Gündem ‘Terör dosyası’ ile Bağdat’a gidiyor

‘Terör dosyası’ ile Bağdat’a gidiyor

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini bekleyen Irak, öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı ağırlayacak. Fidan’ın önce Bağdat, ardından da Erbil’de üst düzey temaslarda bulunacağı bildirildi.

‘Terör dosyası’ ile Bağdat’a gidiyor

NAMIK DURUKAN / Ankara - Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Sahaf, Fidan’ın  Bağdat’a yapacağı resmi ziyaret kapsamında, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve üst düzey yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bölgesel yönetim Sözcüsü Peşava Havramani de bir açıklama yaparak, Fidan’ın Bağdat temasları sonrası Erbil’e geleceğini duyurdu. Fidan’ın Erbil ziyaretinde, Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani, eski Başkan Mesut Barzani, Bölgesel Hükümet Başbakanı Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Fidan’ın Bağdat ve Erbil’deki temasları sırasında önemli konu başlıklarının ele alınacağı ifade ediliyor. Bu çerçevede, en önemli gündem başlığı, terör örgütü PKK’nın bölgedeki varlığına son verilmesi olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgede örgüte karşı sürdürdüğü kapsamlı operasyonlardan kalıcı sonuç elde edilmesi için Kürt yönetiminin yanı sıra Irak ordusunun da operasyonlara aktif destek sunması, bölgede örgütün faaliyetlerini engellemeye yönelik güvenlik önlemlerini artırması, Türkiye ile Irak’ın kuzeyi arasındaki sınır hattında güvenliğin en üst seviyeye çıkarılmasına yönelik taleplerin masaya geleceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

PETROL AKIŞI GÖRÜŞÜLECEK

Görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Irak petrolünün Türkiye üzerinden yeniden dünyaya pazarlanması konusunun da önemli bir başka gündem başlığı olarak değerlendirileceği kaydediliyor. Bağdat-Erbil arasında sorun olmaya devam eden ve uluslararası mahkemeye taşınan petrolün Bağdat’ın izni ile Türkiye üzerinden satılması konusunda görüşmelerde ortak mutabakata varılabileceği öne sürülüyor. Görüşmelerde ayrıca, Irak’ın kuzeyi ile Hakkâri arasında kısa süre önce açılan Derecik Umurlu ve Çukurca-Üzümlü sınır kapılarının insan geçişlerin yanı sıra ekonomik faaliyetlere açılması, Türkiye’den Basra’ya uzanacak Peşhabur Sınır Kapısı’nın kısa sürede faaliyete geçirilmesinin de ele alınacağı belirtiliyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan da Hakan Fidan'ın ziyaretiyle ilgili açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle: Sayın Bakanımız, 22-24 Ağustos 2023 tarihlerinde Irak’a resmi bir ziyarette bulunacaktır. Sayın Bakanımız, ziyaret kapsamında Bağdat’ta ve Erbil’de üst düzey temaslar gerçekleştirecektir. Ziyaret vesilesiyle, Irak’la işbirliğimizi olumlu bir gündem temelinde her alanda daha da ilerletmeye matuf imkanlar ele alınacak; güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır.