Gündem Tomris’in galasına Kazak seyirci ilgisi

Tomris’in galasına Kazak seyirci ilgisi

02.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Orta Asya’da birbirinden kopuk yaşayan Saka (İskit) kabilelerini birleştirerek büyük bir devlet kuran Tomris Han’ın hayatını anlatan film yarın gösterime giriyor.

Tomris’in galasına Kazak seyirci ilgisi

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul -  Tomris Han’ı canlandırmak için 2 ay at binme eğitimi alan başrol oyuncusu Almıra Tursin, “Dünyanın yarısını kaplayan bir devlet kuran kadın komutana saygım sonsuz. Onu canlandırırken tarih kitaplarından okuduğum cesareti ve azminden ilham aldım” dedi.

Haberin Devamı

Akşener de izledi

Ön gösterimi İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de izledi. Akşener’in film afişi önünde Almıra Tursin ile buluşmasına İstanbul’da yaşayan Kazak kadınlar da eşlik etti.

Tomris’in galasına Kazak seyirci ilgisi

Orta Asya’nın göçebe ilk Türk toplumu olarak tarih sahnesine M.Ö. 8’inci yüzyılda çıkan, Tanrı Dağları ile Fergana Vadisi arasındaki devletlerini Avrupa kıtasına taşıyan İskitlerin en önemli figürü Tomris Han’ı anlatan film gösterime girdi. İskit hükümdarı Alp Er Tunga’nın torunu olduğu bilinen ve Avrupa’da ilk Türk devletini kuran Tomris Han’ın yaşamını anlatan tarihi aksiyon filmi, Kazakistan devletinin katkılarıyla 2020 yılında tamamlanmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz yıl Türkiye’de gösterime giremeyen filmde altın işçiliğinde usta İskitlerin bozkırdaki hayat anlayışı ve savaşlarda elde ettikleri başarılarının anlatıldığı film, savaşçı kadın Tomris Han’ın yaşamı üzerinden anlatılıyor.

Haberin Devamı

Film, Türkiye genelinde film 200’den fazla sinemada gösterilecek. Filmin ön gösterimi için Türkiye’ye gelen Almıra Tursin canlandırdığı Tomris karakterinin halen etkisinde olduğunu belirterek, “Bu kadar güçlü bir karakteri canlandırmak gerzekten çok zor. O’nun cesareti, azmi ve dağınık kabileleri birleştirecek kadar liderlik duygusunu anlamam gerekti” dedi. Orta Asya Türk tarihini anlatan, filmi İyi Parti Lideri Meral Akşener’de izledi.Öte yandan filmi İstanbul’da yaşayan çok sayıda Kazak da izledi. Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ertolkun Gaynetullah, “Tomris, Türk tarihinin en önemli kadın kahramanlarından biri. Heyecanla beklediğimiz film gösterime geç girse de kadının bozkırdaki gücünü simgelemesiyle göz dolduruyor” dedi.