Gündem Son dakika! YKS maratonu bugün başlıyor! 15 dakika kuralı geçerli olacak

Son dakika! YKS maratonu bugün başlıyor! 15 dakika kuralı geçerli olacak

30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

YKS maratonu bugün başladı. İlk sınav 10.15'te başlayacak. Bu sınavda da 15 dakika kuralı geçerli sayılacak. Adayların sınav binasına alınacağı son saat 10.00 olacak. Büyük şehirlerde adaylar için ulaşım ücretsiz olacak.

Son dakika YKS maratonu bugün başlıyor 15 dakika kuralı geçerli olacak

Sonuçları üniversiteye girişte kullanılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün başladı. YKS, yarın saat 10.15’te başlayacak Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve öğleden sonra saat 15.45’te yapılacak Yabancı Dil Testi (YDT) ile devam edecek. Sınavlar bittikten sonra yarın akşam saatlerinde tüm sorular ÖSYM’nin sitesinde yayınlanacak. Sonuçlar, 31 Temmuz’da açıklanacak. YKS’de üniversitelerin önlisans programlarına girmek için 150 ve üzeri, lisanslara girmek için 180 ve üzeri puan almak gerekiyor. Kayı Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik uzmanları “Her testten eşit sayıda net yapılırsa TYT’de 15 netle 150 puan, 24 netle 180 puana karşılık gelebilir. Ancak TYT sonucu oluşacak standart sapmaya göre net oranları değişecektir” diyor.

Haberin Devamı

Testlerin ağırlığı farklı

Sözel (SÖZ), Sayısal (SAY), Eşit Ağırlıklı (EA) ve DİL puanları hesaplanırken TYT yüzde 40, AYT yüzde 60 oranında etkili olacak. Doğa Koleji Akademik Kadrosu’nun verdiği bilgilere göre TYT’den 150 puan barajını geçebilmek için öncelikle Türkçe ya da Matematik testlerinin birinden en az 0,5 net yapılmış olmalı ve toplam netin de ortalama olarak 15-17 aralığında olması gerekiyor.

180 barajını geçebilmek için öncelikle ilgili AYT testlerinin en az birinden 0,5 net yapmış olmak ve AYT’deki toplam netin otalama olarak 20 aralığında olması gerekiyor. Tıp, mühendislik, mimarlık gibi SAY puan türüne göre öğrenci alan programlar için TYT’deki tüm testler ve AYT’deki Matematik ve Fen Bilimleri testleri puan getirecek. Hukuk, işletme, ekonomi gibi EA puan türünde öğrenci alan programlar için TYT’deki tüm testler ve AYT’deki Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 puan getirecek.

Haberin Devamı

İletişim bilimleri, radyo, TV sinema, tarih, Türkçe öğretmenliği gibi SÖZ puan göre öğrenci alan programlar için TYT’deki tüm testler ve AYT’deki Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2 testleri puan getirecek. DİL’e göre alan programlar için TYT ve YDT adaylara puan getirecek.

ULAŞIM ÜCRETSİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na katılacak öğrenci ve görevlilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını kararlaştırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na katılacak öğrenci ve görevlilerin de toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını kararlaştırdı. Haziran ayı toplantılarında alınan karar, AK Parti ve CHP guruplarının ortak teklifiyle Meclis’e sunuldu ve oy birliğiyle onaylandı.

YKS’ye girecek öğrenciler ile görevlilerin sınav yerlerine rahat ulaşımını sağlamak amacıyla alınan karar kapsamında; öğrenciler sınava giriş belgelerini, görevliler görevli belgelerini ibraz ederek toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek. Ücretsiz taşıma, sınav günlerinde İstanbul kart ücret entegrasyonuna dahil olan bütün toplu taşıma araçlarında geçerli olacak.

Haberin Devamı

Ücretsiz seyahat; İETT, Özel Halk Otobüsleri, Otobüs AŞ, Metrobüs, Şehir Hatları Vapurları, Metro, Hafif Metro, Tramvay, Füniküler, Teleferik, Nostaljik Tramvay, Tünel’de geçerli olacak.


YARIN: YKS, zor muydu, kolay mıydı? Hatalı soru var mı?