Gündem ‘Sorumluluğu alıyoruz’

‘Sorumluluğu alıyoruz’

02.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimde partisinin oylarının yüzde 3.77’ye gerilemesinin ardından olağanüstü kongre kararı aldı.

‘Sorumluluğu alıyoruz’

COŞKUN ERGÜL Ankara - Akşener, seçim akşamında partisinden bazı isimlerin kendisine “istifa” çağrısı yapmasının ardından dün Genel Merkez’de basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendirdi. “Demokrasilerde her konu tartışılabilir ama tek bir konu tartışılamaz, o da seçmenin hür iradesiyle sandığa attığı oyudur” diyen Akşener şunları söyledi: 

Haberin Devamı

‘Görmezden gelinemez’ 

“Milletimizin iradesini her zaman başımızın tacı bildik. Nitekim bu seçimlerde de milletimiz 1 il, 23 ilçe ve 7 belde olmak üzere 31 yeri İYİ Parti’ye emanet etti. Bu belediyelerimiz haricinde itirazlarımızın sürdüğü, sonucun henüz netleşmediği Ordu Büyükşehir, Çanakkale ve Aydın Kuşadası’nda şanlı mücadele örneği gösteren Enver Yılmaz, Burak Kunt ve Behçet Alp başkanlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. 2023 seçimlerine göre sandığa katılım oranı düştü, vatandaş tepkisini sandığa gitmeyerek gösterdi. Bu düşüşü hiçbir siyasi görmezden gelemez. Milletimiz bu seçimlerde en esaslı mesajını iktidara verdi.” 

Kongre toplanacak 

“Elbette siyaset kurumu olarak sandıklardan çıkan mesajı duymak hepimizin görevidir. Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik bir devlet olma vasfı gereğince İYİ Parti olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu alacağız. Her zaman yaptığımız gibi seçim sonuçlarına ilişkin muhasebemizi ve öz eleştirilerimizi yapacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin bize vermiş olduğu mesaj ve bizim için çizdiği istikamet doğrultusunda gereken adımları atacağız. Nitekim tam da bu sebeple parti tüzüğümüzün Genel Başkan olarak bana verdiği yetki gereği, en kısa sürede olağanüstü seçimli kongremizi toplayacağız.” 

Haberin Devamı

Akşener’e istifa daveti

2019 yerel seçiminde üçüncü parti olan İYİ Parti, 31 Mart 2024 seçiminde belediye başkanlığında oyunu yüzde 7.45’ten yüzde 3.77’ye, il genel meclisinde ise yüzde 7,29’dan yüzde 4,57’ye düşürerek, altıncı sıraya geriledi. Sadece bir il, 23 ilçe ve 7 belde de galip gelebildi. Nevşehir, Çanakkale Lapseki, Balıkesir İvrindi, Afyonkarahisar Çay, Bilecik Osmaneli, Sakarya Ferizli, Isparta Gelendost ve Yalvaç, Kayseri Tomarza, Aksaray Güzelyurt, Bingöl Yedisu, Bursa Karacabey ve Yenişehir, Edirne Uzunköprü, Erzurum Horasan, Giresun Tirebolu, Kahramanmaraş Çağlayancerit, Konya Ahırlı, Mersin Mut ve Çamlıyayla, Ordu Korgan, Samsun Yakakent, Sivas Koyulhisar ve Trabzon Yomra’da İYİ Parti adayları kazandı. 

Haberin Devamı

İYİ Parti’nin oylarını yarı yarıya düşürmesi partide olağanüstü kurultay seslerinin yükselmesine neden oldu. Akşener’e parti içinden ilk istifa çağrısı, Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz’dan geldi. Yılmaz, “Sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için görevimden istifa ediyorum” dedi. Yılmaz’ın ardından istifasını duyuran ikinci isim GİK Üyesi İrem Yaman oldu. İYİ Parti’den istifa eden Aytun Çıray da, sosyal medyadan “Evine dön” paylaşımı yaptı. İYİ Parti Kurucusu Ahmet Çelik de Akşener’in istifasını istedi. Ayrıca Tarsus İYİ Parti İlçe Başkanı Burak Özdil de istifa ettiğini açıkladı.