Gündem Zehir tacirlerinin gözü iyice döndü! Saldırgan Anacur çetesinden çıktı

Zehir tacirlerinin gözü iyice döndü! Saldırgan Anacur çetesinden çıktı

26.08.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

Kağıthane’de uyuşturucu çetesine yönelik operasyonda uzun namlulu silahlarla ateş açıldı, 2 polis yaralandı. Polislerden biri hastanede şehit olurken, bir saldırgan da ölü ele geçirildi. Sayısı artan satıcıların polisle çatışacak kadar fütursuzlaşması, gözleri cezai yaptırımlara çevirdi.

ÇİĞDEM YILMAZ - Kağıthane’de uyuşturucu satıcılarının evine baskın yapan polislere uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Göğsünden vurulan polis memuru Hakan Telli hayatını kaybederken, 1 polis de yaralandı. Çıkan çatışmada, saldırganlardan Diyar Anacur (18) ölü olarak ele geçirildi, diğer saldırganlar gözaltına alındı.

Haberin Devamı

ANACUR ÇETESİ

Saldırganların ‘Anacur Çetesi’ üyeleri olduğu öğrenildi. 1 polisin şehit olduğu çatışma, dikkatleri, uyuşturucu satışı ve kullanımındaki artışa yöneltti. Son 1 yılda ele geçirilen uyuştucu madde 3 kat artarken, uyuşturucu ticaretine girişenlerin sayısı da ciddi oranda arttı. Uyuşturucu tacirlerinin polislerle çatışacak kadar fütursuzlaşması, cezai yaptırımlarda eksiklik yaşanıp yaşanmadığı sorusunu da gündeme getirdi.

Zehir tacirlerinin gözü iyice döndü Saldırgan Anacur çetesinden çıktı

Operasyonda, polis ekiplerine uzun namlulu silahlarla ateş açan ve çıkan çatısmada öldürülen Diyar Anacur

Kağıthane’de düzenlenen uyuşturucu operasyonu sırasında şüpheliler ile polis arasında silahlı çatışma çıktı. Şüphelilerin açtığı ateş sonucu 2 polis memuru ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan polis memurlarından Hakan Telli yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Çatışma sonrası olay yerine çok sayıda Özel Harekat ve Operasyon Timi yönlendirildi. Cadde ve sokakların girişleri ablukaya alan polis adrese yaptığı baskında, saldırganlardan Diyar Anacur’u (18) ölü olarak ele geçirdi. Polislere ateş açan O.A. (27), A.A. (19), K.T. (22), G.D. (19) isimli saldırganlar da gözaltına alındı.

‘ONLAR BİZE EMANET’

Şehit polis Hakan Telli için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde dün sabah tören düzenlendi. Törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tayfun Palakoğlu, şehidin eşi Firdevs Telli, çocukları Rüveyda ile Zeynep Zehra Telli ve yakınları, yargı mensupları, askerî erkan ile silah arkadaşları katıldı.

Törende konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Hakan’ımızın iki kızı vardı. Gözü yaşlı eşi de biricik kızları da, Hatice annemiz de, Celal babamız da, tüm aile bize, bu yüce millete emanet artık. Dün geceki saldırıda polis memurumuz Ahmet Yasin Çevik, yaralandı. O artık bizim gazimiz. Yaptıklarınızın bedelini ödeyeceksiniz, nefes alamayacaksınız” dedi.

Haberin Devamı

Zehir tacirlerinin gözü iyice döndü Saldırgan Anacur çetesinden çıktı

CEZASI 10 YILDAN BAŞLIYOR

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, uyuşturucu tacirlerine verilen cezalarla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de en fazla karşılaşılan suç şekli ülke içerisinde ticaret. Bu ticarette sadece para karşılığında alıp verme olarak algılanmasın. Bir kimseye içmesi için verilmemesi, uyuşturucu maddenin muhafaza edilmesi, herhangi bir ticari karşılığı olmadan nakli gibi eylemler de cezalandırılıyor.

Ticaretin asgari cezası 10 yıl hapis 20 bin güne kadar adli para cezası. Ama artırımlarla birlikte 30 yıl hapsi bulabiliyor. Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin kullanımı veya kullanmak için satın alınmasının cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis. Ancak ilk seferinde ceza verilmesi yerine zorunlu olarak kamu davasının açılmasının ertelenmesi yoluna gidiliyor. Ancak ikinci kez yakalanması   halinde hapis cezası uygulanabiliyor.”

246 KİŞİ ZEHİRDEN ÖLDÜ

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nca hazırlanan “2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu”na göre;

Haberin Devamı

2022 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında bir önceki yıla göre yaklaşık 3 kat artış gerçekleşmiştir.

