Gündem Tünel Meydanı'nda polis müdahalesi

Tünel Meydanı'nda polis müdahalesi

29.10.2013 - 15:50 | Son Güncellenme:

Polis müdahalesi sırasında fenalaşan yaşlı kadına vatandaşlar müdahale etti

Tünel Meydanında polis müdahalesi

Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplanan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve İşçi Partisi üyelerini de aralarında bulunduğu gruba polis müdahale etti. Grubun yürüyüşüne izin vermeyeceğini belirten polis, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Tünel Meydanı'ndan İstiklal Caddesi'ne çıkan yol çevik kuvvet ekibi ve TOMA'larla kapatıldı. Bazı eylemciler TOMA'nın üzerine çıktı ve Türk Bayrağı astı. Eylemciler sık sık 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' şeklinde slogan attı. Polis, gruba öncelikle 'Lütfen dağılın" uyarısı yaptı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale etti. Polis kalkanla ittiği gruba biber gazı da sıktı.

Haberin Devamı

Beyoğlu Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Grupların uyarılara rağmen dağılmaması üzerine çevik kuvvet polisi biber gazı ile müdahale etti.

Müdahale sırasında bazı polis memurları ve gösteriye katılan vatandaşlar hafif şekilde yaralanırken, polise direnen bazı göstericiler de gözaltına alındı. Göstericiler ara sokaklara dağılırken, İstiklal Caddesi'nin Galatasaray Meydanı ile Tünel Meydanı arasında kalan ara sokaklarında ve cadde üzerinde polis ve çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri sürüyor.

Bu sırada gruptakiler de sloganlarla polisi protesto etti. Bir süre kapalı olan İstiklal Caddesi grubun dağıtılmasının ardından yeniden açıldı.

CUMHURİYET ANITINDA GERGİNLİK

Haberin Devamı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile toplanan grup beklemeye başladı. Bunun üzerine polis grubu kalkanlarla uzaklaştırmaya başladı. Bu sırada grupla polis arasında tartışmalar yaşandı. AKM önüne kadar uzaklaştırılan grupla polis arasında itiş-kakış yaşandı. Bir kadın kendini yere atarak polise tepki gösterdi. Polis grubu Gümüşsuyu yönüne doğru uzaklaştırdı.

KADIKÖY'DE DE MİTİNG YAPILDI

29 Ekim Cumhuriyet bayramı nedeniyle binlerce vatandaş Kadıköy İskele Meydanı'nda biraraya geldi. Mitinge gelen vatandaşlar iskele meydanında polis ekipleri tarafından kurulan arama noktalarından geçerek alana girdiler. “Yeni bir cumhuriyet, sosyalist cumhuriyet', 'Milliyetçelik değil, yurtseverlik', 'Boyun eğme' yazılı pankart ve dövizler ile Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan vatandaşlar, 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'Yağma yok, sosyalizm var', 'Gerici, faşist işbirlikçi AKP' sloganları attı. Miting alanına kurulan platforma çıkan Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, cumhuriyet için kendi çocuğunu şehit verdiğini belirterek, 'Benim dedelerim cumhuriyeti ayağındaki çarığı ıslatıp yiyerek kurdular. Ancak cumhuriyet birikimlerini birileri satıyor, satıyor, satıyor. İnsanları katledip tutukluyorlar. Artık bu baskıya karşı birleşelim' diye konuştu.

Haberin Devamı


Daha sonra eylemler sırasında elindeki Türk bayrakları ile birlikte gözaltına alınan bayrakçı Ali Sarıçiçek de yine elinde Türk bayrakları ile çıktığı sahnede Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ile andığını, Gezi Parkı eylemleri sırasında eğilip tutuklansalar da direnişe devam edeceklerini söyledi. ODTÜ öğrencisi ve Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi Dilan Evren de yaptığı konuşmada AKP'nin savaşçı politikalarına karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Mitinge CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Emine Ülker Tarhan ile Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da mesaj gönderdi. Konuşmaların ardından Rahmi Saltuk ve çeşitli sanatçılar sevilen şarkılarını söyledi.