Gündem Tüp bebek merkezlerinde koronavirüs kuralları

Tüp bebek merkezlerinde koronavirüs kuralları

26.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberlerine göre; Sağlık Bakanlığı, tüp bebek merkezlerinde alınması gereken corona virüs (Covid-19) tedbirlerini belirledi.

Tüp bebek merkezlerinde koronavirüs kuralları

“Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği” ile Bilimsel Danışma Kurulu tarafından hazırlanan kılavuzda tüp bebek uygulamaları başta olmak üzere yardımcı üreme teknikleri tedavisinin uygulandığı merkezlerde alınması gereken önlemler sıralandı. Buna göre, bu merkezlere randevu ile hasta kabul edilecek. Randevu sırasında çiftler ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal bulguları açısından sorgulanacak. Hastalık belirtileri olan, Kovid-19 tanısı alan ya da Kovid-19 temaslısı olanlara randevu verilmeyecek. Tedavisine başlanan kişilerde Kovid-19 saptanırsa tedavi iptal edilebilecek.

Haberin Devamı

PCR testi yapılacak

Şüpheli veya semptomu olan hastalar, ilgili sağlık kurumlarına Kovid-19 PCR testinin işlemden en az 48 saat önce yapılması amacıyla yönlendirilecek. İlk test sonucu negatif olanlarda Kovid-19 şüphesi yüksek ise en az 24 saat sonra ikinci testin yapılması önerilecek. Kovid-19 şüphesi yok ise ikinci test önerilmeyecek.

Temaslıya 28 gün şartı

Hasta Kovid-19 hastasıyla temas etmiş ise 28 gün  hücre toplama işlemi yapılmayacak. Merkezlerde  sağlık çalışanlarının sayısının en alt kademede tutulması sağlanacak. Hastalara olabildiğince az sayıda personel ile hizmet verilecek. Hasta ve işlem yapan personel, temaslı takibi için kayıt altına alınacak.

Tedavi iptali

Tüp bebek merkezlerinde tedaviye başlamadan önce tedavi yönetimi ile ilişkili sorgulama formu doldurtulacak. Kovid-19’a yönelik sorulardan herhangi birine “evet” yanıtı verilmesi halinde tedavi ertelenecek, kişi Kovid-19 açısından değerlendirilmek üzere sağlık kuruluşuna yönlendirilecek. Bütün sorulara “hayır” yanıtını verenlerin ise tedavisine başlanacak.

Haberin Devamı

Tedavisine başlanan kişilerde Kovid-19 saptanması durumunda ilgili klinikler ile yapılacak değerlendirme sonrası tedavi iptal edilebilecek.