Gündem Takograf karaborsada iddiası

Takograf karaborsada iddiası

06.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Taşımacılık yapan kamyonlara dijital takograf zorunluluğu 30 Haziran’a ertelendi. Ancak kamyoncular, bin 500-2 bin TL’lik cihazın piyasada bulunmadığını karaborsada 3-4 bin liraya satıldığını iddia ediyor. Uluslararası Takograf Derneği ise “Takograf ihtiyacı olanı geri çevirmiyoruz” diyor...

Takograf karaborsada iddiası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 1 Ocak itibariyle otobüs ve kamyonlarda dijital takografı zorunlu kıldı. Sürücü verilerinin analiz edileceği bu sistemle otobüs ve kamyonlardaki veriler bakanlığa iletilecek, şoförlerin sürüş saatleri ile hız aşımları tek bir merkezde kontrol altında tutulacaktı. Ancak nakliyeciler, dijital takograf uygulamasına tepki göstererek birçok yerde yol kapatma eylemi yaptı. Geçiş için süre talep eden, altyapı eksikliğinin bulunduğunu savunan ve 9 saat çalışma şartına itiraz eden kamyoncuların protestoları sonrası bakanlık, dijital takograf uygulamasına geçişi 30 Haziran 2020 tarihine erteledi.

Haberin Devamı

Kamyoncular ise dijital takograf zorunluluğuyla birlikte takografın karaborsaya düştüğünü iddia ediyor. Takografların normal fiyatından çok daha fazla fiyata satıldığını savunan Karaman Lojistik Derneği Başkanı Fatih Doğan “Dijital takografa araç modellerine göre yıl yıl geçildi. En son dijital takografa geçen arabalar takograf bulamıyorlar. Bu sorun Konya’da ve Karaman’da var. Servislerde takograf yok. Bunların fiyatları da 300-400 lira arttı. Karaborsa oldu. Şu anda Karaman’da bir kamyoncu arkadaş taktıramamış ‘2-3 gündür gelecek’ denmiş. Takograf olmadığı için adam arabasını yola çıkaramıyor” dedi.

Takograf karaborsada iddiası

Ağır Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Bayraktar şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

‘Büyük bir rant’

“Dijital takograf kullanımının yanındayız. Herkes çalışma saatlerine ve kurallarına riayet etsin. Bu hem haksız rekabeti engeller, hem de ortalıkta nakliyeci diye gezen merdiven altı firmaların bu işi yapmamasını sağlar. Ancak uygulama şekli doğru değil. Süreç hakkında ne bakanlığın ne emniyet teşkilatının hiçbir verisi yok. Dijital takoğraf fiyatları  bin 500-2 bin lirayken şimdi 3-4 bin lira aralığına çıktı ve bulunmuyor. Bunları satan takografçılar ve kalibrasyoncular el altında tutuyor. ‘Ceza yesinler gelip 1000 liralık cihazı 3-4 bin liraya takarız’ diye düşünüyorlar.”

‘Geri çevirmiyoruz’

‘Takograf ihtiyacı olanı geri çevirmiyoruz’ diyen Uluslararası Takograf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Perçin şunları söyledi:

“Biz takograf ihtiyacı olanı geri çevirmiyoruz. Tabi ki yoğunluk olan yerlerde bazen cihaz olmayabilir. 1996 model araçlardan başladık, 2007 model olan araçlara kadar takıldı. Şu an 2 tane yerli cihaz üretimi yapan ASELSAN ve PARS var. 3 tane de ithalat olan cihazlarımız. Yer yer cihaz sıkıntısı yaşanabilir. Bir servisin elinde 100 tane cihazı vardır üç dört günde bunu bitirebilir. Karaborsa iddiaları doğru değil. Daha önce 2 bin 500-2 bin 700 lira civarlarında cihaz satıyorduk. Her bölgede satışlar birbirini tutmaz. Çünkü dükkan kiraları, personel giderleri aynı olmaz. Bundan dolayı fiyatlar farklılık gösterebilir.”