Gündem Torba yasa görüşmesinde ‘hırsız’ tartışması yaşandı

Torba yasa görüşmesinde ‘hırsız’ tartışması yaşandı

27.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnternet sitelerine yolsuzluklarla ilgili düşen ses kayıtları siyaseti sarsarken, TBMM Genel Kurulu’nda da tansiyon düşmek bilmiyor.

Torba yasa görüşmesinde ‘hırsız’ tartışması yaşandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün internet yasası üzerinde istediği değişiklikleri içeren ve 3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizini Jeotermal Kurul yöntemiyle çözen torba teklifin önceki gece yapılan görüşmelerinde CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı’nın, “Hırsız var” diyerek seslenmesi salonda gerginliği bir anda yükseltirken, Ak Parti milletvekilleri CHP sıralarına yürüdü. Hem CHP hem Ak Parti’den soğukkanlı milletvekilleri olası kanlı kavgayı önlerken, milletvekilleri birbirlerine ağır ifadeler kullandı. Bazı Ak Partililerin sinirden tırnaklarını yedikleri gözlendi. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

Devlet ormanlarında, erişime kontrolü uygulanan karayollarında seyhat edenler için konaklama tesislerinin yapımına izin verildi. Ayrıca ormanlarda kamu kurumları katı malzeme atık depoları kurabilecek.
TİB Başkanlığı, mahkemelerce talep edilen trafik bilgilerini içerik, yer veya erişim sağlayıcılardan isteyebilecek. TİB Başkanı tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hâkim, onayına sunulan konuyla ilgili 48 saat içinde karar verecek.

3. havalimanı krizine çözüm

3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizinde olduğu gibi otoyollar il yolları, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden ve doğal gaz işletmeleri yatırımlarının yapıldığı yerlerde ortaya çıkabilecek benzeri sorunlar “Jeotermal Kurul” aracılığıyla çözülecek.

Jeotermal Kurul, Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dahilinde kalan yerlerde kamu yararı kararı gereği, enerji üretimine izin verebilecek. Bu amaçla ilgili Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi veya bu alanlar için hazırlanmış onaylı imar planları yeniden değiştirilecek. Böylece nükleer santral yapılması planlanan Gökova gibi turizm alanları enerji yatırımlarına açılacak ve sorun çıkarsa imar değişikliği ile kriz aşılacak.

2B arazileri ödeme süreleri 6 ay uzatıldı.