Gündem TSK'ya nano teknoljiyle üretilen yeni kamuflaj kıyafeti

TSK'ya nano teknoljiyle üretilen yeni kamuflaj kıyafeti

10.06.2008 - 12:29 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt nano teknolojili kamuflaj kıyafetlerle basın karşısındaydı.

TSKya nano teknoljiyle üretilen yeni kamuflaj kıyafeti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara birliklerinde görev yapan subay, astsubay, erbaş ve erlerinin kıyafetleri değişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yeni kıyafetlerle basının karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Yaşar Büyükanıt ve beraberindeki kuvvet komutanları, 'Efes 2008 Tatbikatı' için geldikleri İzmir'de, Vali Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti.
 
Komutanlar valiliğe gelişleri ve ayrılışları sırasında çevredekilerce uzun süre alkışlandı.
 
Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin TÜBİTAK ile ortaklaşa, nano teknoloji ile ürettikleri yeni yazlık kamuflaj elbiseleri giydikleri dikkat çekti.
 
Valilikte polis tören mangası tarafından karşılanan Genelkurmay Başkanı ve beraberindeki komutanlar Valilik Şeref Defteri'ni tek tek imzaladı.
 
Daha sonra komutanları makamında kabul eden Vali Cahit Kıraç, "Tüm komutanlarımıza hoşgeldiniz diyorum. Tatbikat nedeniyle buradalar. Başarılı geçmesini diliyorum" dedi.
 
Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da "Her yıl yaptığımız Efes Tatbikatı için buradayız. Daha önceki Efes tatbikatları sivil gözlemcilere açıktı, ancak bu sene sadece askeri personele açık olacak. Askerlerin kendi arasında kendi gerekçeleriyle icra edilecek. Basınımızın da bir bölümünü izlemesine izin vereceğiz. Bilindiği gibi Ege Denizi'nde bir de Denizkurdu tatbikatı var. Geçen yıl bunların ikisini bir arada yapmıştık. Denizkurdu İki sene de bir yapıldığı için bu sene yapmıyoruz" diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından Vali Cahit Kıraç, üzerinde İzmir Hükümet Konağı'nın rölyefinin yer aldığı bir tabloyu Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'a hediye etti.
 
Ziyaret bitiminde, basın mensuplarının yeni üniformalarıyla ilgili sorusu üzerine konuşan Orgeneral Büyükanıt, "Bu üniformalarımız bilimsel araştırmalar ve çalışmalarla yapıldı. Çok özel kıyafetlerdir. Her türlü donanıma sahiptir. Biz de bunları ilk defa bugün giydik. Yeni üretilmeye başlandı. Üzerimizdekiler yazlıktır. Bunların bir de kışlıkları var. Bunlarla karşınıza çıktık. Türk Silahlı Kuvvetleri bu kıyafetlerle çok rahat edecektir" diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetlerin'deki kara unsurları için tasarlanan kamuflaj deseninin geliştirilmesi 4 yıl sürdü. Önce yedi ayrı coğrafi bölgenin uydudan fotoğrafları çekildi.
 
Bu fotoğraflardan yola çıkan İsviçreli bir kumaş firması desenleri oluşturdu. Bu kıyafetle askerler uydudan bakıldığında arazide fark edilmeyecek.
 
İçeriğinde yüzde 85 pamuk bulunan üniformalar, antibakteriyel olduğu için ter kokusunu engelliyor. Kamuflaj kıyafetleri, askerleri ultraviyole ışınlarından koruyor, yıkandığında normal kumaşlara oranla 8 kat hızlı kuruyor.
 
Kıyafetlerin tasarımı modacı Arzu Kaprol tarafından yapıldı. Üniformalar, 42 farklı bedende üretildi. Pantalon paçalarından soğuk havanın girmesi engellendi. Yeni üniformalarda paçalar ya botun içinde kalacak ya da dışına sabitlenecek.