Gündem Sosyal medya için ‘uyum’ düzenlemesi

Sosyal medya için ‘uyum’ düzenlemesi

02.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), twitter, Instagram, Facebook vb. sosyal ağlarla ilgili 2020’de çıkarılan “sosyal medya yasası”na uyum düzenlemesi yaptı.

Sosyal medya için ‘uyum’ düzenlemesi

2020 yılında yenilenen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a dayanarak hazırlanan karar ile getirilen bazı yükümlülükler şöyle:

Haberin Devamı

Ağ sağlayıcı Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındıracak.

Sosyal ağ sağlayıcı kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan içerikleri öğrenmesi ve gecikmesinde sakınca bulunması halinde bu içeriği ve içeriği oluşturana ilişkin bilgileri yetkili kolluk birimleriyle paylaşacak.

BTK, ağ sağlayıcıdan kurumsal yapı, bilişim sistemleri, algoritmalar, veri işleme mekanizmaları ve ticari tutumlar dahil her türlü açıklamayı talep edebilecek.

TCK’da yer alan çocukların cinsel istismarı, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı uçlar, casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgiler; soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından talep edilmesi üzerine ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye’deki temsilcisi tarafından adli mercilere verilecek.

Haberin Devamı

4 saat içinde daraltma

Adli mercilere bilgi verilmesi yükümlülüğüne aykırı davranılması durumunda, Cumhuriyet savcısı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması talebiyle mahkemeye başvurabilecek.

Daraltma kararı verilmesi halinde en geç dört saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.

Türkiye’den günlük erişimi on milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayacı yetkili en az bir gerçek veya tüzel kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemekle yükümlü olacak.

Türkiye’de erişimi bir milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcı, kişiler tarafından yapılacak başvurulara cevap vermekle yükümlü olacak.

Ağ sağlayıcı başvurularda Türkçe dil seçeneği sağlayacak.

Kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve kişiler tarafından yapılacak başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe hazırlanmış raporları altı aylık dönemlerle BTK’na bildirecek.

Yayınladığı reklamların yer aldığı reklam kütüphanesi oluşturacak.

Haberin Devamı

Çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tebirleri alacak.