Gündem Taksim’e cami projesi yine gündeme geldi

Taksim’e cami projesi yine gündeme geldi

18.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mimar Prof. Ahmet Vefik Alp’in “Taksim Cumhuriyet Cami ve Dinler Tarihi Müzesi Projesi” Sofya’da düzenlenen 13. Dünya Mimarlık Zirvesi’nde ödül kazandı. Prof. Alp, “Bu proje gerçekleşirse Taksim Meydanı medeniyetlerin beşiği olacak” dedi

Taksim’e cami projesi yine gündeme geldi

Mimar Prof. Ahmet Vefik Alp’e “Taksim Cumhuriyet Cami ve Dinler Tarihi Müzesi Projesi”ne Uluslararası Mimarlar Birliği Ödülü verildi. Prof. Alp, Sofya’nın Yüksek Mimarlık ve inşaat Üniversitesi’nde (VİAS) düzenlenen 13. Dünya Mimarlık Zirvesi’ne katıldı. Alp, Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından hazırlatılan “Taksim Cumhuriyet Cami ve Dinler Tarihi Müzesi” projesini ilk kez meslektaşları ve kamuoyuna tanıttı.
Aldığı ödülden dolayı büyük onur uyduğunu belirten Prof. Dr. Alp Taksim’de Cumhuriyet Cami Projesi’nin 40 yıldır Türkiye politikasını ve çeşitli çevrelerini meşgul eden bir konu olduğunu anımsatarak şöyle konuştu:
“Aradan yıllar geçtikten sonra bugün çok farklı bir proje, çok farklı bir ortamla tekrar Taksim Cumhuriyet Cami ve Dinler Tarihi Müzesi karşımıza çıkmaktadır. Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı’nın beni iki yıl evvel görevlendirmesiyle Taksim Tarihi Mahzen binasının arkasındaki otoparkta hazırlamaya başladık. Benden önce üç ayrı tanınmış mimarımıza proje yaptırılmış ama kabul görmemiştir. Biz çalışmamıza başlarken bütün dünyadaki eksiksiz olarak tüm Müslüman ülkelerdeki son yapılan camileri tek tek inceledik.”

Projeye müze de dahil oldu
Tasarladıkları cami projesini yalnız bırakmak istemediklerin belirten Alp, onu daha da büyüterek bir ‘Kültür Merkezi” olarak ele aldıklarını kaydetti. Mimar Alp, projenini içeriğini de şöyle anlattı:
“Arsamızın küçük olmasına karşın yer altına inerek, bir oditoryum, bir lokanta, bir takım sınıflar ve çalışma mekanlar ilaveten, dünya turistlerinin gelip gezeceği Dinler Tarih Müzesi’ni de bu projeye ilave ettik. Yahudilik, Musevilikten başlamak üzere, Hristiyanlık ve İslamiyet katları olarak üç ayrı seviyede şekillenen ve yürüyen bantlarla birbirine bağlayan müzeyi dünya turistleri gelip gezecek. Ve böylece Taksim, medeniyetlerin bir beşiği, medeniyetlerin buluştuğu yer olarak bir kez daha dünyaya damgasını vuracak.”

Haberin Devamı

‘Proje tartışılsın’
Projeyi gören, hatta projeye karşı olan çevrelerin, onu gördükten sonra fikirlerini değiştireceklerine inandığını söyleyen Alp, “Dileğim şudur ki, sayın Başbakanımızın onayı ile bu proje bütün çevrelerce tartışılsın. Geniş görüş birliği sağlansın ve oraya bir doğan güneş gibi veya bir batan ay gibi Taksim meydanında bu cami gerçekleşsin.”

Yazarlar