirdi. Ersoy'un açıklamaları şöyle;

Malatya ve çevresinde 4'ü geçen depremler vatandaşları çok tedirgin ediyor, biliyorum. Bunlar 4 değil 5'in üzerine çıkan depremler olduğu için en az 30 tane 4 büyüklüğünde deprem olmuş kadar hissediyorlar. Dolayısıyla bu depremin de ne olduğuna bakacak olursak Doğu Anadolu Fayı'nın üzerine düştüğü için bunu artçı olarak kabul edebiliriz.

Ama Malatya ve çevresi enteresan bir yer. Çünkü hemen kuzeyinde de bazı faylar var ki; Doğu Anadolu Fayı'ın dışındaki faylar. Bu bölgede çok sayıda deprem oluyor. Ama dikkat çekici olan şudur ki; 5'i geçen pek çok deprem var burada. O bakımdan hakikaten izlenmesi gereken önemli yerlerden bir tanesi. Ama bu depremin Doğu Anadolu Fayı üstüne düşmesi nedeniyle merkez üssü, bunun bir artçı deprem olduğunu kabul edebiliriz.

Haberin Devamı

BÖLGEDE YAŞAYAN VATANDAŞLARA UYARI

Elbette 5.2'den sonra da birkaç tane daha da küçülerek depremler devam edebilir. 4 büyüklüğünde 3.5 büyüklüğünde depremler olabilir. Özellikle hasarlı binalardan çok uzak durmak gerekiyor. Çünkü zaten hasarlı olduğu için bu büyüklükteki depremde bile yıkılması ya da hasarlı hale gelmesi mümkün olabilir. Bu bakımdan çok dikkat etmek gerekiyor. Daha deprem sürecini bitirmedik. Artçı depremlerin devam edebileceği uzun bir dönem var.

NACİ GÖRÜR HARİTA PAYLAŞTI

Sosyal medya hesabından 5.2'lik deprem ile ilgili harita paylaşan Prof. Dr. Naci Görür ise bölgedeki kırılmamış bir faya dikkat çekti. Görür paylaşımında, 'Arkadaşlar, Salkonak-Yeşilyurt/Malatya’da 5,3 (Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğü) deprem oldu. Deprem DAF Zonunda. Muhtemelen 6Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde. Biliyorsunuz, buralara önemli miktarda enerji transfer edildi. Geçmiş olsun, sevgiyle.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Malatyada 5.2 büyüklüğünde deprem AFADdan ilk açıklama

VALİ YAZICI: BİR BİNADA MAHSUR KALAN VATANDAŞLARIMIZ VAR, AFAD KURTARIYOR

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, hastaneye olumsuz bir ihbar gelmediğini söylerken bir binanın kirişinin düştüğünü söyledi.

Vali Yazıcı, '5 dakika önce bildirildi. Battalgazi'de bir binamızda bir sıkıntı oluşmuş kiriş düştüğü için. Binada mahsur kalan vatandaşlarımız var. Ölü ya da yaralımız yok. Binanın girişi kapandığı için AFAD ekibimiz mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarıyor. 112 ve hastaneye olumsuz bir ihbar gelmedi.' şeklinde konuştu.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada şunları söyledi;

5'in üzerindeki bir deprem ciddi bir sarsıntı getiriyor. Bu da Malatyalıları, hepimizi tedirgin ediyor. Şu an çağrı merkezimizdeki tüm arkadaşlar dışarı çıktılar. Dışarı aldık. Evlerdeki insanlar da araçlarına ulaştı. Ulaşamayanlar caddelerde bekliyorlar. Belediyemizde herhangi bir sıkıntı söz konusu mu, onunla ilgili arkadaşlarımız, muhtarlarımızla görüşmeler yapıyorlar. 

Haberin Devamı

Vatandaşlarımıza şunu söylemiştik; 'Yıkımı bitmeyen ve ağır hasarlı binalar varsa bunlardan uzak dursunlar' diye uyarıyoruz. Tedirgin bir şekilde vatandaş bekleme halinde.

Şu an can kaybıyla alakalı bize herhangi bir bilgi ulaşmadı. Her mahalledeki muhtarla bağlantı halindeyiz. Muhtarlarımızın bize ulaştırdığı herhangi bir bilgi söz konusu değil.

 

 

"BÜTÜN HEMŞEHRİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da CNN TÜRK yayınında yaptığı açıklamada, 'Şu ana kadar bize intikal eden can ve mal kaybı noktasında herhangi bir olumsuzluk olmamıştır. Koordinasyon merkezimiz dinamik bir şekilde ayaktadır. Gerek Battalgazi gerekse diğer ilçelerimizde olumsuz bir bilgi bize gelmemiştir. Bütün hemşehrilerimize geçmiş olsun diliyorum' dedi.

Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü; Şehrimizde 5.2 büyüklüğünde ve Battalgazi merkez üssü olmak üzere depremde burada yakınları olanlar tedirgin olabilirler. Ama şunu da ifade etmek istiyorum; Koordinasyon merkezimize herhangi bir can ve mal kaybı olmadığını iletmek istiyorum

Malatyada 5.2 büyüklüğünde deprem AFADdan ilk açıklama

.

BAZI EVLERİN DIŞ CEPHELERİNDE AYRIŞMALAR OLDU

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 16.04’te yerin 13,93 kilometre derinliğinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerde hissedilen depremde kent merkezinde bulunan bazı apartmanların dış ceplerinde ayrışmalar ile sıva dökülmeleri meydana geldi.

Malatyada 5.2 büyüklüğünde deprem AFADdan ilk açıklama

Fuzuli Caddesi üzerinde bulunan üç katlı bir binanın dış cephesinde kopan parçalar korkuya neden olurken, ihbar üzerine ekipler bölgede çalışma yaptı. Tehlike saçan beton parçalar ekipler tarafından bulundukları alandan alınırken, çevre esnafı ise büyük korku yaşadıklarını söyledi.