23.01.2011 - 02:38 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fransız Politikada Yenilik Kurumu, dünya gençlerinin nabzını tuttu. Fransa’da iktidardaki UMP partisinin desteğiyle kurulan düşünce kuruluşu, uluslararası araştırma şirketi TNS’e sipariş ettiği gençlik araştırmasının sonuçlarını yayınladı. TNS’nin Türkiye dahil 25 ülkede 16-29 yaş arası 32 bin 700 genç ile görüşerek yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. İşte Türk gençliğinin kendisine, hayatına ve ülkesine bakış açısı:
Küreselleşme tehdit
- Küreselleşmeyi tehdit olarak gören ülkeler sıralamasında Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Türk gençliğinin yüzde 49’u küreselleşmeyi tehdit olarak görürken, diğer yüzde 49’u fırsat olarak algılıyor. (Küreselleşmeyi en çok tehdit olarak görenler yüzde 50 oranıyla Fas ve Yunanistan’daki gençler olurken, küreselleşmeye en olumlu bakanlar yüzde 91’le Çinli gençler oldu)
- Türkiye’deki gençleri yüzde 74’le kendi geleceğinden umutlu olan gençler sıralamasında 15. sırada yer aldılar. Türk gençlerinin sadece yüzde 43’ü ülkesinin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi. Bu sıralamada da 11’inci oldular. Geleceklerinden en umutlu gençler yüzde 90’la Hindistan’da yaşıyor.
- Türkiye’deki gençlerin yüzde 45’i hükümete, yüzde 41’i ise meclise güveniyor. Türk gençliği hükümete ve meclise güven sıralamasında ise 6. sırada yer aldı.(Dünyada hükümetine en çok güvenen gençlerin Çin ve Hindistan’da yaşadıkları görüldü. Hükümetine en az güvenenler ise yüzde 14 ile Meksikalı gençler)
AB’YE İNANMIYORLAR
- Yaşları 16 ila 29 arasında değişen Türk gençlerinin yüzde 62’si Avrupa Birliği’ne inanmadığını söylerken, 30-50 yaş arası kişilerde bu oranın yüzde 64 olduğu görüldü.
- Türkiye’deki gençlerin yüzde 55’i de Birleşmiş Milletler’e güvenmiyor.
- Türk gençliğinin yüzde 27’si ABD’nin, dünyadaki rolünün azalacağına inanırken, gençlerin yüzde 62’si Çin’in, 45’i ise Rusya’nın gelecekte öneminin artacağına inanıyor.
- Türkiye’deki gençlerin yüzde 27’si siyasi bir parti üyeliğine ilgi duyarken, yüzde 42’si ise dernek üyeliğine sıcak bakıyor. (Dünyada siyasi parti üyeliği ile en fazla ilgilenenler yüzde 47 ile İsrailli gençler olurken, en az ilgilenenlerin yüzde 10’luk bir oranla Japonya ve Estonyalı gençler olduğu görüldü.)
- Türk gençlerin % 71’i ülkesi için öleceğini söylerken, Japon gençlerin % 80’i ise ülkesi için ölme fikrine karşı çıktı.
- Türk gençlerinin yüzde 63’ü, toplumda eşitliğin önemli olduğuna inanıyor. (Eşitliğe en çok inananlar ise Finlandiyalı ve Fransız gençler.)
- Çevre kirliliğini, dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğuna ‘en az inananlar’ yüzde 16’lık bir oranla Türk gençliği oldu. (Çinli gençler yüzde 51’le çevre kirliliğini en ciddiye alan ülke oldu.)
- Türkiye’deki gençlerin yüzde 31’i, aile kurmanın hayatlarının tatmin edici olması için gereken 3 şeyden biri olduğunu söylüyor. Türk gençleri bu oranla dünya ülkeleri arasında İsrail ile 15.’liği paylaştı. (Polanya gençliğinin yüzde 48’i aile kurmanın hayatlarının tatmin edici olması için gereken 3 şeyden biri olduğuna inanıyor, diğer yandan buna en az inananların yüzde 13’lük bir oranla Hindistanlı gençler olduğu görüldü.)
- Türk gençliğinin yüzde 41’i 15 yıl içinde çocuk sahibi olmak istediğini söyleyerek bu kategoride 16. sırada yer aldı. (Birinci sırada yüzde 60’la Rus gençleri, son sırada ise yüzde 24’le Hindistanlılar var.)
