11.10.2010 - 18:02 | Son Güncellenme:
Selahattin GÜNDAY/İSTANBUL (DHA)
BİLİRKİŞİLERİNE hukuk mahkemelerinde dava açılan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), rahatsızlığını şaşırtıcı bir adrese iletti. TÜBİTAK Estitü Müdürü bugün Başsavcıvekili Çolakkadı’yla görüşüp yardım istedi.
Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın Balyoz belgelerine ilişkin rapor hazırlayan bilirkişiler hakkında hukuk mahkemesinde dava açması üzerine TÜBİTAK soluğu Özel Yetkili Başsavcılık'ta aldı.
Balyoz belgelerine ilişkin rapor hazırlayan TÜBİTAK görevlileri, Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın haklarında asliye hukuk mahkemesine başvurarak dava açmasından rahatsız oldu. Rahatsızlık nedeniyle özel yetkili başsavcıların bulunduğu adliyeye gelen TÜBİTAK Enstitü Müdür Yardımcısı Alparslan Babaoğlu, Başsavcıvekili ile görüşerek ne yapmaları gerektiği konusunda yardım istedi.
TÜBİTAK GÖREVLİSİ ÇOLAKKADI İLE GÖRÜŞTÜ
TÜBİTAK Enstitü Müdür Yardımcısı Alparslan Babaoğlu, ilk önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin görüşmek üzere Sultanahmet Adliyesi'ne gitti. Buradan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı'ya yönlendirilen Babaoğlu, öğle saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Yaklaşık 30 dakika Çolakkadı ile görüşen Babaoğlu, TÜBİTAK'a ait 41 plakalı resmi araçla adliyeden ayrıldı.
ÇOLAKKADI: YAPABİLECEĞİM BİR ŞEY YOK. BİZE DE DAVA AÇIYORLAR
Babaoğlu’nun, Başsavcıvekili Çolakkadı'ya “Çetin Doğan'ın bilirkişiler hakkında açtığı dava” konusunda neler yapmaları gerektiğini sorduğu ve yardımcı olmalarını istediği öğrenildi. Çolakkadı'nın ise Babaoğlu'na, “Bize de dava açıyorlar. Benim yapabileceğim bir şey yok. Siz hazırladığınız rapora güveniyorsanız, doğru bir rapor hazırladıysanız bir sorun olmaz" dediği öğrenildi.
TÜBİTAK GÖREVLİLERİNDEN 20'ŞER BİN TAZMİNAT TALEBİ
Balyoz Davası sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz geçtiğimiz ay İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe sunarak TÜBİTAK'ta görevli araştırmacı Erdem Alparslan, Başuzman Araştırmacılar Tahsin Türköz ve Dr. Hayretdin Bahşi'den 20'şer bin TL'lik manevi tazminat talep etti.
Doğan'ın 26 Şubat 2010'da tutuklanmasına soruşturma evrakı içinde bulunan CD'ler hakkında TÜBİTAK'tan aldırılan bilirkişi raporlarının gösterildiğinin belirtildiği dilekçede, “Müvekkilimizin tutuklanmasına ve tutukluluk halinin devamına gerekçe olarak gösterilen başlıca belge bu üç bilirkişi tarafından hazırlanmış olan 19 Şubat 2010 tarihli TÜBİTAK raporudur" denildi. “Bir rapor TÜBİTAK tarafından tanzim edilmişse onun doğruluğu için TÜBİTAK isminin olması bile yeterlidir" ifadelerinin kullanıldığı dilekçede, davalı bilirkişilerin sadece metadata üzerinden yapılan bir inceleme ile söz konusu CD'lerdeki belgeleri gerçek olduğu sonucuna varılmasının asla mümkün olamayacağına raporlarında yer vermediklerine dikkat çekildi.