Gündem Son dakika haberi... Sezai Karakoç hayatını kaybetti

Son dakika haberi... Sezai Karakoç hayatını kaybetti

17.11.2021 - 01:25 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; şair, yazar, siyasetçi Sezai Karakoç hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sezai Karakoç'un vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu. Örnek bir hayat, sağlam bir fikir örgüsü ve büyük bir edebî miras bıraktı geride. Mevla mekanını cennet, makamını âli, ruhunu şâd eylesin.' dedi. CNN TÜRK yayınına bağlanan İbrahim Kalın, "Türk şiiri adına Türk edebiyatı adına çok büyük bir kayıp. Birkaç nesli derinden etkilemiş düşünce insanıydı. Diriliş kavramı onunla birlikte tekrar hayat buldu. Türkçeyi çok lirik bir şekilde kullanan büyük bir yazardı. Eserleri okunmaya devam edecek." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

SEZAİ KARAKOÇ YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

Vefat eden şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç, yarın toprağa verilecek. 88 yaşında hayata veda eden usta edebiyatçının cenazesi, ikindi namazını müteakip Şehzadebaşı Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından caminin haziresine defnedilecek.

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Fikirleriyle nesillere yol gösteren, edebiyatımızın, düşünce dünyamızın, ülkemizin büyük mütefekkiri, "Diriliş Şairi" Sezai Karakoç Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Milletimize başsağlığı diliyorum.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Şair, yazar ve fikir adamı üstad Sezai Karakoç dünya sürgününü tamamlayarak Hakk’a yürüdü. Rabbim mekanını cennet, makamını âlî eylesin. Milletimizin başı sağ olsun.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Şiirimizin zirve ismi "İslâm Medeniyetinin Dirilişi" davasının öncüsü Sezai Karakoç'un vefatını üzüntüyle öğrendim. Allah'tan rahmet, ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Üstad fikir ve eserleriyle gönlümüzde yaşamaya ve yol göstermeye devam edecektir.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Doğunun yedinci oğlu, büyük mütefekkir ve şair Sezai Karakoç ağabeyimiz “en sevgili”ye kavuşmuş. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Diriliş şiirini yetim bırakıp, kaderin üstündeki kaderi yüreğinde taşıyarak 88 yaşında ebediyete irtihal eden Merhum Sezai Karakoç’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine, aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, ruhu şad olsun.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Fikir dünyamızın rehberlerinden, Diriliş Nesli'nin öncüsü, Yedi Güzel Adam'dan, Üstad Sezai Karakoç "dünya sürgünü"nü tamamlayarak "en sevgili"sine kavuştu... Rabbim mekanını cennet, makamını âlî eylesin inşallah...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli düşünürlerden, siyaset insanı, şair ve yazar Sezai Karakoç'un vefatını üzüntüyle öğrendim. Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Bu hepimiz için çok acı bir haber. Ülkemiz çok büyük bir değerini, medeniyetimiz önemli bir şair ve fikir adamını kaybetti. Üstad Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır”
Sezai Karakoç’u kaybettik. Bilgemiz, şairimiz artık aramızda değil. Başımız sağ olsun.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: “Hayat dediğimiz ölüm, ölüm sandığımız gerçek hayat!” Bir neslin öncü şahsiyeti, mısralarıyla ilham olan fikir adamı Sezai Karakoç “gerçek hayata” irtihal etti. Rabbim mekanını cennet eylesin.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Dirilişin şairi, mütefekkir ve yazar Üstad Sezai Karakoç'a Allah'tan rahmet diliyorum. Uğruna ömrünü vakfettiği mücadeleye sahip çıkacak, aziz hatırasını hayırla ve hürmetle yad edeceğiz. Mekanı cennet olsun.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Sezai Karakoç dünya sürgününü bitirip En Sevgiliye kavuştu, bize dizeleri ve fikirleri kaldı... Diriliş Neslinin rehberi Sezai Karakoç’a Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Fikirleriyle nesillerce iz bırakan Diriliş Şairimiz Üstad Sezai Karakoç, dizelerini hafızalarımızda bırakarak Hakk’ın rahmetine kavuştu… Mevla’m mekanını cennet eylesin, milletimizin başı sağ olsun.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Büyük şair, düşünür, güzel adam… Rahmet-i Rahman’a kavuşan Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Bu büyük fikir ve şiir abidesi dünya sürgününü tamamladı. Sürgün bitti O’nun için. Evine, yurduna gitti… Dünya sürgününü bitirdiği için O’nun adına sevinç, O’nu kaybettiğimiz için hepimiz adına üzüntü duyuyoruz. Hürmetle uğurluyoruz. Rahmet diliyoruz.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: "Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır!" Vefat haberini üzüntüyle aldığımız şair, yazar ve düşünür Sezai Karakoç Üstad’a Allah'tan rahmet; sevenlerine, edebiyat ve düşünce dünyamıza baş sağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Baykar Teknoloji Lideri ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar: “Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır
Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır
Senden ümit kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır.”

