Gündem Trans yağlara karşı mücadele

Trans yağlara karşı mücadele

18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk Kardiyoloji Derneği ile Sağlığa Evet Derneği dünyada her yıl yarım milyon ölüme neden olan trans yağların sağlığı bozan etkilerine karşı harekete geçti.

Trans yağlara karşı mücadele

Trans yağların olumsuz etkileriyle ilgili çalıştay düzenlenirken, önümüzdeki günlerde sosyal sorumluluk ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütüleceği açıklandı. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nurcan Arat, trans yağların kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet gelişimi, insülin direnci, metabolik sendrom, kilo alımı, kanser, erken doğum gibi sorunlara yol açtığını belirterek şunları söyledi: “Trans yağ tüketiminin bebeklerde görme ve santral sinir sistemi gelişimi, çocuklarda alerjik hastalıklarla ilişkisi saptanmış durumda. Trans yağ, en kötü yağ türü. 832 erkekten oluşan bir çalışmada kalp riski margarin yiyenler için hiç kullanmayanlara göre neredeyse iki katı çıktı. Bir çay kaşığı margarin tüketenlerde kalp hastalığı riski yüzde 10 artıyor. Araştırmalar uzun yıllardan beri doymuş yağ asitlerini yüksek dozlarda tüketen popülasyonların, yüksek kolesterol düzeyleri gösterdiğini ve yüksek koroner kalp hastalığı prevalansı taşıdığını gösteriyor.”

Haberin Devamı

Danimarka modeli

Trans yağın damar tıkanıklığına neden olduğunu belirten Arat, “Dokuda oksijen eksikliğine neden olur, bu da organın hasarıyla sonuçlanır. Plaklar ayrıca arteri hızla tıkayan kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Danimarka’da günlük trans yağ alımının 6 gramdan 1-2 grama düşürülmesiyle, kalp hastalığına bağlı ölümlerde yüzde 50’lik düşüş sağladı. Trans yağ alımını yüzde 2 azaltmanın, diyabet insidansını yüzde 40 azaltacağını tespit ettik. Trans yağlar çocuklarda çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor. Marketlerdeki hazır ürünlerin çoğu tras yağ içeriyor” dedi.

2030’da dünyada 22 milyon ölüm!

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında dünyada 22.2 milyon olacağını dile getiren Dr. Ayça Boyacı, “Türkiye’de obezite oranı kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 21.7 civarında. Kadında erkek tipi yağlanma, standart obeziteden fazla. Bunun nedeni hidrojenize yağlar, margarin, kraker, kızartma, soslar, bulyon tabletleri, şekerlemeler. Trans yağlar kardiyovasküler hastalıklarda yüzde 25 artışa neden oluyor” dedi.

Yazarlar