Gündem TCG Pirireis denize indi

TCG Pirireis denize indi

24.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin (YTDP) ilk denizaltısı TCG Pirireis (S-330) denize indirildi. Gölcük Tersanesi’nde inşa edilen Pirireis, test ve donatım faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından 2022’de envantere alınacak.

TCG Pirireis denize indi

Uzun süre sualtında kalmayı sağlayan Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi’ne (AIP) sahip olan denizaltılar, gizlilik içinde uzun süre harekat icra edebilme yeteneğine sahip. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliği barındırıyor.

Haberin Devamı

Denizaltılar, 4’ü Sub-Harpoon ateşleme kabiliyetine sahip 8 adet 533 mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılıyor. Seri üretimine başlanan Atmaca milli gemisavar füzesinin denizaltı versiyonun da Reis sınıfı denizaltılarda kullanılması bekleniyor. 68 metre uzunluğa, 13 metre yüksekliğe, 1.690 ton yüzey deplasmanına, 260 metre görev derinliğine sahip denizaltılar, 27 kişilik mürettebat ile 84 gün görev icra edebiliyor.

Milli sistemler

Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) şirketi tarafından tasarlanan denizaltının inşasında yerli savunma sanayii firmalarının yoğun çalışması bulunuyor. Denizaltılarda ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ’ın geliştirdiği milli sistemler kullanılıyor. Denizaltıların kalbi niteliğindeki Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi de, HAVELSAN tarafından geliştirildi.