Gündem TRT'de kanalizasyon skandalı

TRT'de kanalizasyon skandalı

18.05.2015 - 12:41 | Son Güncellenme:

TRT'nin, Ankara Oran'daki yerleşkesinde ana binanın arkasında bulunan 5 binanın atık suyunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kanalizasyon sistemi yerine arıtmadan İmrahor Vadisi'ne deşarj ettiği ortaya çıktı.

TRTde kanalizasyon skandalı

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, "İmrahor Vadisi açık bir şekilde kirletiliyor.

Haberin Devamı

Bu yaklaşım vadideki Eymir Gölü'nü kanalizasyona çevirir. Atık suyun yeraltı suları ile göle karışma ihtimali çok yüksek. Eymir Gölü ve İmrahor Çayı'ndaki canlı yaşamı biter" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i göreve çağıran Bozoğlu, Çevre Kanunu'nun 20 - F Maddesi'ne göre TRT'ye 116 bin 261 TL ceza kesilmesi gerektiğini bildirdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) bağlı doğal siT alanı ve sulak alan statüsünde olan Eymir Gölü, yaklaşık 160 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

KANALİZASYON SİSTEMİ 200 METRE UZAKTA

TRT Kampüsü içinde yer alan Sevgi Stüdyosu, Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) Binası, Isı Merkezi Binası ve yeni yapılan binaların kanalizasyon, sabun, deterjan ve tuvalette kullanılan diğer kimyasal temizlik maddelerini içeren atık suyunun, 200 metre uzaklıktaki belediyenin kanalizasyon sistemi yerine arıtılmadan İmrahor Vadisi'ne deşarj edildiği ortaya çıktı. ÇMO, çevreyi kirlettiği gerekçesiyle TRT hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Milliyet'e konuşan Bozoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu atık suyun geldiğini TRT yönetimi çok iyi biliyor çünkü atık suyu binalarından almak için bir altyapı kurup belli bir noktaya kadar götürmüşler. Ama bu noktayı, kanalizasyon sistemiyle birleştirmek yerine doğrudan doğaya vermişler. İmrahor Vadisi, bir ekolojik bütünlüğe sahip.

Mogan Gölü, Eymir Gölü ve ardından Ankara Çayı'nı birleştiren bir vadiden bahsediyoruz. Burada çok çeşitli bitki ve hayvanlar yaşıyor.

İmrahor Vadisi, Çevre Mevzuatı'na göre atık suyun deşarj edilebileceği bir alıcı ortam değil. TRT, yasadışı bir iş yapıyor.

"YERALTI SULARI İLE GÖLE KARIŞIR"

"İmrahor Vadisi açık bir şekilde kirletiliyor. Bu yaklaşım vadideki Eymir Gölü'nü kanalizasyona çevirir. Atık suyun yeraltı suları ile göle karışma ihtimali çok yüksek çünkü bölgede toprak killi değil, geçirimli. Eymir Gölü, yüzde 90 suyunu Mogan Gölü ve yüzde 10 yeraltı sularından alıyor. TRT'nin kanalizasyonu, Eymir Gölü'nü besleyen yeraltı sularına karışıyor. Böyle giderse Eymir Gölü ve İmrahor Çayı'ndaki canlı yaşamı biter. Bu kadar büyük bir kurum atık suyunu arıtmadan doğaya veriyorsa; bu dakikadan sonra TRT, ne çevre ile ilgili belgesel ne de kamu spotu yayınlasın."

Haberin Devamı

KANALİZASYON SUYUYLA TARIMSAL ÜRETİM

Bozoğlu, ayrıca bölgede arıcılık ve tarımsal üretim yapıldığını belirterek, "Bu su, akıp gidiyor. Kanalizasyonla sulanan meyve ve sebzeler soframıza geliyor. Burada nüfus yoğun. Mühye Köyü de, olumsuz etkileniyor" dedi.

GÜLLÜCE İLE GÖKÇEK'E ÇAĞRI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'i göreve çağıran Bozoğlu, Çevre Kanunu'nun 20 F Maddesi'ne göre TRT'ye 116 bin 261 TL ceza kesilmesi gerektiğini bildirdi. Bozoğlu, "İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'ne ihbarda bulunacağız. Gelip burayı bir an önce durdurmalılar" diye konuştu.

Ankara'nın tek doğal SİT alanı olan Eymir Gölü, yaklaşık 160 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Gölde en çok görülen kuş türleri sakarmeke, yeşilbaş ördek, elmabaş patka ve bahri.