2022 yılı metamfetamin olaylarında yakalanan şüpheli sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 26,3 oranında artış gerçekleşmiştir.

ATK tarafından 2022 yılına ait ‘Madde Bağlantılı Ölüm sayıları Haziran 2023’ tarihinde tamamlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletildi. Gelen sonuçlara göre, 2022 yılında 246 doğrudan madde bağlantılı ölüm meydana geldi. Ölenlerin 224’ü de Türk vatandaşıdır.

Ölenlerin arasında 10 farklı ülke uyruğuna mensup olanlar da bulunmaktadır.

Uyuşturucu Madde Bağlantılı Suçlardan Ceza İnfaz Kurumlarında Bulunanların Sayısının Yıllara Göre Dağılımı’na göre, 2021’de uyuşturucu bağlantılı suçlardan hükümlü ve tutuklu oranı yüzde 33,6 iken 2022’de oran 35,4’e yükseldi.

UYUŞTURUCU KULLANIMI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Polis memuru Hakan Telli’nin şehit olmasının ardından, Türkiye’de son yıllardaki en büyük sorunlardan biri haline gelen madde bağımlılığı yeniden gündeme geldi. İstatistikler Türkiye’de uyuşturucu kullanımının ve suç işleyenlerin sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Uzmanlara göre, uyuşturucuya erişim dijital olanaklarla daha da kolaylaştı ve gençler arasında uyuşturucu kullanımı yaygınlaşıyor.

Haberin Devamı

Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM) ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) gibi bağımlık merkezlerine başvurularda ciddi bir artış olduğunu kaydeden bağımlılık uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel, “Uyuşturucu kullanımının giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Bu artışın satıştan mı yoksa sosyolojik nedenlerden dolayı mı olduğunu net olarak kestiremiyoruz. Fiyatların çok yüksek olmadığını biliyoruz. Özellikle bazı maddeler çok ucuz ve bu maddelerin kullanımı da fazla. Ve bu ucuz maddeler oldukça zararlı. 5-6 yıldır kullanımı yok denecek kadar az olan bonzainin kullanımı yine arttı. Türkiye’de en yaygın kullanılan uyuşturucu madde ise metamfetamin” değerlendirmesini yaptı.

‘SOSYAL MEDYA ETKİSİ’

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, uyuşturucu kullanımının arttığını belirterek, şunları söyledi: “Özellikle uyuşturucu kullanımı gençlerde daha yaygın. İnsanların mevcut yaşamlarından mutsuz olmaları, geleceğe yönelik umutlarının kalmaması, aile ilişiklerinin git gide parçalanmış olması gibi birçok boyut var. Kısa süreli de olsa iyi vakit geçirmek, gelecek kaygılarından uzaklaşmak için kullanıyorlar. Asıl problem bağımlılık yapıyor olması. Bu bağımlılık, temin edebilmek için hırsızlık fuhuş ya da daha farklı yasa dışı olaylara yönelmelerine neden oluyor. Sosyal medyayla birlikte uyuşturucuya erişim kolaylaştı.” 

ANUCUR ÇETESİ ÜYELERİNİN FARKLI ZAMANLARDA KARIŞTIĞI SUÇLAR DA ORTAYA ÇIKTI

Haliç Köprüsü’nde çatışma

Anucur Çetesi ile Gündoğmuş Çetesi'nin Ocak ayında çatışmaya karıştığı ortaya çıktı. Haliç Köprüsü’nde meydana gelen olayda Doğukan K., karşı çeteden Cuma A.’nın içinde olduğu otomobile Haliç Köprüsü'nde silahlı saldırı düzenlemişti. Trafikte meydana gelen çatışmada Anucur Çetesi'nden Cuma A. yaşamını yitirirken, Gündoğmuş Çetesi'nden Doğukan K. ise yaralanmıştı.

İETT otobüsü şoförüne saldırı

Kağıthane’de 2021 yılında meydana gelen olayda Sinan Anucur’un yol verme meselesi yüzünden İEET otobüsü şoförüne saldırdığı ve yapılan yargılama sonucunda hapis cezasına çarptırıldığı bilgisine ulaşıldı.

Çatışmada Kur'an kursu hocasını öldürmüşler

Anucur Çetesi ile Gündoğmuş Çetesi arasında çıkan çatışmada, Kur'an kursu hocası Ramazan Arslan dahil 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda geçtiğimiz aylarda 25 şüpheli gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ise AK-47 tipi 1 Kalaşnikof, 10 tabanca, uyuşturucu ve çok sayıda mermi ele geçirilmişti.