Gündem Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyeti kaldırıldı! Yeni kararda DAEŞ ayrıntısı

Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyeti kaldırıldı! Yeni kararda DAEŞ ayrıntısı

08.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin, Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetini kaldıran karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın DAEŞ’in Rusya’daki terör saldırısı sonrası alınması dikkati çekti. Moskova’daki saldırıyı gerçekleştiren tamamı Tacikistan uyruklu saldırganlardan ikisinin, bu ülkedeki biten ikamet sürelerini uzatmak için Türkiye’ye kısa süreliğine giriş-çıkış yaptıkları tespit edilmişti.

Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyeti kaldırıldı Yeni kararda DAEŞ ayrıntısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda, “Tacikistan’ın umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları seyahatlerinde uygulana vize muafiyetinin kaldırılmasına, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 18’in maddesi gereğinde karar verilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

MOSKOVA SALDIRISI

Moskova’da 22 Mart’ta gerçekleşen terör saldırısında 150’ye yakın kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Saldırı DAEŞ tarafından üstlenilmiş, saldırganların tamamının Tacikistan uyruklu olduğu, bunlardan ikisinin bir süre kaldıkları Türkiye üzerinden Rusya’ya gittikleri belirlenmişti.

Son dönemde öne çıkan ve Türkiye’de de güvenlik birimleri tarafından operasyon düzenlenen DAEŞ’in Horasan yapılanması içinde Tacikistan uyruklular önemli bir yer tutuyor.

SON DÖNEMDEKİ DİĞER SALDIRILAR

14 Ağustos 2023: İran’daki silahlı saldırıda bir kişi öldü. Ana şüpheli Tacikistan vatandaşıydı.

3 Ocak 2024: İran’ın güneyindeki intihar saldırısında en az 89 kişi öldü. Saldırıda iki Tacikistan vatandaşı da yer aldı.

Haberin Devamı

28 Ocak 2024: Türkiye’de Katolik kilisesine düzenlenen saldırıda bir kişi öldü. Şüphelilerden biri Tacikistan vatandaşıydı.