Mütefekkir #SezaiKarakoç Dünya Sürgünü’nü bitirip, En Sevgili’sine kavuştu. Rabbim razı olsun, mekânı Cennet olsun.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: Ülkemizin önemli edebiyat ve fikir insanlarından Sezai Karakoç’u kaybettik. “Dünya sürgünü” sona eren ve “En Sevgilisi”ne kavuşan, Türk Milletinin onurlu ve asil evladına Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç’un vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Yüreğinden geçenleri fikirleriyle harmanlayarak Türk edebiyatına kavuşturan, değerli fikir ve gönül insanı Sezai Karakoç'u kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim. Merhuma Yüce Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Uzatma dünya sürgünümü benim.” niyâzında bulunmuştu. Cenâb-ı Hâkk, duasını bugün kabul buyurdu. Şair, yazar ve mütefekkir, Yüce Diriliş Partisi Genel Başkanı Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı âli olsun.

Son dakika haberi... Sezai Karakoç hayatını kaybetti

Son dakika haberi... Sezai Karakoç hayatını kaybetti

SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?

Ahmet Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933 tarihinde Ergani, Diyarbakır'da doğdu. Babası Yasin Bey olup 1. Dünya Savaşı'nda Kafkas cephesinde çarpışırken Ruslara esir düşmüştür. Babası orta halli bir tüccardı. Dedesi Hüseyin Bey de Plevne Savaşı'na katılmış, Gazi Osman Paşa'nın teşekkürünü kazanmıştır. Annesinin ismi ise Emine idi ve ev hanımıydı. Ahmet Sezai Karakoç, İlkokul eğitimini 1938-1944 yılları arasında Ergani'de tamamladı. 1944 yılında sınavlara girip Maraş Ortaokulu'nda parasız yatılı olarak okumaya hak kazandı. 1947-1950 yılları arasında lise eğitimini yine parasız yatılı olarak Gaziantep Lisesi'nde tamamladı. Lise eğitimi boyunca Felsefe dersine ilgi duydu ve Felsefe okumaya karar verdi. Üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi. Babası onun ilahiyat fakültesinden mezun olmasını istiyordu. İmkanları dahilinde eğitimine devam edebileceği yatılı tek bölüm Siyasal Bilgiler Fakültesi idi. Üniversite sınavlarına hazırlanırken kazanamama ihtimalini de göz önüne alarak her ihtimale karşı Felsefe bölümüne kayıt yaptırdı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te fakültenin Maliye Bölümünden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümüne atandı.

Daha sonra Maliye Müfettişliği sınavına girdi ve sınavı kazandı. 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcılığı görevine başladı. 1959 yılında İstanbul'da gelirler kontrolörü oldu. Bir ara Ankara'ya çağrılıp Yeğenbey Vergi Dairesi'nde görevlendirildiyse de kısa bir müddet sonra yine İstanbul'daki görevine döndü. Görevi icabı Anadolu'yu çok gezdi ve birçok il ve ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı buldu.