- Türkiye’deki gençlerin yüzde 93’ü ailenin, yüzde 85’i arkadaşlarının, yüzde 80’i milliyetinin, yüzde 74’ü ise dini inancının kimliğinin oluşumunda payı olduğunu inanıyor. (Bu soru “Kimliğinizin oluşmasında önemli faktörler nelerdir” şeklinde soruldu. Bu maddeler arasında sıralama yapmaları istendi.)
‘İyi?bir işim olacak’
- Türk gençliğinin yüzde 64’ü gelecekte iyi bir işi olacağına inanıyor.
- Türk gençliğinin yüzde 54’ü iş seçiminde en önemli şeyin maaş olduğunu belirtirken, yüzde 42’si iş ortamının, yüzde 13’ü ise işin ilgi çekici oluşunun önemli olduğunu söyledi. Maaşa önem veren gençler sıralamasında Türk gençleri 17. sırada yer alırken, iş ortamına önem verenler arasında da 19. sıraya yerleştiler. İş seçiminde, işin ne kadar ilginç olduğuna en az önem verenlerin de Faslı gençlerle beraber Türk gençlerinin olduğu gözlemlendi.
- Dünyada, iş seçiminde, işin getirdiği statüyü en fazla göz önünde bulunduranların ise yüzde 24’lük bir oranla Türk gençliği olduğu görüldü.
- Türkiye’deki gençlerin yüzde 74’ü dinin, kimliğinde önemli bir role sahip olduğunu düşünüyor. Türkiye sıralamada ikinci sırada yer alırken, dinin kimliğinde önemli bir role sahip olduğunu en çok düşünenlerin yüzde 92 oranıyla Faslı gençler olduğu görüldü. (Dine, kimliğinde en az önem atfedenler yüzde 17 ile Japonlar oldu.)
- Türk gençliğinin yüzde 64’ü dine zaman ayırmak istediğini belirtti. (Birinci sırada Faslı gençler, son sırada ise Finlandiyalı gençler var. Türkiye üçüncü sırada.)
- Ulusal dini kurumlara güvenen Türk gençlerinin oranı yüzde 57. Türk gençleri, bu oran ile dünyada ülkesindeki dini kurumlara en fazla güvenenler sıralamasında dördüncü oldu. (Ülkesindeki dini kurumlara en çok güvenenler, yüzde 73’lük bir oranla Faslı gençler olurken, en az güvenenlerin ise yüzde 19’le İspanyol gençler olduğu görüldü.)
- Türk gençliğinin yüzde 5’i Müslümanlığa önyargılı yaklaşıyor.
- Dini sembol olan kıyafetlerin giyilmesine Türk gençliğinin yüzde 47’si karşı olduğunu belirtirken, yüzde 50’si ise taraftar olduğunu dile getirdi.
EVLİLİK DIŞI CİNSEL İLİŞKİ
- Türk gençlerinin yüzde 55’i, cinselliğin sadece evlilik içinde olması gerektiğine inanıyor. (Bu konuda yüzde 85’lik bir oranla en tutucu olanların Faslı gençler olduğu görülürken, Avrupa Birliği’nde yaşayan gençlerin sadece yüzde 20’si bu görüşü paylaşıyor. Türkiye, evlilik dışı cinsel ilişkiye karşı olan ülkeler sıralamasında 4. sırada yer aldı.)
- Türkiye’deki gençlerin sadece yüzde 20’si kadın erkek eşitliğinin, ideal bir toplum için gerekli olduğuna inanıyor. Türk gençliği bu konuda dünya sıralamasında son sırada yer alırken, kadın erkek eşitliğine en çok inanan gençliğin yüzde 94’lük bir oranla ABD’li gençler olduğu görüldü.
- Türk gençlerinin yüzde 67’si “kendi hayatıma kendim karar veririm” dedi. (Kendini hayatı hakkında en az söz sahibi görenler ise yüzde 46’lık bir oranla Japon gençler oldu)
DİPNOT
Araştırma Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, İsveç, Finlandiya, Japonya, Meksika, Avustralya, ABD, Rusya, Estonya Kanada, İspanya, Polonya, İtalya, Romanya, İsrail, Almanya, İngiltere, Macaristan, Fransa, Türkiye, Fas ve Yunanistan’da yapıldı. Aynı sorular kontrol grubu olarak 30-50 yaş arasındaki kişilere de soruldu. TNS’nin araştırmayı Türkiye’de kaç kişi üzerinde ve hangi illerde yaptığı ile ilgili detaylı bilgi edinilemedi.