Gündem Taksim'de 2 farklı iftar

Taksim'de 2 farklı iftar

09.07.2013 - 21:29 | Son Güncellenme:

İstanbul'da çok sayıda vatandaş, Beyoğlu Belediyesi'nce Taksim Meydanı'na kurulan sofralarda iftarını açtı. Diğer bir organizasyonda ise Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na kadar yer sofrası kuruldu.

Taksimde 2 farklı iftar

Ramazanın ilk iftarı açıldı. En dikkat çeken yer son günlerde Gezi Parkı eylemleriyle gündeme gelen Taksim Meydanı'ydı. Daha önceden iftar çadırlarında verilen yemekler, ilk kez meydana kurulan sofralarda verildi.

Haberin Devamı

Beyoğlu Belediyesi'nin verdiği iftar yemeğine çok sayıda vatandaş katıldı. İftar organizasyonun daha önceden Gezi Parkı'nde düzenleneceği açıklanmıştı ancak Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Demircan Misbah bugün yaptığı açıklamada iftarın meydanda yapılacağını bildirmişti.

İSTİKLAL'DE 'YERYÜZÜ SOFRALARI'
Gezi Parkı eylemlerinde de yer alan Anti-Kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar gruplarının çağrısıyla İstiklal Caddesi'nde binlerce kişi 'Yeryüzü İftarı' adıyla bir iftar organizasyon gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünden polisin önlem aldığı Taksim Meydanı'na kadar İstiklal Caddesi'nde kurulan yer sofralarında insanlar evlerinden getirdikleri yemeklerle iftarlarını açtı. İftarın sona ermesinin ardından vatandaşlar çöplerini topladı. İftardan sonra Gezi Parkı'na girmek isteyen vatandaşlar çevik kuvvetin izin vermemesi üzerine yaklaşık yarım saat İstiklal Caddesi'nde bekleyerek sloganlar attı. Daha sonra çevik kuvvetin çekilmesinin ardından Taksim Meydanı'na ve Gezi Parkı'na girdi.

Haberin Devamı

BU TAMAMMEN HALK SOFRASIDIR
Anti-Kapitalist Müslümanlar Hareketinin öncülerinden İhsan Eliaçık ise, "İftarın çağrısını biz yaptık herhangi bir sponsor yoktu. Flama yoktu, bayrak yoktu. Bu iftarı tamamen halk yaptı. Gezi Parkı'nda olanların arkasında kim var diyenler bugün sofralarda yenen yemeklere bir baksınlar. İnsanlar evlerinden tencerelerle tavalarla dolma, börek getirmişler. Bu tamamen halk sofrasıdır. Bu hareketin arkasında da halk var. 30 yıldır oruç tutuyorum ilk defa böyle bir sofrada bir araya geldik. Galatasaray'dan Taksime kadar daha bıraksalar Gezi Parkı'na da girecekler. Muazzam birşey oldu. Bu Türkiye'ye şu mesajı veriyor. Bu halkı lütfen dindarlar ve dinsizler, laikler ve müslümanlar diye bölmeyiniz. Bu halk hem dinine saygılıdır hem de dinden en uzak olarak bilinen tırnak içinde bir cadde olan İstiklal Cadd iftarı gördünüz. hınca hıç doluydu. Orada soğuk iftar sofraları var belediyenin 3 çeşit yemek var 1 çeşit su var. Burada ise 40 çeşit yemek 10 çeşit içecek vardı. Bolluk bereket dayanışmada birarada olmadadır. Türkiye'nin her yeri böyle olsa bolluktan bereketten geçilmez" diye konuştu.

Haberin Devamı

ORUÇ BABA ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI
Ezan okunmadan önce ziyaretçiler, Oruç Baba Türbesi'ne akın etti. Ziyaretçiler dileklerinin kabul olması ve gerçekleşen dilekleri için birbirlerine sirke ve kesme şeker dağıttı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan ziyaretçiler, Oruç Baba Türbesi'ndeki mezar taşına ellerini, anahtarlarını, çantalarını ve çeşitli eşyalarını sürerek dileklerde bulundu. Oruç Baba Türbesi'ni ziyaret etmek için Ankara’dan geldiğini söyleyen bir ziyaretçi, “Sırf ziyaret etmek için geldim. Dileklerin burada kabul olduğu söyleniyor. Biz de uzun yolu çekip geldik. Allah herkesin dileğini kabul etsin" dedi.