Gündem Tanrılara adanmış heykelleriyle Nemrut Dağı

Tanrılara adanmış heykelleriyle Nemrut Dağı

27.04.2018 - 16:55 | Son Güncellenme:

1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Nemrut Dağı, iki bin yıllık kültürel zenginliği ile son derece önemli bir değere sahip. Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı’nın daha önce hiç duymadığınız özellikleri sizi de şaşırtacak...

Tanrılara adanmış heykelleriyle Nemrut Dağı

Nemrut Dağı hangi ilde yer alıyor?

Haberin Devamı

Nemrut Dağı yamaçları, Kommagene Kralı I. Antiochos’un hükümdarlık yapmış olduğu döneme ait en görkemli kalıntılara sahip. Günümüze kadar gelen bu eserler 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Adıyaman ilinde yer alan Nemrut Dağı 2150 metre yüksekliktedir ve Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde yer almaktadır.

Nemrut Dağı’nın tarihi

2150 m. yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için yıllardır yerli ve yabancı tarihçi ve arkeologlar çalışmalarını sürdürmektedir. Nemrut dağındaki heykel ve mezarların yapılan araştırmalar sonucunda Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığı keşfedilmiştir. Antiochos tarafından yazılan kitabe, Nemrut Dağı'nın sırlarını ve de Antiochos'un yasalarını detaylı bir şekilde bizlere vermektedir. Kommagene uygarlığı Pers ve Grek uygarlıklarının, kültürlerinin birleştiği güçlü bir uygarlıktır. M.Ö. 1. yüzyılda kurulan krallık 141 yıl hüküm sürmüş ve M.S. 72 yılında Roma eyaletlerine dahil edilmiştir.

Haberin Devamı

Nemrut Dağı’nın az bilinen özellikleri nelerdir?

Anıtsal heykeller Nemrut Dağı’nın batı, doğu ve kuzey teraslarında yer alıyor. Doğu terası kutsal merkez olarak kabul edilirken, en önemli heykel ve mimari kalıntıların burada yer aldığına inanılıyor. İyi korunmuş durumda olan kireçtaşı bloklarından yapılan bu devasa heykeller, 8-10 metre yüksekliğe sahip. Kral mezarı olduğu biliniyor ancak nerede olduğu henüz keşfedilemedi.

Ne zaman ziyaret edilir ve en uygun mevsim hangisidir?

Adıyaman’da yer alan Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı her yıl birçok yerli ve yabancı turistin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Karasal iklim özellikleri ile ziyaret sırasında rahatça gezebilir ve tarihi kalıntılara yakından bakabilirsiniz. Akdeniz iklimi ile benzerlik gösteren iklim yapısı ile yaz ortasında Nemrut Dağı’nda gün doğumu serin havaya neden olmaktadır. Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu ve batışını izlemeniz önerilir.