GündemSuçsuz yere 1 yıl 20 gün hapis yattı, devletten tazminat alamadı

Suçsuz yere 1 yıl 20 gün hapis yattı, devletten tazminat alamadı

09.02.2009 - 12:21 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

Suçsuz yere 1 yıl 20 gün hapis yattı, devletten tazminat alamadı

İZMİR'de, ESHOT Genel Müdürlüğü'nde veznedarlık yapan Kazım Tural'ı öldürdükleri iddiasıyla, kuzeniyle birlikte ‘İdam’ cezası istemiyle yargılandıkları davadan beraat eden Necati Işık, 7.5 yıllık dava sürecindeki zararlarının giderilmesi için başvurdukları Maliye Hazinesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ‘Davanın zamanaşımına uğradığı’ gerekçesiyle sonuç alamadı. Necati Işık, “Suçsuz yere hapis yattım. Herkes katil gözüyle baktı. Aklandım, ancak eski hayatıma geri dönemedim. Çaldığım bütün kapılar yüzüme kapandı. Ne yapacağımı şaşırdım. Yardım bekliyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.
ESHOT Genel Müdürlüğü'nde veznedar olarak çalışan 46 yaşındaki Kazım Tural, 1996 yılının kasım ayında, Menderes İlçesi'ne bağlı Özdere Beldesi'nde başına sert bir cisimle vurularak öldürülmüş halde bulundu. Yanına aldığı 960 TL değerindeki otobüs biletleri de saldırgan veya saldırganlar tarafından alınan 4 çocuk babası Tural'ın öldürülmesiyle ilgili geniş çaplı soruşturma başlatan jandarma, aynı yerde veznedarlık yapan 48 yaşındaki Abdullah Akar ve inşaat işleriyle uğraşan kuzeni 38 yaşındaki Necati Işık'ı yakaladı. Gözaltına alınan Akar ve Işık, çıkarıldıkları Menderes Adliyesi'ndeki nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı, ardından Buca Cezaevi'ne konuldu.

1 YIL HAPİS YATTILAR BERAAT ETTİLER
2 çocuk babası Akar ve 3 çocuk babası Işık hakkında, ‘Kasten adam öldürme ve gasp’ suçundan ‘İdam’ cezası istemiyle İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava sürecinde Akar ve Işık, 1 yıl 20 gün cezaevinde yattıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Daha sonraki yargılamalarda Veznedar Tural'ın öldürülmesiyle ilgili yeterli delil ve suç unsuruna rastlanmadığı kanaatine varan mahkeme heyeti, 1999 yılında, sanıklar Akar ve Işık'ın beraatine karar verdi. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle bozuldu. Eksikliklerin giderilmesiyle yapılan yargılama sonucunda Akar ve Işık hakkında 2002 yılında tekrar beraat kararı verildi. Yerel mahkemenin ikinci kez verdiği aynı kararı, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi 2004 yılında onadı.

ZAMANAŞIMI MAĞDUR ETTİ
Kararın onanmasının ardından haksız yere cezaevinde yattıklarını, maddi ve manevi kayba uğradıklarını belirten Akar ve Işık, en yakın başvuru merci olan Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıp, Maliye Hazinesi'nden hapis yattıkları yargılama sürecinde geçen 7.5 yıllık zararlarının karşılanmasını talep etti. Akar ve Işık'ın avukatları aracılığıyla açtığı bu dava, görevsizlik verilip reddedildi. Bu karar da Yargıtay'da onanırken, zamanaşımı yüzünden yeni dava açılamadı. Türkiye'deki iç hukuk yollarını tüketen kuzenler, soluğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde aldı. Kuzenler, Türkiye Cumhuriyeti'nin adil yargılanma ilkesini ihlal ettiğini iddia ederek şikayette bulundu. Ancak bu başvuru da zaman aşımı nedeniyle kabul edilmedi.

KATİL DAMGASI YEDİM
Akrabası Akar'ın durumunu sormak için gittiği jandarmada gözaltına alındığını belirten Necati Işık tepkisini şöyle dile getirdi:
“Ben ölen Kazım Tural'ı uzaktan yakından tanımam. Sadece akrabam Akar'ın durumunu sormaya gittiğim için gözaltına alınıp tutuklandım. Haksız yere cezaevinde yatmak ve bu lekeyle yaşamak ömrümü bitirdi. Toplumda katil damgası yedim. Kimsenin yüzüne bakamadım. Aklandım, ancak eski hayatıma geri dönemedim. Çaldığım bütün kapılar yüzüme kapandı. Ne yapacağımı şaşırdım. Yardım bekliyorum.”

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu trafikte çıldırdı! Küfürler yağdırdı...
Ünlü oyuncu trafikte çıldırdı! Küfürler yağdırdı...

Cadde | 03.06.2025 - 10:49

İlker Aksum, İzmir'in Urla ilçesinde trafikte bir sürücüyle tartıştığı görüntülerle sosyal medyada gündem oldu.

Yazarlar