Gündem ‘Soykırım suçu işleyenler UCM’de hesap verecek’

‘Soykırım suçu işleyenler UCM’de hesap verecek’

09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gazze’de insanlık suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanacağına inandığını söyledi. Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin insan hakları kayıtlarını inceleyen BM İnsan Hakları Konseyi’ni (UNHRC) bölgede etkin tepsitler yapmaya çağırdı. 

‘Soykırım suçu işleyenler UCM’de hesap verecek’

ANKARA Milliyet  - Tunç, Dikmen Hakimevi’nde düzenlenen İnsan Hakları Kurumları Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. İsrail’in Filistin’de ilk ayını dolduran saldırılarına karşı uluslararası sistemin daha etkili olması gerektiğini savunan Tunç, UNHRC’ye de görevlerini hatırlattı. Gazze’deki hak ihlalleri daha çok UCM’nin yapacağı saha yapacağı incelemeler üzerine tartışılırken, Tunç konuşmasında, “Bunun ilanihaye (sonsuza kadar) sürmemesi lazım. Özellikle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC) var. Konseyin bölgede daha etkin tespitler yapması lazım. Orada soykırım suçunu işleyenler, UCM’nin önüne çıkacak ve bütün insanlığın önünde hesap verecektir. Biz buna inanıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

47 ülke var 

İnsan hakları savunucuları ve devlet kurumlarının birlikte tartıştığı bir forum olarak çalışan ve güçlü tavsiye kararları alabilen konsey, 47 ülke temsilcisinden oluşuyor. Afrika ve Asya-Pasifik devletlerinin sayıca güçlü şekilde temsil edildiği konsey, insan hakları takibinde BM içi önemli bir rol oynuyor.