Gündem Tarihi hamamın hissedarları bulundu

Tarihi hamamın hissedarları bulundu

31.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un Osmanlı döneminden kalma en eski eserlerinden olan ve Kapı Ağası Hüseyin Bey tarafından 1503’de inşa ettirilen Çardaklı Hamamı’nın kapısına 1970’lerin başında kilit vuruldu.

Tarihi hamamın hissedarları bulundu

MERT İNAN İstanbul  - Bakımsızlıktan harabeye dönen Kadırga’daki hamamın durumu, 2015’te Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) tarafından koruma kuruluna iletildi. Ancak hisselerinin yüzde 38’i Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’na ait tarihi yapının, yüzde 62’lik hissesine sahip vârisler bulunamadı. Tarihi eserin ilk sahiplerinden günümüze uzanan veraset silsilesinde kimlerin kaç hissesi olduğunu vakıf yöneticileri bile tespit edemeyince  Çardaklı Hamamı yok olmaya terk edildi.

Haberin Devamı

Dava açtılar

Milliyet’in 6 yıl önce tarihi hamamın içler acısı durumunu gündeme getirmesinden sonra Avukat Gülen Dokuzoğlu Can  kayıp hissedarların izini Osmanlı arşiv ve tapu kayıtları üzerinden buldu. İsimleri gizli tutulan, aralarında iş insanı ve bürokratların da olduğu belirtilen kayıp hissedarlar, Avukat Gülen Dokuzoğlu Can aracılığıyla Fatih Tapu Müdürlüğü’ne yönelik ‘Tapu Kayıt Malikinin Murisi Olduğunun Tespiti’ davası açtılar. Davanın hissedarlar lehine sonuçlanması durumunda tarihi eserin restore edilebileceğini dile getiren Can, “Vârislerin, Osmanlı kayıtlarında Çardaklı Hamamı’nın yanı sıra Küçük Ayasofya Cami’nin bahçesinde de hak sahibi olduklarını gördük” dedi.